Συνέντευξη στον Μάκη Κουλουμπή

Τρία χρόνια από την έναρξη της δεύτερης θητείας του ως Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, ο κ. Ευάγγελος Μπουρνούς μιλάει στην ΜΡ και στον Μάκη Κουλουμπή και με ευθύ και άμεσο λόγο απαντά σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην πόλη του και στους κατοίκους της.

Πέραν των άλλων, κάνει μια εκτενή αναφορά μιας σειράς έργων που έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται αυτή τη στιγμή, έργα που, όπως είπε, είναι ορατά σε οποιονδήποτε περπατά στην ευρύτερη περιοχή κι ευελπιστεί να εκτιμηθούν κατάλληλα από τους δημότες, ώστε να εμπιστευτούν ξανά τον ίδιο και τους συνεργάτες του τον Οκτώβριο του 2023.

Κύριε Μπουρνούς, είστε πάνω από πέντε χρόνια δήμαρχος. Πόσο άλλαξε η ζωή σας σε αυτό το διάστημα και πόσο σας έχουν ικανοποιήσει οι εξελίξεις;

Η θέση ενός Δημάρχου έχει πολλή δουλειά, πολλές ευθύνες και καθόλου ωράριο. Τα προβλήματα δεν μπαίνουν σε ένα πλαίσιο 8ώρου, αλλά σε πλαίσιο 24ώρου, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ανάπαυλας. Ως Δημοτική Αρχή, είμαστε πραγματικά επί ποδός πολέμου τα τελευταία χρόνια, πόσω μάλλον με όσα έχουν συμβεί. Αποκορύφωμα η φονική φωτιά του 2018 που έχει αυξήσει όγκο και αριθμό επεμβάσεων. Από τη μία πρέπει να αποκαταστήσουμε τις υποδομές, από την άλλη να φέρουμε έργα που δεν ήρθαν τόσα χρόνια, όπως είναι για παράδειγμα τα σχέδια πόλης, η Αττική Οδός και ο Προαστιακός.

Πιστεύω ότι έχουμε δώσει δύσκολο αγώνα και έχουμε κερδίσει κάθε μάχη. Η περιοχή μας αναγεννιέται. Γίνεται ένας προορισμός αναψυχής, ανάδειξης του όμορφου ανάγλυφου, γαστρονομικής απόλαυσης και σχεδιάζουμε βήμα βήμα την οικονομική ανάπτυξή της. Θεωρώ, λοιπόν, αυτή την πορεία των σχεδόν έξι ετών ιδιαίτερα επιτυχημένη, όπως και την προηγούμενη της συνδιοίκησης κι ευελπιστούμε οι πολίτες να εκτιμήσουν το μεγάλο έργο και να μας εμπιστευτούν ξανά τον Οκτώβριο του 2023.

Μια και το αναφέρατε, ποια είναι η γνώμη σας για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο; Ακούγονται πολλά παράπονα από πολίτες για αστοχίες, προχειρότητες και αδικίες.

Θεωρώ το Ειδικό Πολεοδομικό στις πυρόπληκτες περιοχές, της Ραφήνας -Πευκώνα, Σκουφέικα, Κόκκινο Λιμανάκι- και του δήμου Μαραθώνα -Μάτι και Αγία Μαρίνα- μία ευεργεσία, μια πρόταση ζωής. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, με ισχυρή οικιστική ανάπτυξη, η οποία αποκτά πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Θα πρέπει οι πολίτες να συνυπολογίσουν στην όποια κριτική τους, ότι η μελετητική ομάδα δεν πολεοδομεί μια καθαρή περιοχή, αλλά μια περιοχή με μεγάλη οικιστική κάλυψη.

Ρέματα έχουν πωληθεί ως οικόπεδα και για να λυθούν ζητήματα, έχουν γίνει «εκπτώσεις», γιατί το Ειδικό Πολεοδομικό προέβλεπε -κατά το δυνατόν- να μην γκρεμιστούν σπίτια, με αποτέλεσμα η φυσική ροή των υδάτων να υποστεί εκτροπές.

Θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες, έχει γίνει εξαιρετική σχεδίαση. Ζώνες γραμμικής φύτευσης οι οποίες κόβουν το οπτικό πεδίο, δημιουργούν ανάχωμα ηχητικό, μικρά πάρκα -στα όρια των προβλεπόμενων εισφορών γης- για να μην δεσμευτούν οικόπεδα, συστήματα πεζοδρόμων κ.α., αναδεικνύουν στοιχεία μιας βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Προφανώς θα γκρεμιστούν μάντρες και θα υπάρξουν εισφορές γης στο πλαίσιο δημιουργίας υποδομών σε μια περιοχή που είχε έλλειψη φαρδιών δρόμων, κοινοχρήστων χώρων, χώρων πρασίνου.

