2003: Στην Ελλάδα ο κόσμος προσπαθεί να συνηθίσει τη μετατροπή από δραχμές σε ευρώ και την αλλαγή που έχει φέρει στη ζωή του η ακρίβεια. Στη Σουηδία γεννιέται η Γκρέτα Τούνμπεργκ που σήμερα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Στο διάστημα, ο Άρης κάνει την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε σχεδόν 60.000 χρόνια, περνώντας από απόσταση 55.758.005 χλμ.

Το ίδιο έτος, στη Νέα Μάκρη, μετά από 16 χρόνια που λειτουργεί πια ως αθλητικός σύλλογος, ο ΕΣΝΜ δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε κορίτσια από την περιοχή να ασχοληθούν με το βόλεϊ. Και υπάρχει σημαντική ανταπόκριση, όχι όμως και ταχεία εξέλιξη, καθώς μέχρι το 2012, το τμήμα λειτουργεί μόνο σε επίπεδο ακαδημιών.

«Τότε γεννήθηκε η πρώτη γυναικεία ομάδα, προφανώς με βασικό στόχο να εξελιχθούν κοπέλες που έρχονταν από τις ακαδημίες. Δεν είχαμε ιδέα πού θα μας έφερνε αυτή η εξέλιξη δέκα χρόνια αργότερα», λέει στη Marathon Press ο τότε γραμματέας και νυν πρόεδρος Νίκος Καραβασίλης.

Η διάσπαση

Η πολύ ευχάριστη συνθήκη με την ύπαρξη μιας βασικής ομάδας και περίπου 150 κοριτσιών στις Ακαδημίες, δέχεται πλήγμα. Λόγω εσωτερικών διαφωνιών, προκύπτει αποχώρηση αθλητριών και παραγόντων και γεννιέται η «Ίσιδα». Ο ΕΣΝΜ αποδυναμώνεται αισθητά και όλα ξεκινούν από το μηδέν, με την ομάδα να αγωνίζεται στο Γ΄ Τοπικό.

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, τα βάλαμε κάτω, προσεγγίσαμε κοπέλες με καλό επίπεδο και καταφέραμε να κερδίσουμε μια άνοδο, που ήταν υπέρβαση. Από τότε ήθελα να πλησιάσω τον Γιάννη Φάκα, με “πρόσχημα” ότι ζει στη Νέα Μάκρη. Γνωρίζοντας, όμως, τις περγαμηνές του, ήταν δύσκολο η επιθυμία μου να συνεργαστούμε να γίνει πράξη. Μείναμε για δύο χρονιές στη Β΄ Κατηγορία, είχαμε καλό υλικό, αλλά δεν μπορέσαμε ποτέ να γίνουμε ομάδα», συνεχίζει ο κ. Καραβασίλης.

Μέχρι που αποφασίζει να προτείνει στον Φάκα την προοπτική να αναλάβει την ομάδα. Μια σημαντική προσωπικότητα του ελληνικού βόλεϊ με τεράστια καριέρα στον Ολυμπιακό και κατάκτηση οκτώ Πρωταθλημάτων και τεσσάρων Κυπέλλων, με 103 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα, αλλά και με ήδη πλούσια προπονητική εμπειρία, αφού έχει διατελέσει μέχρι και Ομοσπονδιακός Προπονητής

Η αλλαγή σελίδας και η άνοδος

«Το “ναι” του Γιάννη υπήρξε η παράμετρος που άλλαξε τη δυναμική και την ιστορία μας. Τα πράγματα, βέβαια, δεν ήταν εύκολα. Μιλάμε για έναν προπονητή που είτε κοουτσάρει τον Ολυμπιακό είτε τον ΕΣΝΜ, θέλει όλα να λειτουργούν σε επαγγελματικά πρότυπα, τόσο αγωνιστικά όσο και οργανωτικά. Και εμείς σαν διοίκηση, αλλά πολύ περισσότερο οι κοπέλες που είχαν συνηθίσει εντελώς διαφορετικά, είχαμε δυσκολία να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».

Τα κορίτσια προσαρμόζονται στην πίεση και ο ΕΣΝΜ κερδίζει το 2018-19 την άνοδο στην πρώτη κατηγορία κατακτώντας το πρωτάθλημα. Κάτι καλό φτιάχνεται, αλλά οι «τρικλοποδιές» είναι πάντα εκεί γύρω…

Η ομάδα ξεκινά το 2019 ως νεοφώτιστη στην κατηγορία με έξι στα έξι, αλλά κάπου εκεί χάνει τις τρεις κορυφαίες της παίκτριες που αποφασίζουν να αποχωρήσουν. Ο ΕΣΝΜ τερματίζει τελικά στη μέση, έχοντας μάλιστα κινδυνέψει με υποβιβασμό.

Η σεζόν 2020-21 είναι ως μη γενόμενη, καθώς λόγω κορονοϊού δεν ολοκληρώνεται ποτέ και φτάνουμε στο φέτος.

Με αθλήτριες από 15 έως 22 ετών μόνο από την ευρύτερη περιοχή, ο ΕΣΝΜ ξεκινά για να μείνει στην κατηγορία. Εκ του αποτελέσματος… κοροϊδεύει τον εαυτό του.

Κάνει μόλις τρεις ήττες σε 27 ματς, τερματίζει δεύτερος, έχει κερδίσει εντός-εκτός όλες τις ομάδες 3ης, 4ης και 5ης θέσης και στην πρώτη σειρά αγώνων με τον Άγιο Στέφανο επικρατεί εύκολα.

