Γράφει ο Γιάννης Σμέρος (Υποψήφιος Βουλευτής Ανατολικής Αττικής με το «ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής»)

«Αλλαγή». Τόσο γεμάτη λέξη. Με νοήματα, ιστορία, προοπτική, ελπίδα. Με ταυτοτική αναφορά για τον πολιτικό μας χώρο. Με διάρκεια για να εμπνεύσει τα όρια μας. Δύο κλειστά μάτια που ονειρεύονται να ανοίξουν σε έναν άλλο κόσμο.

Μία λέξη, όμως, της οποίας το νόημα αλλοιώνεται όταν χρησιμοποιείται χωρίς να σημάνει κάτι. Χωρίς να γίνεται ή να μεταβάλλεται κάτι.

Γιατί τι είναι τελικά η Αλλαγή; Δύσκολο να την προσδιορίσεις, ακόμα πιο δύσκολο να την πράξεις.

Μία φράση αποτυπωμένη με πολύ ιδιαίτερο τρόπο στο μυαλό μου: Είμαστε με αυτούς που θέλουν να κάνουν κάτι και όχι απλώς να «γίνουν» κάτι.

Η συμμετοχή στα κοινά είναι μια μοναδική διαδικασία. Είναι η προσπάθεια να δώσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου για τον συνάνθρωπο σου, για τον τόπο σου, για τα όνειρά σου. Χωρίς να το διαφημίζεις, χωρίς να βάζεις την αυτοπροβολή σου στο επίκεντρο. Και ο καλύτερος κόσμος ξεκινά από τον τόπο του καθενός.

Για εμάς, ο τόπος μας είναι η Ανατολική Αττική. Αυτή η περιοχή, που γεννηθήκαμε και ζούμε, εμπνέει το όραμα, σφυρηλατεί το όνειρο. Μια περιοχή που αποτελεί μέρος της Περιφέρειας στην οποία ανήκουν η πρωτεύουσα της χώρας και τα κέντρα εξουσίας, όμως κάποιοι αισθάνονται πως βρίσκεται τόσο μακριά από αυτά.

Αυτό που θέλω για τον τόπο μου, αυτό που αποτελεί όνειρό μου, είναι μια περιοχή που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητά της και θα πρωταγωνιστεί στην εθνική ανάπτυξη με το δικό της τοπικό πρόσημο. Ιστορία, φυσικός πλούτος, υπέροχοι άνθρωποι, μεγάλες πόλεις, δυναμικές κοινότητες, πανέμορφοι οικισμοί, αγροτικές εκτάσεις, ενισχυμένη παραγωγή και παροχή υπηρεσιών. Αυτά είναι τα προτερήματά της. Αξιοποιούνται σωστά;

Όχι, όταν κάθε καλοκαίρι ένα τμήμα αυτού του φυσικού πλούτου καίγεται λόγω έλλειψης ενός συνεκτικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας.

Όχι, όταν δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές που θα υποστηρίξουν τον ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό.

Όχι, όταν ακόμα συζητάμε για την πρόσβαση της πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής σε Νοσοκομείο.

Όχι, όταν οι συγκοινωνίες αποτελούν τροχοπέδη ενδοπεριφερειακής επικοινωνίας.
Όχι, όταν υπάρχει ένα Αστυνομικό Τμήμα για κάθε Δήμο.

Όχι, όταν τα οικιστικά και πολεοδομικά ζητήματα συνεχίζουν να δημιουργούν σωρεία προβλημάτων σε κατοίκους και επαγγελματίες.

Κι είναι ένα σωρό άλλα θέματα, που επηρεάζουν ευάλωτους συμπολίτες μας και που σχετίζονται με επιλογές της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τη δική μου καθημερινότητα από το 2014 όταν εκλέχτηκα, με τη στήριξη των συμπολιτών μας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως εκπρόσωπος της Ανατολικής Αττικής. Και τώρα, αυτή η κοινή μου πορεία με τους συμπολίτες και τους συγκατοίκους μας, «διεκδικεί» να μετατραπεί σε μία δυνατή φωνή στη Βουλή. Εμείς θα είμαστε η φωνή της Ανατολικής Αττικής στη Βουλή.

Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτός είναι ο στόχος μου!

Γι’ αυτό, συνειδητά η πορεία μου έχει επίκεντρο την Ανατολική Αττική. Σταθερά μαζί με τους συμπολίτες μας. Όλους εμάς. Γι’ αυτό, ζητώ την επιβεβαίωση της σχέσης εμπιστοσύνης μας. Να διεκδικήσουμε τα όνειρά μας για τον τόπο μας, με υπεύθυνο τρόπο. Όχι με εκθέσεις ιδεών. Με προτεραιότητες και συγκεκριμένες λύσεις. Όχι με μαγικά κουμπιά και κυρίως όχι με λόγια.

Αυτό υποστηρίζουμε με πρώτο τον Πρόεδρό μας, Νίκο Ανδρουλάκη. Έναν άνθρωπο της γενιάς μας, με τον οποίο έχω τη χαρά να συμπορεύομαι χρόνια.

Έτσι μόνο δομείται ο λόγος της προόδου, της αλήθειας, της κοινής λογικής, της αξιοπρέπειας, του δημοσίου συμφέροντος. Μόνο η υπεύθυνη, μετρημένη στάση αποτελεί την πραγματική Αλλαγή.

Όχι τα μεγάλα λόγια.

Who is who

Γεννήθηκε το 1987 στην Παλλήνη, όπου ζει μέχρι σήμερα με την οικογένειά του. Είναι Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), και κάτοχος Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών στους τομείς «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» στη Σχολή Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών (Ε.Μ.Π.) και «Τοπική και Περιφερειακή Ανάπτυξη και Αυτοδιοίκηση» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Από το 2010 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει εκλεγεί Περιφερειακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής το 2014 και το 2019, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, καθώς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Αθλητισμού. Έχει εκλεγεί μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.). Το 2013 εξελέγη ως ο νεότερος Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, ενώ από το 2015 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Μαρία Μανουσάκη, με καταγωγή από την Κρήτη. Από τον πατέρα του, Γιώργο Σμέρο, πρ. Δήμαρχο Παλλήνης και αν. Διοικητή Σισμανογλείου Νοσοκομείου, κατάγεται από την Πελοπόννησο και από τη μητέρα του, Σοφία Λεπίτκου, παιδαγωγό, από την Μακεδονία με ποντιακές ρίζες. Έχει δύο αδέρφια, τον Κωστή, πολιτικό επιστήμονα – διεθνολόγο, και τον Χρήστο, οικονομολόγο.

Προηγούμενο άρθροΤζωρτζίνα Λιώση: Για μένα το Μάτι εξακολουθεί να είναι το πιο ωραίο σημείο στον χάρτη
Επόμενο άρθροΓιάννης Αναστασόπουλος: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου