Τι συνιστά επιτυχία για κάποιον που ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Προφανώς να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του κόσμου. Ο Μανώλης Γεωργάτος δεν κατάφερε μόνο να επανεκλεγεί, αλλά το έκανε ως πρώτος των πρώτων σε ψήφους, γεγονός που αν μη τι άλλο αποτελεί δείγμα επιβράβευσης.

Η δεύτερη θητεία της διοίκησης Τσίρκα τον βρίσκει σε ένα πολύ απαιτητικό ποστό, με δεδομένο ότι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας αναλαμβάνει έναν τομέα που αφορά την πλειοψηφία των δημοτών. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και κακά τα ψέματα, όλη την τοπική κοινωνία μια και τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα της για βελτίωση. Το τι έμαθε μέσα από την ΚΕΔΜΑ και το πώς θα το εφαρμόσει στον νέο του ρόλο το εξηγεί ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Marathon Press.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου αναδειχθήκατε πρώτος σε ψήφους συνολικά από όλους τους υποψήφιους. Πώς ερμηνεύετε αυτή την επιτυχία και πόσο περισσότερη ευθύνη σας γεμίζει;

«Κατ’ αρχάς μέσα από την ευκαιρία που μου δίνει αυτή η κουβέντα που κάνουμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου και τους 1.112 δημότες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Θεωρώ ότι ο αγώνας που κάναμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και λέω κάναμε γιατί ήταν συνολικός και αφορά σε όλους όσοι βρίσκονταν στην ΚΕΔΜΑ, αναγνωρίστηκε από τον κόσμο. Είναι πολύ τιμητική η εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι ψηφοφόροι και προφανές ότι με γεμίζει ευθύνες. Παράλληλα όμως μου δίνει και έξτρα κίνητρα να υπηρετήσω την τοπική αυτοδιοίκηση. Έχω μάθει στα δύσκολα και είμαι έτοιμος να αντεπεξέλθω στο νέο πόστο που μου εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος, αλλά και σε όποιο άλλο κληθώ να παράξω έργο»

Τι αφήνετε πίσω στην ΚΕΔΜΑ;

«Αφήνουμε, όλοι μαζί, μια τεράστια παρακαταθήκη. Αυτή η 4ετία ανέβασε ψηλά τον πήχη. Σε αθλητικό επίπεδο, άνοιξε και λειτουργεί το κολυμβητήριο που ήταν 11 χρόνια κλειστό. Δώσαμε στον κόσμο τη δυνατότητα να απολαμβάνει μια αθλητική εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών και γνωρίζετε κι εσείς ότι εκατοντάδες δημότες, μεγάλοι και μικρά παιδιά, έρχονται για να αθληθούν και να κολυμπήσουν σε καθημερινή βάση.

Θεωρώ ότι είχαμε μια ποιοτική αναβάθμιση και στο κομμάτι των πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς στην περιοχή μας ήρθαν καλλιτέχνες πρώτης γραμμής, όπως οι Πυξ Λαξ, η Γλυκερία, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Δημήτρης Μπάσης, η Πίτσα Παπαδοπούλου και αρκετά ακόμα σημαντικά πρόσωπα. Το πολύ σημαντικό είναι ότι ο κόσμος ανταποκρίθηκε και είχε μεγάλη συμμετοχή. Η εικόνα να είναι γεμάτο το λιμάνι της Νέας Μάκρης και 5.000 άνθρωποι να τραγουδούν μαζί με τους Πυξ Λαξ, προσωπικά με γέμισε. Επιπλέον, παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις υψηλού επιπέδου από σημαντικά θεατρικά σχήματα, με τον κόσμο να γεμίζει τα θέατρα.

Αν μπορούσατε να γυρίσετε τον χρόνο πίσω, θα κάνατε κάτι διαφορετικά;

Και τον χρόνο πίσω να γύριζα, θα άφηνα τον εαυτό μου να λειτουργήσει το ίδιο αυθόρμητα και με τη συνείδηση που με διακατέχει, να πάρω τις όποιες αποφάσεις μου αναλογούν. Ακόμα και για τα λάθη μου, γνωρίζω ότι έγιναν μέσα στο πλαίσιο μιας συνολικής προσπάθειας. Έχω το θάρρος να ζητήσω συγγνώμη από τον κόσμο, αλλά θεωρώ ότι και ο κόσμος γνωρίζει ότι ήρθαν ως αποτέλεσμα μιας διοίκησης που μοναδικό στόχο είχε να κάνει όσα περισσότερα μπορούσε με τους πόρους που διέθετε.

