Ωραία, πέρασες στη σχολή. Καταρχάς συγχαρητήρια, μπήκες στο Πανεπιστήμιο και θα γίνεις ο επιστήμονας, για τον οποίον θα καυχιέται η γιαγιά σου στον τοπικό καφενέ!
Ο πρώτος χρόνος στη σχολή είναι μια περίεργη εμπειρία, είτε αν πέρασες στην πόλη σου, είτε αν ξαφνικά βρέθηκες σ’ ένα μέρος, που λες «τι κάνω εγώ εδώ;». Κυρίως αν είσαι στη δεύτερη κατηγορία, να ξέρεις ότι είσαι από τους τυχερούς. Δεν υπάρχουν καλύτερα φοιτητικά χρόνια από αυτά της επαρχίας. Όπως και να έχει, ορίστε μερικές συμβουλές για να επιβιώσεις τον πρώτο καιρό στη σχολή σου, όντας ένα άβγαλτο πρωτοετάκι.
Πρώτη μέρα στη σχολή!
Πρώτη μέρα σχολής, βλέμμα χαμένο, κοιτάς γύρω γύρω και ξαφνικά σε προσεγγίζει ένα απροσδόκητα φιλικό άτομο για να σε βοηθήσει. Καλώς ήρθες στον κόσμο των παρατάξεων! Συμβουλή πρώτη: κράτα αποστάσεις στην αρχή. Ψάξου, διάβασε, σύγκρινε, δες ποιες παρατάξεις ταιριάζουν ιδεολογικά με τα πιστεύω σου και αν θες ντε και καλά να συμμετέχεις πολιτικά τότε καν ’το ενσυνείδητα. Και σε παρακαλώ, μην πας σε παράταξη επειδή σου υπόσχεται καλύτερες διακοπές και φθηνά μπουκάλια στα κλαμπάκια της πόλης σου.
Το αμφιθέατρο θέλει σοβαρότητα!
Τα πράγματα άλλαξαν από το Λύκειο. Δεν είσαι υποχρεωμένος να παρακολουθείς μαθήματα. Πλέον, κανείς δεν μετράει τις απουσίες σου. Αν δε θες να πας στο μάθημα, κάνε τη χάρη στον εαυτό σου και στους συμφοιτητές σου και μην πας. Αν θες τόσο πολύ να πας -και πολύ καλά θα κάνεις- τότε σεβάσου τους γύρω σου και μη μιλάς. Αξιοποίησε τον χρόνο σου, όσο μπορείς. Κράτα σημειώσεις και έχε ενεργή συμμετοχή στο μάθημα. Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις οπότε ρώτα τον καθηγητή ό,τι θες, χωρίς ντροπές. Για κους κους με συμφοιτητές, απομακρύνσου ήσυχα από το αμφιθέατρο και πήγαινε στο κυλικείο… Έχει άλλωστε και τίτσου!
Γνώρισέ τους όλους!
Σίγουρα δεν είναι πολύ ευχάριστο να βρεθείς σε μια πόλη που δεν ξέρεις κανέναν και κανείς δεν είναι λάτρης του small-talk. Παρόλα αυτά, οι πρώτες μέρες στη σχολή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να γνωρίσεις κόσμο. Μίλα σε όποιον σου φανεί ενδιαφέρων άνθρωπος, βγες για καφέ με όποιον στο προτείνει. Δεν χάνεις τον χρόνο σου. Θα δεις, οι άνθρωποι με τους οποίους ταιριάζεις πραγματικά θα ξεχωρίσουν μέσα σε αυτήν την «άπλετη μάζα» των συμφοιτητών σου. Και πιο σημαντικό: λίγοι γνώρισαν τους κολλητούς τους την πρώτη μέρα στη σχολή, υπομονή.
Αν από την άλλη είσαι από τους τυχερούς που πέρασαν στη σχολή τους με παρέα από το σχολείο, μην επαναπαυτείς σ’ αυτό. Γνώρισε κι άλλο κόσμο. Κοινωνικοποιήσου! Βγες έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου. Πώς θα εξελιχθείς σαν άνθρωπος, όταν η παρέα σου θα συνεχίσει να σου δίνει τα ίδια ερεθίσματα που σου έδινε τα τελευταία 6 χρόνια;
Ζήσε το χωρίς εκπτώσεις!
Ταξίδια, ξενύχτια, βόλτες! Δεν προσθέτω κάτι άλλο, εσύ ξέρεις καλύτερα με ποιόν τρόπο θα αξιοποιήσεις αυτά τα χρόνια, για να τα ζήσεις στο έπακρο!
«Να έχεις πρόγραμμα»
Όλοι γελάμε με το κλασικό «τα προλάβαινε όλα, είχε πρόγραμμα», αλλά, πραγματικά, να έχεις πρόγραμμα! Να παρακολουθείς όσο μπορείς, να μην ρίχνεις χαζά πιστόλια στην εξεταστική και, κυρίως, να προγραμματίσεις να πας και ένα Erasmus, τώρα που έχεις την ευκαιρία. Μη σου φαίνεται τρομαχτικό, είναι μια εμπειρία που δε θα ξεχάσεις ποτέ κι αν είσαι και λίγο καριερίστας θα σου πω ότι βοηθάει να το έχεις και στο βιογραφικό σου!
Μέτρα τα λεφτά σου για να ‘χεις τα μισά!
Αντιστάσου στην παρόρμηση να τα «φυσάς» και κάνε ένα καλό budgetάρισμα. Συμβουλή πρώτη: μην τραβάς λεφτά από την τράπεζα κάθε φορά που σου τελειώνουν γιατί δε θα έχεις ιδέα τι ξοδεύεις. Μια καλή εναλλακτική είναι να υπολογίζεις πόσα λεφτά χρειάζεσαι ανά εβδομάδα και να τραβάς από την τράπεζα κάθε Δεύτερα (ή κάθε δεκαπενθήμερο αντίστοιχα) αυτό το ποσό. Αν από την άλλη σου φαίνεται πολύ βαρετή αυτή η εβδομαδιαία βόλτα στο γειτονικό ΑΤΜ, ξεκίνα να καταγράφεις τι ξοδεύεις. Σύντομα θα καταλάβεις που σου φεύγουν τα περισσότερα χρήματα κι αν δε σου φτάνουν, θα ξέρεις που να κάνεις περικοπές!
Προσοχή στη… μάσα!
Αν δε θες να γυρίσεις τα Χριστούγεννα συν 15 κιλά -πίστεψέ με, είναι εφικτό- μη γίνεις ο καλύτερος πελάτης όλων των τοπικών delivery. Όχι μόνο θα τρέφεσαι με junk food (ναι, ξέρω, τώρα δε σε νοιάζει η υγεία σου), αλλά θα ξεμείνεις και από λεφτά στις 10 πρώτες μέρες του μήνα. Καλύτερα πάρε τα λατρεμένα, απ’ όλους τους φοιτητές, μακαρόνια και αυγά και ξεκίνα να πειραματίζεσαι με την κουζίνα. Και χάλια να βγει, θα το φας. Και θα συνηθίσεις ή θα… βελτιωθείς!