Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος και η Γενική Διευθύντρια Μεγάλων Έργων, Γεωργία Στεφανάκου, παρέθεσαν δείπνο ενημέρωσης σε δημοσιογράφους σχετικά με την εξέλιξη του έργου Κατασκευής Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ανατολική Αττική.

Από την έναρξη των έργων το 2019 μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί στους Δήμους
Μαραθώνος, Παιανίας, Παλλήνης και Ραφήνας-Πικερμίου 135 χλμ. αγωγών και 4.160
εξωτερικές διακλαδώσεις ακινήτων, καθώς και 650 μ. σήραγγας για τη διέλευση αγωγών του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου/Σπάτων-Αρτέμιδας.

Επίσης, έχουν ήδη επαναπροκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την κατασκευή του ΚΕΛ των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδας και για την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων των περιοχών Σπάτων και Αρτέμιδας του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, συνολικού προϋπολογισμού €163 εκατ.

Τα έργα στην Ανατολική Αττική, συνολικού προϋπολογισμού €800εκατ. αποτελούν την αιχμή του δόρατος του επενδυτικού πλάνου της ΕΥΔΑΠ και θα ωφελήσουν, σε βάθος 10ετίας, 400.000 πολίτες προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στο περιβάλλον της Ανατολικής Αττικής:

τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, την οικονομική ελάφρυνση των κατοίκων, την αναβάθμιση των περιοχών και της αξίας των ακινήτων και, κυρίως, την προστασία του χερσαίου και θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εξυγίανση του υπόγειου υδροφορέα.

Ειδικά δε τα ΚΕΛ Ανατολικής Αττικής έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργήσουν με τεχνολογία αιχμής, στοχεύοντας στην επαναχρησιμοποίηση του ανακυκλωμένου νερού, μετά την επεξεργασία του, για αστική-περιαστική χρήση και αρδευτικούς σκοπούς, περιορίζοντας έτσι την σπατάλη του πόσιμου νερού. Παράλληλα, θα αποτελούν σύγχρονες περιβαλλοντικές υποδομές, καθώς θα περιβάλλονται από πάρκα και χώρους πρασίνου, για να αποτελούν σημείο περιβαλλοντικής κληρονομιάς.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη των έργων, ο κ. Τόσιος ανέφερε: «Τα τελευταία 3 χρόνια, με τις εργώδεις προσπάθειες των στελεχών και εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ και την πλήρη υποστήριξη της Περιφέρειας και των Δήμων της Αττικής, έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε πλέον στο στάδιο της υλοποίησης των έργων. Προχωράμε με εντατικούς ρυθμούς ώστε μέσα στο 2023 να προκηρυχθούν και οι διαγωνισμοί για τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων της Δημοτικής Ενότητας Καπανδριτίου του Δήμου Ωρωπού και της Δημοτικής Ενότητας Παιανίας του Δήμου Παιανίας, καθώς και την κατασκευή του ΚΕΛ Δήμου Μαραθώνος, συνολικού προϋπολογισμού περίπου €105εκατ.

Για όλους εμάς στην ΕΥΔΑΠ, οι αρχές της ασφάλειας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας αποτελούν πυξίδα, αλλά και αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου μας, προς όφελος των πολιτών της Αττικής».

Δείτε αναλυτικότερα στοιχεία

Προηγούμενο άρθροOpen Day για το ΕΠΑΛ Ραφήνας και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ραφήνας το Σάββατο 1η Απριλίου
Επόμενο άρθροΔηλώσεις συμμετοχών στα ΚΔΑΠ του Δήμου Μαραθώνος για το σχολικό έτος 2023-24