Συνέντευξη στον Κώστα Ζοργιό

Γεννημένος το 1988, μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο Καπανδρίτι, ενώ ακολούθησε σπουδές στη Νομική Σχολή του Universita di Camerino στην Ιταλία. Διατηρεί Νομική Συμβουλευτική εταιρεία και δραστηριοποιείται στην παραγωγή αγροτικών τροφίμων, ενώ είναι ενεργό μέλος σε πολιτιστικούς συλλόγους και αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο Γιάννης Μπουλέκος βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ από το 2011 και έχει ασχοληθεί κυρίως με τα τμήματα Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης της παράταξης. Σήμερα είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής και κύριο μέλημά του είναι η προστασία των δικαιωμάτων του Έλληνα παραγωγού, αλλά και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα.

Στη συνέντευξη που παραχωρεί στη MP ως υποψήφιος βουλευτής, εξηγεί πώς θα αλλάξει πρόσωπο η Ανατολική Αττική, τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αναβαθμιστούν οι ρημαγμένες σχολικές εγκαταστάσεις και βέβαια μιλά για τον αγροτικό τομέα και την προσωπική του δέσμευση να δώσει πρακτικές λύσεις στους παραγωγούς.

Ποιες θεωρείτε βασικές προτεραιότητες για την Ανατολική Αττική και τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει επίπεδο η ζωή των κατοίκων;

Η Ανατολική Αττική, μια περιοχή με πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, με πάρκα, ανοιχτή πρόσβαση στις ακτές και υπέροχες παραλίες, θα μπορούσε με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες να εξασφαλίζει για τους κατοίκους ανώτερη ποιότητα ζωής.

Παρά τις δυνατότητές της, προβλήματα τα οποία θεωρητικά θα έπρεπε να είχαν ήδη αντιμετωπιστεί, παραμένουν άλυτα.

Βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι:

-Η βελτίωση των παρεχόμενων δομών υγείας με στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στελέχωση των δομών.

-Η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των σχολείων.

-Η επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος με την ενίσχυση των έργων υποδομής.

-Η αντιμετώπιση του προβλήματος της περιβαλλοντικής καταστροφής.

Με γνώμονα αυτούς τους τέσσερις βασικούς άξονες, η εικόνα της περιοχής θα αλλάξει άρδην. Θα βελτιωθεί άμεσα η ποιότητα ζωής και θα υπάρξει έδαφος για περαιτέρω ανάπτυξη.

Τι μπορεί να γίνει για τις σχολικές εγκαταστάσεις με δεδομένο ότι πολλές παρουσιάζουν προβλήματα και εικόνα εγκατάλειψης;

Το πρόβλημα με τις καθημαγμένες και παρατημένες σχολικές εγκαταστάσεις απασχολεί σχεδόν το σύνολο της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για την ίδρυση κεντρικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει τη διαμόρφωση πολιτικής για τη σχολική στέγη. Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα ενισχυθεί η συνεργασία με τους ΟΤΑ για την κάλυψη των αναγκών των σχολείων με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησής τους και αφετέρου θα αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΚΤΥΠ Α.Ε., ως αρμόδιας για τις σχολικές υποδομές και την αναβάθμισή τους με νέα, ασφαλή, βιοκλιματικά και πλήρως εξοπλισμένα κτίρια.

Η περιοχή του Μαραθώνα βασίζει πολλά στην αγροτική παραγωγή. Πώς σκοπεύετε να τη στηρίξετε και να την ενισχύσετε;

Μια και δραστηριοποιούμαστε οικογενειακώς με την παραγωγή και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και ως Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Παραγωγών Ανατολικής Αττικής, αντιλαμβάνομαι από πρώτο χέρι τη στήριξη που θα πρέπει να δοθεί στο κομμάτι του πρωτογενούς τομέα.

