Τα contrails, όπως ονομάζονται, αποτελούν συντομογραφία του condensation trails (ίχνη συμπύκνωσης), και εμφανίζονται όταν οι υδρατμοί συμπυκνώνονται και παγώνουν γύρω από την εξάτμιση ενός αεροσκάφους.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η επιστήμη και συγκεκριμένα το University Corporation for Atmospheric Research. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αρέσκεται να πιστεύει ότι τα contrails είναι στην πραγματικότητα chemtrails.

Πρόκειται για μία αρκετά διαδεδομένη θεωρία συνωμοσίας που αναφέρει ότι αυτά τα ίχνη δεν προέρχονται από τους συμπυκνωμένους υδρατμούς, αλλά είναι τα χημικά που μας ψεκάζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Και αν αυτό ακούγεται κάπως τραβηγμένο σε ορισμένους, σε κάποιους άλλους τα chemtrails είναι το αγαπημένο θέμα συζήτησης ή/και αντιπαράθεσης.

Τι λέει η θεωρία συνωμοσίας των chemtrails

Η ιδέα πίσω από τα chemtrails υπάρχει από το 1996 και έχει τις ρίζες της, σε μεγάλο βαθμό, σε ένα ερευνητικό έγγραφο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ του ίδιου έτους, με τίτλο Weather as a Force Multiplier: Owning the weather in 2025 – Ο καιρός ως πολλαπλασιαστής δυνάμεων: Η κατοχή του καιρού το 2025.

Το έγγραφο περιγράφει ένα μελλοντικό σύστημα τροποποίησης του καιρού για την επίτευξη στρατιωτικών στόχων με τη χρήση αεροδιαστημικών δυνάμεων. Ωστόσο, «δεν αντικατοπτρίζει την τρέχουσα στρατιωτική πολιτική, πρακτική ή ικανότητα», όπως έχει δηλώσει η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος.

Στην πιο βασική της εκδοχή, η θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τα χημικά ίχνη υποστηρίζει ότι οι λευκές ουρές πίσω από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη δεν δημιουργούνται από υδρατμούς, αλλά αντίθετα είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση, οι πλούσιοι, ή και οι δύο από κοινού, απελευθερώνουν τοξικά χημικά στον αέρα.

Οι απόψεις σχετικά με τον σκοπό αυτών των υποτιθέμενων τοξικών χημικών ουσιών ποικίλλουν. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα χημικά χρησιμοποιούνται για να δηλητηριάσουν την ανθρωπότητα, άλλοι λένε ότι είναι για να μας ελέγχουν το μυαλό, και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι ένας τρόπος για την κυβέρνηση να ελέγχει τον καιρό.

«Δεν υπάρχει μία ενιαία επίσημη εκδοχή της θεωρίας», αναφέρει η Sijia Xiao, υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Η επιστήμονας υπήρξε μάλιστα το 2021 επικεφαλής μίας μελέτης που διερεύνησε τη θεωρία συνωμοσίας σχετικά με τα chemtrails.

Πώς απογειώθηκε η θεωρία συνωμοσίας chemtrails;

Η ιδέα ότι η κυβέρνηση ψεκάζει τους ανθρώπους με χημικά δεν είναι εντελώς αστήρικτη. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποίησε περισσότερες από 750 εικονικές επιθέσεις χημικού πολέμου στο ευρύ κοινό, σύμφωνα με ερευνητές.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μάλιστα εκτέθηκαν σε θειούχο ψευδάργυρο κάδμιο, μία χημική ουσία που επιλέχθηκε λόγω του μικρού μεγέθους της και επειδή λάμπει κάτω από το υπεριώδες φως, καθιστώντας εύκολο τον εντοπισμό της.

Η χημική ουσία θεωρούνταν τότε μη τοξική, αν και η επανειλημμένη έκθεση σε αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο. Οι ΗΠΑ έκαναν το ίδιο τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 – χρησιμοποιώντας τη χημική ουσία ως ιχνηθέτη για να δοκιμάσουν τη διασπορά βιολογικών όπλων.

Παρόλο που αυτές οι δοκιμές έγιναν πριν από δεκαετίες, η θεωρία έχει κυκλοφορήσει τόσο πολύ από στόμα σε στόμα, που το 2016, η EPA δημοσίευσε ένα έγγραφο 14 σελίδων που εξηγούσε τα contrails, περιγράφοντας τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούσε η Πολεμική Αεροπορία και επιχειρώντας να διαψεύσει τις φήμες περί συνωμοσίας.