Εδώ και έναν μήνα είστε ο νέος Αντιδήμαρχος Παιδείας, μια θέση που σας εμπιστεύθηκε ο κ. Τσίρκας, ο οποίος κατά δήλωσή του, θεωρεί την Παιδεία ως προτεραιότητα. Ποια τα πρώτα προβλήματα που έχετε εντοπίσει, ποια θα είναι η προσέγγισή σας και ποιες οι προτεραιότητες

Από την πρώτη μέρα βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με σχολικούς φορείς. Συναντώ συνεχώς διευθυντές σχολείων και έχουμε ανταλλάξει απόψεις, έχω ακούσει προβλήματα και προτάσεις για να λυθούν. Η προσέγγισή μου θα έχει ως βάση τον διάλογο. Προτεραιότητα μας, μαζί με τον δήμαρχο που σωστά είπατε έχει σε πρώτο πλάνο την Παιδεία, είναι η ασφάλεια των μαθητών και η παροχή βοήθειας στους εκπαιδευτικούς ώστε να κάνουν απερίσπαστοι το έργο τους και να είναι 100% προσηλωμένοι σε αυτό.

Ήδη χτίζεται μια συνεργασία και με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων. Οι γονείς είναι αυτοί που έχουν μια άλλη οπτική για τα προβλήματα, τα οποία και τους αφορούν άμεσα. Είμαι στη διάθεση όλων να συζητήσουμε, να καταγράψουμε και να επιλύσουμε όποιο πρόβλημα υπάρχει ή προκύψει.

Ένα μεγάλο αγκάθι που συναντάμε σε πολλά σχολεία του δήμου είναι το κτηριακό

«Έχουμε άψογη συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή και ήδη έχουμε στο μυαλό μας ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης. Οι τεχνικές υποδομές θα βελτιωθούν, οφείλουμε άλλωστε να παρέχουμε μια καλή διαβίωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Θα πρέπει να πω ότι ως στόχους έχουμε θέσει την λειτουργία του 1ου Λυκείου Μαραθώνα σε δημοτικό κτήριο στο οικιστικό κέντρο της Κοινότητας Μαραθώνα. Και για τη Νέα Μάκρη η κατασκευή του 2ου Λυκείου και η δημιουργία ενός παιδικού σταθμού.

Μπορεί ο δήμος να να πιέσει καταστάσεις ώστε οι σχολικές χρονιές να ξεκινούν με καλυμμένες όλες τις οργανικές θέσεις και με τα ολοήμερα να λειτουργούν από την πρώτη μέρα;

«Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή είναι μια ευθύνη που αναλογεί στην Περιφέρεια. Προφανώς όμως και ο δήμος οφείλει να πιέζει. Είναι δεδομένο ότι δεν θα αφήσουμε τίποτα στην τύχη του κι αυτή η οπτική θα μας χαρακτηρίζει σε ό,τι κάνουμε την επόμενη πενταετία στο κομμάτι της Παιδείας. Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν από νωρίς τα δεδομένα και θα τι θα συναντήσουν μπροστά τους για να μπορούν να κάνουν τον προγραμματισμό τους.

Θα αλλάξει κάτι στα ΚΔΑΠ;

Η βασική λειτουργία τους όχι, αλλά θα τα εμπλουτίσουμε με περισσότερες δράσεις.

Έχουμε την τύχη να μην αντιμετωπίζουμε ακραία περιστατικά bullying ανάλογα με αυτά που βλέπουμε σε σχολεία της Αθήνας. Μπορεί ένας Αντιδήμαρχος να αναλάβει πρωτοβουλίες για να θωρακίσει τα σχολεία;

Μιλάμε για ένα τεράστιο πρόβλημα με – δυστυχώς – ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Με υπερηφάνεια λέμε ότι ο δήμος μας δεν έχει σοβαρά περιστατικά, κυρίως χάρη στην καλή λειτουργία των σχολείων και τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς. Μπορεί ένας Αντιδήμαρχος να συμβάλει ώστε να θωρακιστούν τα σχολεία, είναι η απάντηση στην ερώτησή σας. Θα βρισκόμαστε σε απόλυτη συνεργασία με τους διευθυντές των σχολείων και είναι στο σχέδιο να κάνουμε αρκετές εκπαιδευτικές ημερίδες που θα αφορούν στην αντιμετώπιση των περιστατικών bullying.

Τι θα συνιστά για σας επιτυχία σε πέντε χρόνια από σήμερα;

Να υπάρχει ομόνοια και άψογη συνεργασία με εκπαιδευτικούς και συλλόγους γονέων. Να είμαστε ένα για το καλό των παιδιών και όχι απέναντι. Να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να πιάσουν τα όνειρά τους. Και να τους δώσουμε επίσης να καταλάβουν ότι τα σχολεία είναι τα δεύτερα σπίτια τους. Πρέπει να τα αγαπούν και να τα σέβονται, ώστε το όφελος να επιστρέφει στα ίδια.

Προηγούμενο άρθροΛοταρία τον έκανε πλουσιότερο κατά 340 εκατ. από «τεχνικό λάθος» και τώρα διεκδικεί τα χρήματα με αγωγές
Επόμενο άρθροMaxfiles: Η φιλανθρωπία στο απόσπασμα;