Αν αναρωτιέστε πώς γίνεται να ξυπνάτε τόσο συχνά ένα, δύο ή έστω λίγα λεπτά πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, υπάρχει επιστημονικός λόγος.
Το σώμα μας ελέγχεται από μια μπάλα νεύρων που είναι γνωστή ως υπερκειμενικός πυρήνας, ο οποίος βρίσκεται στη μέση του εγκεφάλου. Τα νεύρα παίζουν ζωτικό ρόλο καθώς ελέγχουν την αρτηριακή πίεση, την θερμοκρασία του σώματός και το πιο σημαντικό για αυτό το επιστημονικό μυστήριο, την αίσθηση του χρόνου.
Το ρολόι του σώματός μας δείχνει να ανταποκρίνεται σε μια ρουτίνα και γίνεται πιο αποτελεσματικό όταν πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Μια πρωτεΐνη που ονομάζεται PER είναι πολύ σημαντική σε αυτή την κατάσταση, επειδή ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.
Οι επιστήμονες αναφέρουν πως αν τηρείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, το σώμα σας θα μάθει να προσαρμόζεται και να αυξάνει τα επίπεδα PER λίγο πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι σας.
Αναφέρουν ότι αυτή η αύξηση θα συμβεί συνήθως περίπου μία ώρα πριν από την ώρα που θα χτυπήσει το ξυπνητήρι σας, καθώς απελευθερώνονται ορμόνες του στρες.
Όταν δεν έχετε ξυπνήσει πριν από το ξυπνητήρι, μπορεί να είναι ένα μικρό σοκ, και ως εκ τούτου μπορεί να προκαλέσει στρες στο σώμα σας.
Πηγή: gazzetta.gr