Άννα Κουφοπούλουτης Άννας Κουφοπούλου
Μια στήλη εμπνευσμένη από εσάς για εσάς. Η στήλη της φωνής σας για τα θέματα της πόλης μας.

Ένας καινούργιος κύκλος ξεκινάει για όλους τους νέους φοιτητές. Είτε Αθήνα είτε επαρχία είτε στην πρώτη επιλογή είτε στην τελευταία, η ζωή όλων σας θα αλλάξει! Και είμαι σίγουρη πως η αλλαγή αυτή θα είναι ό,τι καλύτερο σάς έχει συμβεί.

Καταλαβαίνω απόλυτα εκείνους που πέρασαν Αθήνα και αγχώνονται για την πρώτη μέρα στη σχολή, για τις νέες παρέες, τα νέα στέκια. Όμως, αργά ή γρήγορα θα τα βρείτε όλα. Ίσα ίσα που δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα από το να γνωρίσεις νέα άτομα σε έναν χώρο που όλοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους.

Σκεφτείτε όμως εκείνους που φεύγουν σε μια ξένη πόλη, που μένουν πρώτη φορά μόνοι τους και μακριά από την οικογένειά τους! Αυτό το «What the FAQ», λοιπόν, θα δώσει συμβουλές σε αυτά τα παιδιά. Ρωτήσαμε πρώην και νυν φοιτητές της επαρχίας και μας απάντησαν:

«Ως φοιτητές/τριες που έχετε περάσει από την αμήχανη στιγμή της πρώτης μέρας σε μια άγνωστη πόλη και την πρώτη μέρα στο πανεπιστήμιο, τι συμβουλή θα δίνατε σε εκείνους που σε λίγες μέρες θα περάσουν από την ίδια φάση;»

Παύλος Χούρλιας

Πανελλήνιες. Μια διαδικασία που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας αρχής για όλους τους επιτυχόντες και μη. Για πολλούς αυτή η νέα αρχή είναι ακόμα πιο έντονη, καθώς πέρασαν στη λεγόμενη «επαρχία». Σε μια πόλη καινούργια για αυτούς, γεμάτη με νέα μέρη έτοιμα να ανακαλυφθούν. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά πίστεψέ με, δεν είναι. Ξέρω πως νιώθεις, το έχω περάσει και εγώ. Θα αφήσεις γονείς και φίλους που τόσα χρόνια έχεις και θα πας εκεί χωρίς κανέναν. Έλα, όμως, που οι νέες φιλίες στο πανεπιστήμιο είναι το πιο εύκολο απ’ όλα.

Έχε στο μυαλό σου ότι όλοι είναι στην ίδια φάση με εσένα, μακριά από γονείς και φίλους. Άρα θα θέλουν και αυτοί να σε γνωρίσουν. Μην αγχώνεσαι και να αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα σαν μια μοναδική εμπειρία. Γνωρίζοντας ανθρώπους θα γνωρίσεις και την πόλη, γνωρίζοντας την πόλη γνωρίζεις αντίστοιχα νέους ανθρώπους.

Είσαι πλέον ανεξάρτητος, οπότε να αντιμετωπίζεις κάθε τι χωρίς άγχος και φόβο. Μέτα από την πρώτη βδομάδα θα δεις ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο πίστευες. Ίσως η «καινούργια» ζωή να είναι καλύτερη!

Ξένη Βασιλάκη

Αναμφισβήτητα αρχίζει μια από τις πιο δημιουργικές, πρωτόγνωρες, απίθανες περιόδους της ζωής του ανθρώπου, από τη στιγμή που ξεκινάει τη φοιτητική ζωή, κατά πολλούς γνωστή και ως «ζωάρα».

Στην αρχή το άγχος είναι ένα συναίσθημα απολύτως λογικό που μπορεί να κυριαρχεί. Είναι πολλές, όμως, φορές και ωφέλιμο για τη σωστή ένταξη του νέου στη καινούργια του καθημερινότητα.