Το αναρτηθέν σχέδιο χρήζει τροποποιήσεων για διόρθωση μικρών προβλημάτων, που επισημαίνονται με υποβολή ενστάσεων, όπου οι πολίτες έχουν δίκιο.

Το καλοκαίρι είχαμε τις μεγάλες φωτιές σε Ντράφι, Διώνη και Πικέρμι. Υπάρχει σχέδιο του δήμου για αναδασώσεις;

Είμαστε ο μόνος δήμος από τους τρεις που επλήγησαν που κάνουμε παρεμβάσεις από την πρώτη μέρα για την απομάκρυνση της καμένης βλάστησης και φροντίζουμε, ώστε τον χειμώνα να μην έχουμε προβλήματα από πτώση κλαδιών και δέντρων. Υπάρχει ένα πρόγραμμα αναδασώσεων το οποίο θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η υλοτόμηση, στον βαθμό που μας επιτρέπεται με βάση τη χρηματοδότηση.

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει δενδροφύτευση με περίπου 100.000 φυτά που θα είναι βραδύκαυστα. Θα φυτέψουμε ευκαλύπτους, βελανιδιές, κυπαρίσσια, χαρουπιές, φίκους Ρόδου και πικροδάφνες, ώστε να λειτουργήσουν ως φράγμα για ενδεχόμενη μελλοντική πυρκαγιά.

Ακούσαμε πρόσφατα τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να δηλώνει ότι η επέκταση Αττικής Οδού και Προαστιακού μέχρι τη Ραφήνα θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη πενταετία. Το βρίσκετε εφικτό ως πλάνο;

Είναι και εφικτό το χρονοδιάγραμμα, αλλά και αναγκαίο μέσα σε αυτό το διάστημα να έχουν γίνει οι επεκτάσεις. Σύμφωνα με την δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, τα 664 εκατ. € που έχουν υπογραφεί και δεσμευτεί από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν χρόνο απορρόφησης έως τον Ιούνιο του 2025, με δυνατότητα παράτασης έως το τέλος του 2026.

Ήδη το αποχετευτικό και στους δύο δήμους, έχει «στενότερο» χρονοδιάγραμμα 40 μηνών και με όποιες καθυστερήσεις προκύψουν, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2026. Ο Προαστιακός υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμος στις αρχές του 2026, ενώ η Αττική Οδός στο τέλος του ίδιου έτους.

Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι έχουμε κι άλλα σημαντικά έργα σε εξέλιξη, όπως το πιλοτικό δίκτυο φυσικού αερίου με έκχυση υδρογόνου στη Ραφήνα, που αποτελεί επένδυση στο μέλλον.

Η περιοχή αναγεννιέται και αλλάζει συνολικά.

Περιμένετε η επέκταση Προαστιακού και Αττικής Οδού να φέρει και πληθυσμιακή αύξηση στην ευρύτερη περιοχή;

Η πληθυσμιακή αύξηση θα έρθει θεωρώ νωρίτερα, με την ένταξη στο σχέδιο πόλης που θα ολοκληρωθεί το 2023. Εκεί που συντελούν τα οδικά έργα είναι να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, να μειώσουν τους χρόνους μετακίνησης, να δημιουργήσουν μια βιώσιμη αστική κινητικότητα. Ενώ τα σταθερά μέσα τροχιάς απορροφούν την αύξηση της επιβατικής κίνησης ως αποτέλεσμα της δημιουργίας νέων υποδομών.

Επομένως, τα έργα Αττικής Οδού και Προαστιακού θα βελτιώσουν σημαντικά την κατάσταση. Ο δε υπογειοποιημένος στη Ραφήνα Προαστιακός, αφού στα τελευταία 3,6 χιλιόμετρα έρχεται ως μετρό, θα απορροφήσει τον επιπλέον κυκλοφοριακό φόρτο λόγω της έλευσης μεγαλύτερου αριθμού χρηστών των νέων υποδομών ένταξης στο σχέδιο.

