ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Παρότι δε συνηθίζω να σχολιάζω -δημοσίως- θέματα της επικαιρότητας, η πρόσφατη έκδοση με τίτλο «Από τον Καποδίστρια… στον Καλλικράτη» που υπογράφεται από τον διακεκριμένο και από τα προηγούμενα έργα του συμπολίτη μας Στέλιο Γ. Πλακίτση, επιβάλλει μια εξαίρεση.

Πρόκειται για αναφορά – ανεκτίμητης ιστορικής σημασίας – στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο έτος 1835, την 1η Οκτωβρίου του οποίου ιδρύθηκε ο Δήμος Μαραθώνος, όπως ενημερωνόμαστε από την συγκεκριμένη έκδοση. Οι έγκυρες πληροφορίες που περιλαμβάνει προέρχονται από αντίγραφα επισήμων εγγράφων – ντοκουμέντων – και αποτελούν σπάνιο και δυσεύρετο ιστορικό υλικό στη διάσωση και προβολή του οποίου αποβλέπει και η αναφορά μου.

Διαβάστε το ρεπορτάζ «Στέλιος Πλακίτσης: Ο Μαραθώνας μέσα στην Ιστορία»

Εν ολίγοις, πρόκειται για μια Εγκυκλοπαίδεια που στις σελίδες της αναγράφονται τα ονόματα όσων διετέλεσαν Δήμαρχοι ή Κοινοτάρχες αλλά και όσων άλλων -υπό οιανδήποτε ιδιότητα- προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στην εξυπηρέτηση των δημοτών μας.

Επίσης, μνημονεύονται όσοι έχουν γεννηθεί κατά την περίοδο από το έτος 1839 έως και το έτος 1912.

Το περιεχόμενο του μνημειώδους αυτού έργου χωρίζεται σε 6 χρονικές περιόδους, συν μια έβδομη υπό τον τίτλο «Παράρτημα». Σε κάθε περίοδο αναφέρονται αναλυτικά τα έργα που πραγματοποιήθηκαν από τους εκάστοτε Δημάρχους ή Κοινοτάρχες, συνοδευόμενα και από τη σχετική κριτική.

Πρόθεσή μου δεν είναι η ανάλυση του τεράστιου αυτού έργου, του οποίου η αξία είναι προφανής, αλλά να συγχαρώ τον δημιουργό του για τη μεγαλειώδη και τιμητική αναφορά του στον αγαπημένο μας ιστορικό Μαραθώνα.

Γεώργιος Σπυρίδωνος Χρυσίνας