του Ανδρέα Βασιλόπουλου

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα. Είναι καθηγητής ΤΕΙ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπεριβάλλοντος & Πρόεδρος του επιχειρηματικού Ομίλου AV Map. Κάτοχος δύο διδακτορικών τίτλων, έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, εννέα βιβλία σε εκδοτικούς οίκους της Ευρώπης και της Αμερικής και 5 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Υπήρξε υποψήφιος Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου το 2014 και ηγείται του συνδυασμού «Δύναμη Ανάπτυξης».


 

Γνωρίζω τη Ραφήνα από την ηλικία των 10 ετών, όταν ερχόμασταν με τους γονείς μου να αγοράσουμε ψάρια από τα ψαράδικα στο λιμάνι ή όταν ερχόμασταν με οικογενειακούς φίλους για ένα γεύμα δίπλα στη θάλασσα. Στα φοιτητικά χρόνια, μέσα στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ασχολήθηκα με την Πικερμική Πανίδα, με το υδρογραφικό δίκτυο και με τα θαλάσσια απολιθώματα στην παραλία κάτω από το Μελτέμι. Αρκετά αργότερα, το 2010, επιλέξαμε με τη σύζυγό μου Νάντια, να αγοράσουμε μία μονοκατοικία και να εγκατασταθούμε μόνιμα στο Πικέρμι.

Δίπλα στο αεροδρόμιο, δίπλα στο λιμάνι και στη θάλασσα της ανατολικής Αττικής, επάνω στη Μαραθώνια διαδρομή και σε μικρή απόσταση από το «τέλος» της Αττικής οδού, αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί μοναδικό τόπο διαμονής για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν τη φύση, τη ζωή έξω από την Αθήνα, αλλά και την έντονη δραστηριότητα που επιβάλλουν οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής και εργασίας.

Ο ενιαίος Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου είναι, όμως, μοναδικός και για ακόμα έναν λόγο. Έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να μείνει «πίσω» σε σύγκριση με τις γειτονικές περιοχές, τη Νέα Μάκρη, την Αρτέμιδα και φυσικά την Παλλήνη, αλλά και σε σχέση με άλλους αντίστοιχους Δήμους της χώρας μας. Για πολλούς επισκέπτες, αλλά και κατοίκους -και για εμένα μέχρι να ασχοληθώ με τα κοινά- αποτελούσε ένα μυστήριο το πώς μπορούσαν οι διοικήσεις και οι τοπικοί παράγοντες να λένε προεκλογικά «πάμε εμπρός» και με τις πράξεις τους να εννοούν «μένουμε πίσω».

Διαχρονικά, οι διοικήσεις του Δήμου Ραφήνας και της Κοινότητας Πικερμίου, δε βλέπουν το μέλλον, δεν μπορούν να βάλουν τις βάσεις της ανάπτυξης. Παλαιότερα, μάλιστα, είχαν πολεμήσει έργα πνοής στην προσπάθειά τους η περιοχή να παραμείνει ένα χωριό με μικρή επισκεψιμότητα. Βέβαια, ήταν και είναι πολύ δύσκολο κάποιος να ανακόψει την εξέλιξη, να ανακόψει τις συνδέσεις της Ραφήνας με τα δεκάδες νησιά του Αιγαίου, να ανακόψει τη διάθεση δυόμιση εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο να «χρησιμοποιούν» Ραφήνα και Πικέρμι ως δίοδο για τον τελικό τους προορισμό.

Στις εκλογές του 2014, η Δύναμη Ανάπτυξης, η τότε νεοσύστατη και πολύ μικρή εκλογική μας ομάδα μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Άρχισε σταδιακά να εμπλουτίζεται με ανθρώπους «κλειδιά» από τη Ραφήνα και το Πικέρμι, άρχισε να υλοποιεί διαρκώς δράσεις. Δράσεις ανάπτυξης, αλλά και δράσεις υποστήριξης του εμπορικού ιστού και της τοπικής κοινωνίας.

Το εντυπωσιακό είναι ότι όλες αυτές είναι δράσεις που έλειπαν, δράσεις που κανείς δεν είχε θεωρήσει απαραίτητες. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι δημιουργήσαμε τον πρώτο έντυπο «τουριστικό χάρτη» και το πρώτο «τουριστικό portal» γιατί ήταν αδιανόητο ο επισκέπτης να βρίσκει χάρτες και πληροφορίες μόνον για τα νησιά. Ασχοληθήκαμε και στηρίζουμε τους τοπικούς επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες. Βοηθάμε στην προστασία και βιώσιμη διαχείριση του περιβάλλοντος, στις υιοθεσίες των αδέσποτων ζώων, στην καταγραφή και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Είμαστε δίπλα στους συλλόγους με ουσία, ενημερώνουμε συστηματικά χιλιάδες δημότες για όσα ψηφίζονται στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Στηρίζουμε το έργο της δημοτικής αρχής εκεί που έχει θετικό πρόσημο, αντιδρούμε έντονα παρουσιάζοντας τεκμηριωμένο αντίλογο, όπου υπάρχει προχειρότητα, αβλεψία ή εσκεμμένη κακοδιαχείριση.

Ως επικεφαλής της παράταξής «Δύναμη Ανάπτυξης», από τη θέση της αντιπολίτευσης προς το παρόν, κάνω όσα περισσότερα μπορώ ώστε να διατηρηθεί η συνοχή στον Δήμο μας, να διατηρηθεί ο παραγωγικός ιστός, να μην φύγουν οι νέοι και οι νέες που σήμερα μάταια αναζητούν εργασία στην περιοχή μας, να μην κλείσουν οι τοπικές επιχειρήσεις, να μην πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά το Μεγάλο Ρέμα και γενικότερα το φυσικό μας περιβάλλον. Η ενεργός παρουσία κάθε δημότη στο έργο που έχουμε ξεκινήσει, είναι πολύτιμη βοήθεια για την ομάδα μας και για τις δράσεις που συλλογικά υλοποιούμε.