Το 2021, μία ανάρτηση στο Facebook έγινε viral υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ρύθμιζε τον καιρό μέσω των chemtrails, προκαλώντας μάλιστα το εβδομαδιαίο βαθύ ψύχος στο Τέξας τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς – με εκατοντάδες ανθρώπους να κάνουν share το μήνυμα.

Στο X, χιλιάδες χρήστες ακολουθούν λογαριασμούς που είναι αφιερωμένοι στην παρακολούθηση και την ανάρτηση αποδείξεων σχετικά με τα chemtrails.

Μία μελέτη του 2017 σε 1.000 άτομα διαπίστωσε ότι περίπου το 10% των Αμερικανών πίστευαν «απόλυτα» στη συνωμοσία, ενώ πάνω από το 30% των Αμερικανών τη θεωρούσαν τουλάχιστον «εν μέρει» αληθινή.

Tα social media συμβάλλουν στη μεγέθυνση του προβλήματος

Η αλγοριθμική δομή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης φροντίζει οι άνθρωποι να βλέπουν πληροφορίες που ενισχύουν τις υπάρχουσες πεποιθήσεις τους. Πολλοί θιασώτες της συνομωσίας έχουν αποδώσει τη βαθιά πίστη τους στην «τεράστια ποσότητα πληροφοριών υπέρ της συνωμοσίας» από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζει ο Coye Cheshire, καθηγητής στο UC Berkeley.

Τα επιστημονικά στοιχεία που καταρρίπτουν τις θεωρίες αυτές απλά δεν φτάνουν στις ροές τους ή στις κοινωνικές τους ομάδες.

«Ακόμη και αν οι θιασώτες δεν είναι σίγουροι ότι τα λεγόμενα chemtrails χρησιμοποιούνται στην πραγματικότητα για τον έλεγχο του πληθυσμού, το ενδιαφέρον μπορεί εύκολα να μετατοπιστεί στον έλεγχο του καιρού και την αλλαγή του κλίματος, χωρίς να απαιτούνται νέες πληροφορίες ή αποδείξεις», υποστηρίζει ο Cheshire.

Υπάρχει βέβαια και ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα: Τα contrails φαίνονται ξεκάθαρα με γυμνό μάτι. «Η ορατότητα και η παρουσία τους στην καθημερινή ζωή αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον γύρω από τη θεωρία», προσθέτει η Xiao.

Ταυτόχρονα, η δυσπιστία προς τις κυβερνήσεις, οι ανησυχίες για περιβαλλοντικά ζητήματα ή ακόμη και οι αγώνες με χρόνιες ασθένειες μπορούν να προσδώσουν αξιοπιστία στη θεωρία των chemtrails.

Τι λένε οι ειδικοί για τα chemtrails

Οι επιστήμονες έχουν πει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη των chemtrails. Ακόμα και αν υπήρχε κυβερνητική συνωμοσία σε σχέση με τα λευκά ίχνη των αεροσκαφών, ένα τέτοιο πρόγραμμα μεγάλης κλίμακας θα ήταν δύσκολο να συγκαλυφθεί, δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που θα ήταν απαραίτητοι για τη λειτουργία του, αναφέρουν ερευνητές του Χάρβαρντ.

Σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν έρευνες που καταρρίπτουν τη θεωρία συνωμοσίας των chemtrails. Ακόμη και ο Edward Snowden, ο πληροφοριοδότης που διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, έχει δηλώσει ότι τα chemtrails δεν υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν ακόμα πειστεί.

Ορισμένοι μετεωρολόγοι, μάλιστα, αναφέρουν πως υπάρχουν άνθρωποι που τους επιτίθενται φραστικά στα social media ή στον δρόμο όταν τους συναντούν μετά από ακραία καιρικά φαινόμενα, κατηγορώντας τους ότι αποκρύπτουν σημαντικές πληροφορίες.

«Η συλλογική συμφωνία μέσα σε αυτές τις κοινότητες συχνά υπερισχύει της ορθολογικής διαφωνίας των επιστημόνων», αναφέρει η Xiao, η οποία παραδέχεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους ερευνητές να αλλάξουν αυτές τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις.

ΠΗΓΗpride.gr
Προηγούμενο άρθροΜε τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα σε Νέα Μάκρη και Μαραθώνα
Επόμενο άρθροΈρευνες με drones και θερμικές κάμερες στη Νέα Μάκρη για τον αγνοούμενο Μπιμπίκο