Όλο και περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ανοιχτής στρατιωτικής σύγκρουσης του Ισραήλ με το Ιράν, στον απόηχο της προειδοποίησης που εξαπέλυσε ο ανώτατος ηγέτης της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ότι το εβραϊκό κράτος «πρέπει να τιμωρηθεί» για τη φονική επιδρομή εναντίον του ιρανικού προξενείου της Δαμασκού, την 1η Απριλίου.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται για άμεση επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή βόρειο τμήμα της χώρας το συντομότερο – δηλαδή μέσα στις επόμενες 24 με 48 ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.

Πηγές προσκείμενες στην ιρανική ηγεσία, ωστόσο, αναφέρουν ότι, ενώ συζητούνται σχέδια για επίθεση, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως το Ιράν έχει απειλήσει δημόσια ότι θα ανταποδώσει για μία επίθεση την περασμένη εβδομάδα στη Δαμασκό της Συρίας, την οποία η Τεχεράνη απέδωσε στο Ισραήλ.

Το χτύπημα σκότωσε κορυφαίους Ιρανούς στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου ενός ανώτερου στελέχους της επίλεκτης δύναμης Guard Corps’ Quds, του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

«Όποιος μας κάνει κακό, θα τον βλάψουμε», απαντά ο Νετανιάχου

Μέσα στην εβδομάδα, Αμερικανός αξιωματούχος που ασχολείται με το θέμα ανέφερε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες καταδεικνύουν ένα χτύπημα του Ιράν ως αντίποινα, εντός ημερών, «πιθανόν σε ισραηλινό έδαφος».

Την Πέμπτη (11/04) μάλιστα, η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ απαγόρευσε στους κυβερνητικούς υπαλλήλους των ΗΠΑ και τα μέλη των οικογένειών τους να κάνουν οποιοδήποτε προσωπικό ταξίδι εκτός του κεντρικού Ισραήλ, της Ιερουσαλήμ και της Beersheba μέχρι νεωτέρας.

Ο στρατηγός Μάικλ Έρικ Κουρίλα, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, βρέθηκε στο Ισραήλ την Πέμπτη, δήλωσαν αξιωματούχοι της άμυνας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, μιλώντας από αεροπορική βάση στο νότιο Ισραήλ, την ίδια ημέρα, υποσχέθηκε να απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε επίθεση στο Ισραήλ.

«Όποιος μας κάνει κακό, θα τον βλάψουμε. Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε όλες τις ανάγκες ασφαλείας του κράτους του Ισραήλ, τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά», είπε.

Τι σκέφτεται ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

Μέσα στην εβδομάδα, η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν επικοινώνησε με τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, με διάφορες επιλογές για να χτυπήσει τα ισραηλινά συμφέροντα, δήλωσε σύμβουλος της παραστρατιωτικής δύναμης. Ένα από τα σενάρια περιλαμβάνει άμεση επίθεση στο Ισραήλ με εξελιγμένους πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς.

Τις τελευταίες ώρες, λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πρόσκεινται στους Φρουρούς της Επανάστασης έχουν δημοσιεύσει βίντεο που δείχνουν προσομοιωμένες πυραυλικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Χάιφα του Ισραήλ και στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Ντιμόνα.

Παράλληλα, ένας Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως το Ιράν θα χτυπήσει τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αφαλάτωσης του Ισραήλ εάν δεχθεί επίθεση.

Ωστόσο, ο Χαμενεΐ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει ακόμη, καθώς ανησυχεί ότι μια άμεση επίθεση θα μπορούσε να αποτύχει με τα βλήματα να αναχαιτίζονται και το Ισραήλ να απαντά με μαζικά αντίποινα στη στρατηγική υποδομή του Ιράν.

«Τα σχέδια επίθεσης βρίσκονται μπροστά στον Ανώτατο Ηγέτη και εξακολουθεί να σταθμίζει τον πολιτικό κίνδυνο», αναφέρει αξιωματούχος.

Τα σενάρια της επίθεσης

Τα σενάρια περιλαμβάνουν επιθέσεις από πληρεξούσιους της Τεχεράνης στη Συρία και το Ιράκ, για τις οποίες το Ιράν παρέδωσε drones από τις αποθήκες τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με συμβούλους του IRGC και της συριακής κυβέρνησης.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στα υψίπεδα του Γκολάν – ένα αμφισβητούμενο έδαφος που προσάρτησε το Ισραήλ από τη Συρία το 1981 – ή ακόμα και στη Γάζα, για να αποφύγουν μια επίθεση εντός του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους του Ισραήλ.

Μία άλλη επιλογή θα ήταν να χτυπηθούν οι ισραηλινές πρεσβείες, ιδίως στον αραβικό κόσμο, «για να τους δείξουμε ότι οι φιλικοί δεσμοί με το Τελ Αβίβ μπορεί να είναι δαπανηρές», είπαν αυτοί οι άνθρωποι.

Η διεθνής κοινότητα

Η διεθνής κοινότητα, από την άλλη, προσπαθεί να αποφύγει μια κλιμάκωση. Την Πέμπτη, η Aναλένα Μπέρμποκ και ο Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου αντίστοιχα, κάλεσαν και οι δύο τον Ιρανό ομόλογό τους, Χοσείν-Αμίρ Αμπντολαχιάν, για να ζητήσουν από την Τεχεράνη να μην επιτεθεί στο Ισραήλ, σύμφωνα με Βρετανούς και Ιρανούς αξιωματούχους.

«Έχουν γίνει κλήσεις από αρκετούς περιφερειακούς και ευρωπαίους υπουργούς προς τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», δήλωσε στη Wall Street Journal εκπρόσωπος της αποστολής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗpride.gr
Προηγούμενο άρθροΜοναδικό βίντεο: Μωρά πιγκουίνοι κάνουν την πρώτη τους βουτιά από ύψος 15 μέτρων (vid)
Επόμενο άρθροΥπάλληλος σε γκαλερί ένιωσε αυτοπεποίθηση και κρέμασε πίνακά του ανάμεσα σε Πικάσο και Νταλί