του Βαγγέλη Τζώρτζη
Οινόμελο
Γνωστό ως gluwhein στη Γερμανία ή Glogg στη Νορβηγία, vin chaud στη Γαλλία και με πολλές άλλες ονομασίες για το ζεστό αρωματικό κρασί των Χριστουγέννων. Και γιατί όχι Οινόμελο; Το αναβιώνουμε και το τροποποιούμε χρησιμοποιώντας Ελληνικά Π.Ο.Π. προϊόντα και φέτος μας συνοδεύει τις γιορτινές ημέρες η ζεστασιά από το Οινόμελο…
- ½ Λεμόνι
- ½ Πορτοκάλι
- 1 Μανταρίνι
- 1 lt κόκκινο ξηρό κρασί (Αηγιωργήτικο και Ξινόμαυρο είναι Ελληνικές ποικιλίες που μπορείτε να βρείτε εύκολα)
- 3-4 κ.σ. Metaxa 5*
- 200 γρ. μέλι
- 1 ξυλάκι Κανέλα
- 2 Αστεροειδείς γλυκάνισους
- 3–4 στήμονες Κρόκου Κοζάνης
- 10 έως 20 ml ροδόνερο
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά να ζεσταθούν αλλά όχι να βράσουν. Ανακατεύουμε να λιώσει το μέλι και κλείνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε την κατσαρόλα πάνω στο μάτι για περίπου ένα δεκάλεπτο και μετά την αποσύρουμε. Σουρώνουμε και σερβίρουμε το κρασί ζεστό.
Σαλάτα με ρόκα, αχλάδι, φιστίκι και γραβιέρα
- 4 ματσάκια ρόκα, χωρίς κοτσάνια, πλυμένη και στραγγισμένη
- 2 αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια ή σε φέτες
- 6 κ.σ. φιστίκι
- 180 γρ. γραβιέρα γλυκιά, όχι πολύ ωριμασμένη (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
- ½ κ.γ. κύμινο
- Αλάτι
Για το dressing:
- 8 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 – 3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο ή σταφίδας
- 2 κ.σ. μέλι
- 3 κ.σ. πορτοκάλι χυμό (φρέσκο)
- Αλάτι και πιπέρι
- ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
Βάζουμε τη ρόκα σε ένα μεγάλο μπολ. Τοποθετούμε το αχλάδι από πάνω και έπειτα τα φιστίκια. Ξύνουμε τη γραβιέρα σε λεπτές λωρίδες στην κορυφή ή γύρω από τη σαλάτα (αν θέλουμε τυρί). Προσθέτουμε ελαιόλαδο, πιπέρι καγιέν, κύμινο και αλάτι. Χτυπάμε όλα τα υλικά για τη σως σε ένα multi και περιχύνουμε τη σαλάτα. Σερβίρουμε αμέσως.
Κρασάτο χοιρινό με δαμάσκηνα και φασκόμηλο
Ένας πολύ ωραίος συνδυασμός είναι αυτός του χοιρινού με δαμάσκηνα και κρασί. Χειμωνιάτικη γεύση και χριστουγεννιάτικη εμφάνιση. Μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για να μη χάσετε πολύ χρόνο από τις γιορτινές σας ημέρες.
Υλικά για 4 μερίδες :
- 1 κιλό χοιρινό μπούτι με την πέτσα και χωρίς κόκαλο
- 1 κρεμμύδι μεγάλο
- 2 ποτήρια κόκκινο ξηρό κρασί
- δαμάσκηνα (χωρίς το κουκούτσι)
- λίγο σκόρδο
- φασκόμηλο φρέσκο ή ξηρό
- 50 ml μελάσα
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας και με ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες πάνω στην πέτσα. Μέσα στις τρύπες βάζουμε λίγα από τα μυρωδικά και μισή σκελίδα σκόρδο. Λαδώνουμε από όλες τις μεριές και το βάζουμε στη γάστρα.
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο από όλες τις μεριές να ροδίσει και σβήνουμε με μισό ποτήρι κρασί. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Οταν είναι έτοιμο το κρεμμύδι, το ρίχνουμε στη γάστρα γύρω γύρω απ το κρέας. Βάζουμε λίγα κομματάκια βούτυρο πάνω στο κρέας, ρίχνουμε μισό ποτήρι κρασί και 5-6 δαμάσκηνα, σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 160ο για μισή ώρα.
Σε μισή ώρα ρίχνουμε τα υπόλοιπα δαμάσκηνα και ένα ποτήρι κρασί. Σκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες ή μέχρι να δούμε οτι έχει μαλακώσει το κρέας.
Οταν μαλακώσει, ανοίγουμε τη γάστρα και αφήνουμε άλλα 15 λεπτά να ψηθεί με ανοικτό καπάκι μέχρι να γίνει τραγανή η πέτσα από πάνω
Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή πατάτες (φούρνου ή πουρέ)
Τips:
Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε μανιτάρια, καρότα ή βερίκοκα.
Αν θέλετε να βάλετε πατάτες, μη τις βάλετε από την αρχή γιατί θα λιώσουν από το πολύωρο ψήσιμο.
Οι αναλογίες είναι για 4 μερίδες, για παραπάνω θα χρειαστούμε 2- 2,5 κιλά χοιρινό ή ακόμα μπορούμε να αντικαταστήσουμε με κομματάκια μοσχαρίσιου κρέατος.
Για ερωτήσεις μην διστάσετε…Στείλτε μου στο tzortziw01@gmail.com