Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Applebread

υλικά:

  • 4 πράσινα μήλα, ψιλοκομμένα
  • 220 γρ μαύρη ζάχαρη
  • 170 γρ βούτυρο, λιωμένο
  • 1 κσ χυμό λεμονιού
  • 1,5 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 1,5 κγ κανέλα
  • 1 κγ μοσχοκάρυδο
  • 1 κγ σκόνη γαρύφαλλο
  • 3 κγ αλεύρι καλαμποκιού
  • 3 πακέτα έτοιμης ζύμης για μπισκότα
Για το γλάσο:
  • 180 γρ άχνη ζάχαρη
  • 1 κγ εκχύλισμα βανίλιας
  • 3 κσ γάλα

εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, για περίπου 10’. Πρέπει να μαλακώσουν τα μήλα για να αποκτήσουμε μια ωραία σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν. Παίρνουμε την έτοιμη ζύμη για μπισκότα, χωρίζοντας κάθε μέρος της στα δύο. Την ανοίγουμε με το χέρι μας, δημιουργώντας μια μικρή φωλιά, γεμίζουμε με μια γενναία κουταλιά από τη σάλτσα και στη συνέχεια τις κλείνουμε. Σε μια βουτυρωμένη φόρμα κέικ, δημιουργούμε τρεις στρώσεις με τις φωλιές, ρίχνοντας μερικές κουταλιές από τη σάλτσα σε κάθε στρώση. Ψήνουμε στον φούρνο για 30’, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε για επιπλέον 15’.

Για το γλάσο παίρνουμε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να δέσουν. Μόλις είναι έτοιμο το κέικ μας, το ξεφορμάρουμε και μόλις κρυώσει λίγο περιχύνουμε το γλάσο.

TIP: Σε περίπτωση που δεν βρούμε ζύμη για μπισκότα, μπορούμε να πάρουμε αφράτη ζύμη για πίτσα και με τσερκάκια να τη χωρίσουμε σε ίσα μέρη.