Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΡΓΙΟΣ

Η ζωή του μπορεί να αφιερώθηκε στο κίνημα ανεξαρτησίας της Ινδίας από τον βρετανικό ζυγό, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιδίωξε να πετύχει τον στόχο του, με τη μέθοδο, δηλαδή, της παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας και η γενικότερη διδασκαλία του, τον κατέταξαν ως μια από τις ισχυρότερες μορφές του παγκόσμιου κινήματος για την ειρήνη. Έζησε απλά, ασκητικά, αλλά επηρέασε εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον πλανήτη πριν τελικά δολοφονηθεί σε ηλικία 79 ετών, στα τέλη Ιανουαρίου του 1948. Στις 2 Οκτωβρίου του 1869 γεννήθηκε ο Μαχάτμα Γκάντι και το «Ήξερες Ότι» αυτού του μήνα είναι αφιερωμένο σε λεπτομέρειες της ζωής μιας από τις πλέον δημοφιλείς προσωπικότητες του 20ού αιώνα.


 • Το όνομά του δεν ήταν «Μαχάτμα». Γεννήθηκε στο Πορμπαντάρ της Ινδίας ως Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι και το προσωνύμιο «Μαχάτμα», που σημαίνει σε απλή μετάφραση «μεγάλη ψυχή», του αποδόθηκε αργότερα στη ζωή του (σύμφωνα με μια εκδοχή από τον Ινδό ποιητή, Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ).
 • Ο Γκάντι δεν αποτέλεσε εξαίρεση στη… συνήθεια πολλών οικογενειών στην Ινδία να αρραβωνιάζουν κόρες και γιους από όταν είναι ακόμα παιδάκια. Λογοδοτήθηκε με τη μετέπειτα σύζυγό του, Καστούρμπα, σε ηλικία επτά ετών και παντρεύτηκαν στα 13 τους, κάτι που είχε ως συνέπεια ο Μαχάτμα να χάσει ένα έτος στο σχολείο. Μαζί απέκτησαν τέσσερα αγόρια.
 • Έχασε τον πατέρα του πολύ μικρός, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο άσχημο παιχνίδι που του έπαιξε η μοίρα. Η μητέρα του έφυγε από τη ζωή όσο ήταν για σπουδές στη Βρετανία και η οικογένειά του απέφυγε να τον ενημερώσει για τα δυσάρεστα, ούτως ώστε να μην τον αποσπάσει. Έμαθε τι είχε συμβεί την πρώτη ημέρα επιστροφής του στην Ινδία.
 • Σπούδασε Νομική στο Λονδίνο πιστεύοντας ότι στη Βρετανία θα ανοίγονταν οι ορίζοντές του. Έπεσε, όμως, θύμα χλευασμού για την καταγωγή του, αλλά και τις διατροφικές του συνήθειες.
 • Τον Απρίλιο του 1893 μετακόμισε στη Σαουδική Αραβία όπου αντιμετώπισε διά ζώσης τον φυλετικό διαχωρισμό. Έζησε έντονα την αδικία και άρχισε πια να γίνεται ενεργός πολιτικά και υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη Ν. Αφρική ήταν που πρώτη φορά άρχισε να διδάσκει την τακτική της παθητικής αντίστασης, επηρεασμένος, όπως ο ίδιος δήλωνε, από τους συγγραφείς Λέοντα Τολστόι, Χένρι Θορό, αλλά και από τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού.
 • Με την επιστροφή του στην Ινδία το 1910, ο Γκάντι άρχισε να διαδίδει τη μέθοδο της παθητικής αντίστασης και στους συμπατριώτες του. Ταξίδεψε σε όλη τη χώρα και τελικά κατάφερε να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το κίνημα της ανεξαρτησίας.
 • Έφυγε από τη ζωή εξαιτίας ενός συμπατριώτη του. Πυροβολήθηκε τρεις φορές από εθνικιστή ινδουιστή και οι τελευταίες του λέξεις ήταν «Ω Θεέ μου». Στην κηδεία του έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι.
 • Μερικές από τις διασημότερες φράσεις του Μαχάτμα Γκάντι:
  ✓ «Πρέπει να γίνεις η αλλαγή που θες να δεις στον κόσμο»
  ✓ «Το οφθαλμός αντί οφθαλμού καταλήγει στο να κάνεις έναν ολόκληρο κόσμο τυφλό»
  ✓ «Ο άνθρωπος δεν είναι κάτι άλλο από το αποτέλεσμα των σκέψεών του. Ό,τι σκέφτεται, γίνεται»
  ✓ «Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις τον εαυτό σου είναι να χάσεις τον εαυτό σου στην υπηρεσία των άλλων»