Τελευταίο εμπόδιο για την άνοδο στη Β΄ Εθνική, τα Γλυκά Νερά. Με 2-0 νίκες από την κανονική διάρκεια, χρειάζεται ακόμα μία, αλλά στο εντός έδρας παιχνίδι χάνει (3-2). Είναι, όμως, τόσο ανώτερα τα κορίτσια που κάνουν περίπατο στα Γλυκά Νερά (3-0) και φτάνουμε μέσα σε μόλις μια δεκαετία ζωής, το γυναικείο τμήμα βόλεϊ να γίνεται η πρώτη ομάδα της περιοχής που θα αγωνιστεί σε τόσο υψηλή κατηγορία.

«Όλα αυτά έχουν γίνει με πολύ μικρά μπάτζετ, μικρή ενίσχυση από τον Δήμο και βοήθεια από κάποιους χορηγούς. Τα δεδομένα και τα μεγέθη, όμως, πλέον είναι διαφορετικά και για να γίνουμε ομάδα Β΄ Εθνικής θα χρειαστούμε στηρίγματα. Ευελπιστώ ότι όλοι θα ασπαστούν την άποψη ότι είναι τιμή για τη Νέα Μάκρη να παίζει ομάδα της σε εθνική κατηγορία», συμπληρώνει ο Νίκος Καραβασίλης.

Γιάννης Φάκας: Εγώ πίστεψα στα κορίτσια κι αυτά πίστεψαν σε μένα

Εξηγώντας το πόσο δύσκολη ήταν η μετάβαση και η αλλαγή νοοτροπίας όταν ανέλαβε, ο κόουτς δηλώνει στη MP:

«Ήταν όντως πολύ δύσκολο να διαχειριστώ νοοτροπίες ετών. Είχα αποφασίσει, όμως, ότι θα το παλέψω. Ακόμη και μετά την πρώτη άνοδο στο Α΄ Τοπικό, χρειάστηκε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, γιατί αλλιώς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε παραπάνω βήματα. Δικαιωθήκαμε με την τεράστια επιτυχία να ανέβουμε στη Β΄ Εθνική. Όλες οι κοπέλες αντιλήφθηκαν ότι αν θέλουν να πετύχουν, θα πρέπει να δώσουν ψυχή και σώμα και το έκαναν. Εγώ πίστεψα στις δυνατότητές τους κι αυτές πίστεψαν σε μένα».

Το όραμα αλλά και τα μηνύματα που στέλνει ο κόουτς, πολύ ξεκάθαρα.

«Κι εγώ και ο πρόεδρος έχουμε μεγάλες βλέψεις. Τώρα χρειαζόμαστε ως συμπαραστάτες τον Δήμο και επιχειρηματίες της περιοχής. Πιστέψτε με, η πόλη μας μπορεί να αποκτήσει μια ομάδα που θα τη διαφημίζει. Σε πρώτη φάση θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο και εν συνεχεία να διεκδικήσουμε κι άλλη άνοδο. Πάντα με κορίτσια της περιοχής, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας της ομάδας».

Ίλια Μαρτίνου (β΄ αρχηγός): Παίζουμε πάντα η μία για την άλλη

Η 22χρονη Ίλια ξεκίνησε το βόλεϊ στον ΕΣΝΜ, έφυγε σε μικρή ηλικία, αλλά πέρσι επέστρεψε στην ομάδα κι αυτή της η απόφαση τη δικαίωσε διπλά: «Πρώτον γιατί ανεβήκαμε και, δεύτερον, γιατί είναι ακόμα μεγαλύτερη η επιτυχία όταν ξέρεις ότι αφορά στην ομάδα της πόλης σου. Και μόνο που εκπροσωπείς τον τόπο σου και μόνο που έρχονταν να μας δουν 200 και 300 άτομα με τα οποία συνυπάρχουμε καθημερινά, το κίνητρο γιγαντώνεται γιατί είναι έντονο το συναισθηματικό κομμάτι.

Δεν ξεκινήσαμε για να ανέβουμε, αλλά καταλάβαμε γρήγορα ότι έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Το κλειδί για την επιτυχία ήταν ένας συνδυασμός του καλού κλίματος μεταξύ μας, της διοίκησης που είναι δίπλα μας για τα πάντα και του προπονητή που, εκτός από τις τρομερές του γνώσεις, έχει πολύ ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης. Μπορεί να είναι πολύ αυστηρός και σκληρός στην προπόνηση, μας αφήνει όμως να διασκεδάζουμε το παιχνίδι, όντας ήρεμος και υποστηρικτικός».

Κι όπως για όλα τα κορίτσια, έτσι και για την Ίλια έρχονται νέες προκλήσεις… «Προφανώς και μας έχει ανοίξει η όρεξη. Το βασικό είναι να διατηρηθούμε, να γίνουμε ομάδα Β΄ Εθνικής και να πάμε και για το παραπάνω. Όπλο μας ότι εκτός γηπέδου είμαστε μια παρέα και ότι στο τερέν παίζουμε πάντα η μία για την άλλη»…

Προηγούμενο άρθροΟ ναυαγός που αναγκάστηκε να κολυμπήσει 17 χιλιόμετρα σε θάλασσα γεμάτη καρχαρίες
Επόμενο άρθροΕΥΔΑΠ – Νέα Μάκρη: Σημείο ενημέρωσης και υποβολής αιτήσεων για το αποχετευτικό