Με αυτά τα δεδομένα, μιλάμε και για επέκταση του λιμανιού;

Θεωρούμε δεδομένο ότι η επέκταση του λιμανιού είναι αναπόφευκτη. Το λιμάνι της Ραφήνας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, με 2,1 εκατ. διακινήσεις, τη στιγμή που στο τρίτο μεγαλύτερο σε σειρά, αυτό της Πάτρας, έχουμε μόλις 358.000. Τεράστια διαφορά. Το λιμάνι της Ραφήνας είναι στρατηγικής σημασίας για όλη τη χώρα, σημαντική πύλη της εθνικής οικονομίας. Εμείς ως δημοτική αρχή αυτό που οφείλουμε είναι να διαφυλάξουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα και θα τον κερδίσουμε.

Τι συμβαίνει αλήθεια με το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τις πτήσεις; Πρόσφατα στείλατε επιστολή διαμαρτυρίας…

Υπάρχει μια ξεκάθαρη παρεκτροπή στη γενική οδηγία που έχει δοθεί για χρήση των αεροδιαδρόμων, ανατολικού και δυτικού. Αμφότεροι είναι στην περιοχή των Σπάτων. «Χρησιμοποιώντας», θα έλεγα, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους «καπετάνιους» των αεροδιαδρόμων, έγινε μια μετακίνηση των προσγειώσεων στο δυτικό αεροδιάδρομο, οι οποίοι περνούν καθολικά πάνω από τη Ραφήνα, χωρίς αυτό να προκύπτει από έγγραφα.

Είναι μια «παραμόρφωση» που προέρχεται μετά από πίεση συλλόγων στη γειτονική περιοχή. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι οι πολίτες που ζουν γύρω από τον αερολιμένα, να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Δεν θέλουμε διαφορετική μεταχείριση, αλλά ισοτιμία.
Το αεροδρόμιο θα είναι εκεί, δεν πρόκειται να φύγει, αλλά δεν πρέπει να φύγουν οι κάτοικοι και θα πρέπει όλοι να μπορούμε να έχουμε μια ποιότητα αστικής διαβίωσης.

Πάμε στον παραλιακό πεζόδρομο. Πού βρίσκεται το συγκεκριμένο έργο;

Στα διοικητικά μας όρια ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με συναίνεση ΤΑΙΠΕΔ, Οργανισμού Λιμένος και αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ο δικός μας παραλιακός πεζόδρομος, ο οποίος ξεκινά από το κέντρο της Ραφήνας και καταλήγει μέχρι την οδό Παύλου Μελά, θα υλοποιηθεί στο σύνολό του και αναμένουμε την οριστική χάραξη του πεζόδρομου που θα φτάσει μέχρι το Μάτι. Παράλληλα έχουμε αναθέσει μελέτη που θα παραλάβουμε εντός του φθινοπώρου, για πεζόδρομο από το Πάρκο Καραμανλή μέχρι το Κολυμβητήριο, ώστε όλο το παράκτιο μέτωπο να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο χώρο αναψυχής και περιπάτου, ανάδειξης της ομορφιάς της περιοχής μας.

Προχωρά εξίσου καλά και το Παραολυμπιακό Κέντρο Ραφήνας;

Έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους οι μελέτες και έχουν παραδοθεί στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία θα δημοπρατήσει το έργο και αναμένονται κάποιες αναγκαίες πολεοδομικές τροποποιήσεις γι’ αυτή τη μοναδική εγκατάσταση στα Βαλκάνια και τρίτη τόσο σημαντική σε όλη την Ευρώπη. Έχουν ήδη δεσμευτεί 36 εκατ. € με απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και περιμένουμε τη δημοπράτησή του μέχρι τον Μάρτιο του 2023.

Ο χρόνος κατασκευής αναμένεται να φτάσει τα δύο έτη. Θα είναι έτοιμο μέσα στο 2025. Ο τίτλος «Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο» αδικεί την εγκατάσταση γιατί οι ίδιοι οι παραθλητές ζήτησαν να γυμνάζονται με αρτιμελείς αθλητές, έχοντας μοιράσει το 50% του χρόνου χρήσης στον τοπικό μαζικό αθλητισμό.

Παρότι το 100% των εγκαταστάσεων θα ανήκει ιδιοκτησιακά στον Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου, θα δημιουργηθεί ένας φορέας όπου θα συμμετέχουν Περιφέρεια και Υφυπουργείο Αθλητισμού, ώστε να χρηματοδοτούνται τα λειτουργικά κόστη.