Επ’ ουδενί αυτό το άγχος δεν πρέπει να γίνει φόβος για τα νέα μαθήματα, τους μεγάλους βαθμούς και την τέλεια εικόνα που «πρέπει» να έχει ο «σωστός» φοιτητής. Ο σίγουρος δρόμος για την επιτυχία προϋποθέτει την εσωτερική γαλήνη και την ευτυχία του ατόμου. Δηλαδή λέμε «ναι» στην παρακολούθηση μαθημάτων, «ναι» σε εξόδους , «ναι» σε ταξίδια, «ναι» στη δημιουργική απασχόληση, δηλαδή αφιέρωση χρόνου σε δραστηριότητες που μας γεμίζουν και ανοίγουν τους πνευματικούς και καλλιτεχνικούς μας ορίζοντες.

Αυτά τα χρόνια που θα επακολουθήσουν και οι επιλογές που θα παρθούν μέσα σ’ αυτά, σχηματίζουν κατά κύριο λόγο, την προσωπικότητά μας και τη μετάβασή μας στην ενήλικη ζωή, που ήδη έχει αρχίσει.

Να κάνετε αυτό που σας αρέσει, που λέει η καρδιά σας, πάντα με σύνεση, μέτρο, αυθορμητισμό και χαρά! Τώρα αρχίζουν τα καλύτερα!

Αλέξανδρος Ιακωβίδης

Από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου σε μια πόλη για τις σπουδές σου, αλλάζει όλη σου η ζωή! Η πρώτη μετακόμιση, το πρώτο σπίτι, μια αρχή γεμάτη καινούργια πράγματα να κάνεις, και καινούργιες ιδέες να σκεφτείς.

Θα γνωρίσεις νέους ανθρώπους, θα δεις τοπία που δεν έχεις ξανά δει, μερικά θα τα λατρέψεις ενώ άλλα θα τα μισήσεις. Όλα μέσα στη φάση είναι!

Ακόμα και η νοσταλγία για τα παλιά, ο φόβος για το διαφορετικό. Σιγά σιγά, όμως, θα καταλάβεις ότι οι καινούργιοι δεσμοί φτιάχνουν πιο γερές βάσεις από τους παλιούς. Το πιο βασικό είναι να μην φοβηθείς να γνωρίσεις νέα άτομα, γιατί αυτή η φάση αναζήτησης είναι πολύ όμορφη για να χαλαλιστεί άσκοπα.

Μακαρώνα Κατερίνα

Με την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο και με τη μετακόμιση σε μια καινούργια πόλη, σηματοδοτείται το ξεκίνημα της ανεξάρτητης, πλέον, ενήλικης ζωή. Αυτό το ξεκίνημα, όσο συναρπαστικό κι αν είναι, αδιαμφισβήτητα δημιουργεί ορισμένες ανασφάλειες και άγχη.

Βάσει εμπειρίας, η πρώτη ημέρα της σχολής είναι η ιδανικότερη ευκαιρία για να διευρύνετε τον κοινωνικό σας κύκλο, καθώς και οι υπόλοιποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Γνωρίζοντας καινούργια άτομα, θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε μαζί το άγνωστο περιβάλλον και να δημιουργήσετε τις πιο αξέχαστες αναμνήσεις!

 

Νικολέτα Μαρίνου

Έκλεισε πρόσφατα ένα από τα καλύτερα κεφάλαια της ζωής μου. Φυσικά αυτό ήταν η φοιτητική μου ζωή! Μια από τις καλύτερες αποφάσεις που πήρα πότε, ήταν να δηλώσω επαρχία! Μόνο όσοι το έχουν ζήσει μπορούν να καταλάβουν την αξία του! Βέβαια κάθε αρχή και δύσκολη!

Για τους περισσότερους, στην αρχή κυριαρχεί το άγχος και ο φόβος για το άγνωστο! Εγώ δεν το είχα αυτό. Σαν να ήξερα τι με περίμενε και ανυπομονούσα να το ζήσω. Τα ερωτήματα όμως ήταν πολλά: Θα μου αρέσει εκεί; Θα είμαι ασφαλής; Θα κάνω παρέες; Το μυστικό είναι να μην αφήσεις τον φόβο να κυριαρχήσει. Χαλάρωσε και άσε τα πράγματα να έρθουν μόνα τους! Άσε τον ενθουσιασμό σου να οδηγήσει και θα σε βγάλει στον σωστό δρόμο! Βέβαια, μην περιμένεις κόκκινα χαλιά και μεταξωτές κορδέλες! Θα πρέπει να μάθεις να φροντίζεις και να προσέχεις τον εαυτό σου. Θα σου πάρει λίγο καιρό να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα της ζωής σου: Μόνος σου, κυρίαρχος του εαυτού σου, σε δικό σου σπίτι, μακριά απ’ τους δικούς σου ανθρώπους.

