Η Honda σκέφτεται να ξαναφέρει στη ζωή ένα μικροσκοπικό αναδιπλούμενο δίτροχο scooter, που αποθηκεύεται εύκολα στο αυτοκίνητο, με σκοπό να λύσει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού των μεγαλουπόλεων.

Αρχικά, το Motocompo ήταν ένα μοτοποδήλατο περιορισμένων διαστάσεων που πουλιόταν στην αγορά της Ιαπωνίας από το 1981 έως το 1983. Το μέγεθος και η ικανότητα αναδίπλωσής του, το έκανε ιδανικό για να μεταφέρεται μέχρι ενός σημείου στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου. Έπειτα, πολύ εύκολα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τον αναβάτη του, για να συνεχίσει αυτός τη διαδρομή του.

Ο ιδιοκτήτης του θα μετέβαινε με αυτό, π.χ. τις πρωινές ώρες αιχμής, στη δουλειά του και εκεί θα το αποθήκευε χωρίς πρόβλημα, σε μια γωνιά στο γραφείο του. Όμως αποδείχθηκε πολύ λιγότερο δημοφιλές από ότι αναμενόταν και δεν είχε την πορεία που περίμεναν, εκείνη την εποχή, οι κατασκευαστές του.

Πολύ ωραία ως ιδέα, ωστόσο, βασικό του μειονέκτημα ήταν το γεγονός πως εξοπλιζόταν με δίχρονο αερόψυκτο μοτέρ 49 cc. Αυτό είχε ως συνέπεια, τόσο το αυτοκίνητο όσο και τα ρούχα να μυρίζουν έντονα καύσιμο. Η Honda ήλπιζε να πουλά 10.000 κομμάτια το μήνα, αλλά κατόρθωσε σε δύο χρόνια, να διαθέσει μονάχα 50.000 από αυτό.

Σήμερα, η ίδια σκέψη εξακολουθεί να υπάρχει στο μυαλό της ιαπωνικής εταιρείας. Βασικά από το 2001 με το e-Dax και το e-NSR και στη συνέχεια το 2011 με το Moto Compo, τα οποία ήταν πρωτότυπα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει στο προσκήνιο κάτι ανάλογο.

Αυτή τη φορά, το αντίστοιχο μικροσκοπικό scooter θα είναι φυσικά ηλεκτρικό και θα ονομάζεται Motocompacto. Το Project προετοιμάζεται από το 2020 και όσο περνάει ο καιρός, φτάνει όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

ΠΗΓΗcarandmotor.gr
Προηγούμενο άρθροΘεσσαλονίκη: Του έκανε σμπαράλια το αυτοκίνητο γιατί δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά της
Επόμενο άρθροΣπάνια φωτογραφία του μεγαλοκτηματία Ζούμπερη από τον οποίο πήρε το όνομά της η περιοχή