Δύο γήπεδα, στίβου και ποδοσφαίρου, κλειστό κολυμβητήριο, κλειστό γυμναστήριο, όλα επιπέδου ολυμπιακών προδιαγραφών, ξενοδοχείο, ποδηλατόδρομοι και ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις, έχουν υψηλό λειτουργικό κόστος, πράγμα που δεν πρέπει να το σηκώσει μόνος του ένας δήμος.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε έναν φορέα στον οποίο πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, τα υπόλοιπα τρία μέλη όμως θα απαρτίζονται από τους φορείς, Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, Περιφέρεια Αττικής και Υφυπουργείο Αθλητισμού, ώστε να εξασφαλίσουμε στην εγκατάσταση υψηλή ποιοτικά λειτουργικότητα.

Είδαμε ότι έχουν πιάσει δουλειά οι μπουλντόζες στη Διώνη και συγκεκριμένα στην πλατεία

Είναι ένα από τα έργα ανάπλασης που υλοποιούμε. Γίνεται με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και αφορά μια πανέμορφη πλατεία περίπου 3,5 στρεμμάτων με παράλληλη ανέγερση Εκκλησίας σε ισοεμβαδική όμορη έκταση. Το έργο το είχε ανάγκη η περιοχή.

Είχατε μια πολύ πρωτοποριακή ιδέα που δεν εφαρμόζεται από άλλον δήμο στη χώρα. Να δώσετε κίνητρο μείωσης δημοτικών τελών, σε όσους υιοθετήσουν σκυλάκια από το καταφύγιο. Βρήκε ανταπόκριση από τον κόσμο;

Η ποιότητα ζωής των τετράποδων φίλων μας είναι δείγμα του πολιτισμού μας. Αξιοποιώντας προτάσεις ανθρώπων που ασχολούνται με τα ζώα και καταρτίζοντας ένα όντως πρωτοποριακό σχέδιο, δώσαμε κίνητρα για να υιοθετηθούν σκυλάκια από το καταφύγιο Ραφήνας. Η επιδότηση αφορά σε μείωση 50% στα δημοτικά τέλη για μια πενταετία. Παρατηρείται μια αύξηση των υιοθεσιών κι αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Το μεγάλο κίνητρο, βέβαια, δεν είναι το οικονομικό αλλά η αγάπη για τα ζώα.

Τι μπορείτε να υποσχεθείτε στους δημότες σας για το αποχετευτικό; Πότε θα είναι πλήρως ολοκληρωμένο;

Στην περίπτωσή μας δεν υπάρχουν ενστάσεις και το έργο έχει ξεκινήσει κανονικά και στις δύο εργολαβίες Ραφήνας και Πικερμίου, από το καλοκαίρι του 2021 και πάμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό, χωρίς γενικά καθυστερήσεις. Αναμένουμε συγχρόνως την δημοπράτηση της μονάδας του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων μέχρι το τέλος του 2022. Ολοκληρωμένο και λειτουργικό το σύνολο του έργου θα είναι το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Τι προοπτικές υπάρχουν για το 2023 που είναι και εκλογική χρονιά; Τι θα περιέχει στις σελίδες του το προεκλογικό σας έντυπο;

Έχει ετοιμαστεί ήδη έντυπο απολογισμού και βαίνει προς εκτύπωση. Κι όσο κι αν προσπάθησα να το μετριάσω, έφτασε τις 100 σελίδες, γιατί αυτά τα 3,5 χρόνια που έχουν περάσει από την ανάληψη των καθηκόντων το 2019, έχει επιτελεστεί στον δήμο ένα τεράστιο έργο σε κάθε πεδίο και κατεύθυνση, ορατό σε οποιονδήποτε περπατά στην ευρύτερη περιοχή.

Όπου κι αν σταθεί, θα συναντήσει ταυτόχρονα τέσσερα – πέντε εργοτάξια που δεν έχουν σχέση με την αποχέτευση, ούτε με την αποκατάσταση των πυρόπληκτων υποδομών.
Πρόκειται για δημοτικά, περιφερειακά, ευρωπαϊκά και συγχρηματοδοτούμενα από Ευρωπαϊκά Ταμεία. Είμαστε σε «αταξία», αλλά γνωρίζουν όλοι πόσο θα βελτιωθεί η ζωή τους μελλοντικά.

Νιώθουμε υπερήφανοι για ό,τι γίνεται. Αυτό θέλουμε να δουν οι πολίτες και με βάση ό,τι κάνουμε, να αποφασίσουν για το αυτοδιοικητικό μέλλον.

Προηγούμενο άρθροΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας των πυρόπληκτων του Ματιού την Τρίτη έξω από το υπ. Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροTο σπίτι της φρίκης: Μητέρα έδινε στα παιδιά της να πιουν χλωρίνη και έκαιγε τα γεννητικά τους όργανα (pics)