Θα είναι η καλύτερη εμπειρία της ζωής σου και σου εγγυώμαι ότι: 1ον θα σε αλλάξει σαν άνθρωπο, 2ον θα κάνεις φίλους μια ζωής (με ένα δεσμό ισάξιο με τον αδελφικό), 3ον θα έχεις ιστορίες μιας ζωής να λες, 4ον θα εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ!
Μια συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να βρεις μια δουλειά έτσι ώστε να συνδυάσεις σπουδές με εργασία. Δεν είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι να θυσιάσεις λίγο από τον ύπνο σου. Έτσι, θα μάθεις να εκτιμάς τα λεφτά και θα αποκτήσεις αυτοπεποίθηση για τον εαυτό σου. Από την προσωπική μου εμπειρία, τα τελευταία 3 χρόνια που δούλευα ήταν τα καλύτερα!

Μελανίδη Έλενα

Ακόμη θυμάμαι την αγωνία, το άγχος και τη σορό σκέψεων για τη νέα αρχή που με περίμενε, όσο πλησίαζε η στιγμή να φύγω για σπουδές σε μια πόλη μακριά από το σπίτι μου.
Σήμερα, έχοντας πλέον βιώσει αυτή την εμπειρία, θεωρώ πως κάνεις δεν πρέπει να την φοβηθεί.

Αντικρίζεις, συναντάς και ζεις καταστάσεις που σε κάνουν πιο ασφαλή, σίγουρο και αποφασιστικό στη ζωή σου. Ανακαλύπτεις και ταυτόχρονα δημιουργείς τον εαυτό σου. Μπορεί η ασφάλεια της οικογένειας να είναι γλυκιά, αλλά είναι και πολύ ωραίο να αισθάνεσαι μοναδικά ελεύθερος όταν θα απουσιάζουν όλες αυτές οι γονικές παροτρύνσεις ή άλλοτε επιπλήξεις.

Για εμένα αυτή η περίοδος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα πιο ευχάριστα, ανέμελα και διασκεδαστικά χρόνια της ζωής μου, αλλά συνάμα και το πιο περήφανο βήμα που έχω κάνει. Άλλωστε η εκπαίδευση που παίρνουμε από τις συνθήκες της ζωής είναι ανώτερη από τη διδασκαλία ενός σχολείου.

Σταμάτης Γκίκας

Να είστε επικοινωνιακοί, να μην περιμένετε από τους άλλους να σας μιλήσουν, αλλά προσπαθήστε κι εσείς να γνωριστείτε μαζί τους. Μην παρασυρθείτε από την οικειότητα που θα σας δείξουν ορισμένοι εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων. Να γνωρίζετε πως το πιο πιθανό είναι ότι δε θα ταιριάξετε εντελώς με την πρώτη παρέα που θα γνωρίσετε.

Αγνοείστε τους φοιτητές μεγαλύτερων ετών που θα σας φοβίσουν σχετικά με τον βαθμό δυσκολίας της σχολής σας, επειδή εκείνοι δεν τα έχουν καταφέρει όπως θα ήθελαν. Θα αναγκαστείτε να μάθετε να μαγειρεύετε. Κάποια στιγμή είτε θα βαρεθείτε να τρώτε απ’ έξω είτε θα συνειδητοποιήσετε ότι δε σας συμφέρει οικονομικά. Η φοιτητική ζωή δυστυχώς δεν είναι American Pie, θέλει συχνή παρουσία στη σχολή, λίγες εξόδους και πρόγραμμα!

Θες κι άλλες συμβουλές; Δες τον οδηγό που ετοίμασε για εσένα η Marathon Press στο τεύχος Σεπτεμβρίου!