Η στήριξη της αγροτικής παραγωγής αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα για την Ανατολική Αττική, καθώς οι κάτοικοι πολλών περιοχών δραστηριοποιούνται σε αυτήν. Συγκεκριμένα, ο Μαραθώνας, ο «κήπος της Αθήνας», τροφοδοτεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Η αγροτική παραγωγή έχει χτυπηθεί σε τεράστιο βαθμό την τελευταία περίοδο λόγω των ανατιμήσεων και των αυξήσεων στα λειτουργικά έξοδα.

Η ανάπτυξη της υπαίθρου, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα -ο οποίος απασχολεί 12% του ενεργού πληθυσμού της Ελλάδας- και η ηλικιακή ανασύνθεση των εργαζόμενων σε αυτόν, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και προσωπικά για μένα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε δεσμευθεί για άμεσα μέτρα όπως:

-Μη καταβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για αγροτική χρήση σε όλους τους παραγωγούς.

-Επιδότηση στην αγορά ζωοτροφών για κτηνοτρόφους και στην αγορά λιπασμάτων για αγρότες.

-Χορήγηση μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ.

-Νέα ΚΑΠ: Ανασχεδιασμός και ανακατεύθυνση των πόρων για τη στήριξη ευάλωτων αγροτών και ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής γεωργίας απέναντι σε κρίσεις.

-Γενναίο Πρόγραμμα για την ηλικιακή ανασύνθεση του αγροτικού πληθυσμού και ενίσχυση των προγραμμάτων εκπαίδευσης.

-Στήριξη και ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας-κτηνοτροφίας.

-Αγροτικά χρέη: Ρύθμιση οφειλών ΤΧΣ. Άμεση άρση κατασχέσεων, διαγραφή τόκων και μακροχρόνια ρύθμιση αποπληρωμών των δανείων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας.

-Αλλαγή κανονισμού ΕΛΓΑ, ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος και αλληλέγγυος χαρακτήρας του, να καταστεί κοινωνικά δίκαιος και αρωγός στο εισόδημα του παραγωγού, με θεσμοθέτηση της προκαταβολής αποζημιώσεων.

-Θεσμοθέτηση της διμερούς ισόποσης χρηματοδότησης του ΕΛΓΑ από παραγωγούς και Δημόσιο.

-Νομοθετική παρέμβαση για επίλυση του προβλήματος της εξεύρεσης εργατών γης, με ενίσχυση των υπηρεσιών σε προσωπικό, αναβάθμιση της ενημέρωσης των αγροτών και παροχή κινήτρων ενσωμάτωσης στις τοπικές κοινότητες υποδοχής.

-Κατάργηση του «νόμου Βορίδη» και δημιουργία δημοκρατικού, ασφαλούς και διάφανου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών σχημάτων, συμβατό με τις επτά Συνεταιριστικές Αρχές.

-Επίτευξη Εθνικών Κλαδικών Στρατηγικών σε αλιεία, κτηνοτροφία, γεωργία.

-Προστασία των παραγωγών, καταναλωτών και της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων, ποτών και κλωστοϋφαντουργίας, έναντι του αθέμιτου ανταγωνισμού με έλεγχο των ελληνοποιήσεων και καθολική θεσμοθέτηση και ισχυροποίηση συστημάτων ιχνηλασιμότητας.

-Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της αγροτικής παραγωγής, καθώς και όλων των επιχειρήσεων που ανήκουν στην αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα, με επιδότηση αγοράς εξοπλισμού και ενίσχυση του θεσμού των γεωπόνων – συμβούλων.

-Ανάπτυξη νομικού πλαισίου για συνέργειες παραγωγών με Δήμους/Περιφέρειες, για προώθηση αγροτικών προϊόντων.

Από όλα τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι η ψήφος στις εκλογές της 21ης Μαΐου, παύει να είναι δίλημμα! Αν θέλουμε επαναφορά του κοινωνικού κράτους, μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής κι ανάκτηση της αίγλης της Ανατολικής Αττικής, στις επερχόμενες εκλογές στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Προηγούμενο άρθροΣοφία Κατσίγιαννη: Η Ανατολική Αττική είναι η βιτρίνα της χώρας
Επόμενο άρθροΟ Μαραθώνας και τα ομορφότερα 1.000 μέτρα στην Αττική (vid)