Γράφει η Μακεδονία Κουτσουμπέλη – Ξυλούρη (Υποψήφια Βουλεύτρια Ανατολικής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ)

Η Ανατολική Αττική είναι μια μικρή Ελλάδα μέσα στην Ελλάδα. Κάθε περιοχή της έχει ξεχωριστά χαρακτηριστικά και ταυτότητα, ιδιαίτερες ανάγκες και προκλήσεις σε χρόνια προβλήματα που απαιτούν λύσεις, αλλά και αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες που δεν μπορούν άλλο να πάνε χαμένες.

Γεωγραφικά είμαστε τόσο κοντά στο κέντρο της Αθήνας, συγχρόνως όμως τόσο μακριά, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς συνδεσιμότητας, της απουσίας κρίσιμων αναπτυξιακών έργων, υποδομών που έχουν καθυστερήσει αδικαιολόγητα, και φυσικά εξαιτίας της σαρωτικής ακρίβειας στο κόστος ζωής, στέγασης και μετακινήσεων, αλλά και στο λειτουργικό κόστος των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Λείπει από την Ανατολική Αττική ένα ολιστικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για ποιότητα ζωής, οικονομική βελτίωση, κοινωνική πρόοδο και ευημερία, που σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τους κατοίκους, επαγγελματίες και εργαζόμενους στην περιοχή. Ένα σχέδιο που έχουν υπονομεύσει οι πολιτικές επιλογές της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έχει συνθλίψει την κοινωνία, οδηγώντας σε απώλεια έως και 40% της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, επειδή συντηρεί υψηλά τον πληθωρισμό, την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια προς όφελος λίγων και ισχυρών.

Συγχρόνως, έχει κατευθύνει κρίσιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα σε λιγοστά έργα μεγάλων Ομίλων, αντί να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις θέσεις εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει μία ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης που έχει στον πυρήνα της τον άνθρωπο και ένα Συμβόλαιο για την Αλλαγή με την κοινωνία που στηρίζεται στη δικαιοσύνη παντού, με αύξηση των μισθών, μείωση των τιμών, ρύθμιση των χρεών και ένα αποτελεσματικό κράτος.

Ως υποψήφια στην Ανατολική Αττική, και με επαγγελματική ενασχόληση στα ζητήματα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, στέκομαι ιδιαίτερα στις αναπτυξιακές προοπτικές.

Ανατολική Αττική 365 ημέρες το χρόνο

Η τουριστική δυναμική της Ανατολικής Αττικής έχει παραμείνει μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη. Δεν έχει κεφαλαιοποιηθεί σε αναπτυξιακά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την τουριστική οικονομία της περιοχής το γεγονός ότι έχουμε το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, με έξι εκατομμύρια αφίξεις ετησίως, δύο λιμάνια και μία εκπληκτική παραλιακή ζώνη, που με ήπιες παρεμβάσεις, θα μπορούσε να γίνει η νέα Αττική Ριβιέρα με όρους βιωσιμότητας, χωρίς να επαναλάβουμε χωροταξικά και αναπτυξιακά λάθη του παρελθόντος.

Για τουρισμό, επαγγελματική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας 365 ημέρες το χρόνο, απαιτείται ένα φιλόδοξο, αλλά εφικτό σχέδιο, επενδύοντας στις θεματικές μορφές τουρισμού που είναι το μέλλον.

Αυτό σημαίνει να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, μέσα από την οργανωμένη ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων στη φύση και στους εκπληκτικούς ορεινούς όγκους, θαλάσσιο τουρισμό, αθλητικό τουρισμό, οινικό τουρισμό, και τη σύνδεση της τουριστικής δραστηριότητας με την πρωτογενή παραγωγή, τη μεταποίηση, τα τοπικά προϊόντα της Αττικής γης.

Όπως επίσης, την ανάδειξη των μνημείων μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση που τους αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, αλλά και πιο δυναμική προώθηση της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας.

Οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ανατολικής Αττικής πρέπει να υποστηριχθούν με έργα γενικών υποδομών, που έχουν καθυστερήσει την τελευταία τετραετία. Με επέκταση του προαστιακού που θα συνδέει το κέντρο της Αθήνας και το αεροδρόμιο με τη Ραφήνα και το Λαύριο, για την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών των κατοίκων πρωτίστως και των επισκεπτών, με συγκοινωνιακή σύνδεση μεταξύ γειτονικών πόλεων και προορισμών της Ανατολικής Αττικής, με νέους χώρους αναψυχής και αστικές αναπλάσεις στα πρότυπα σύγχρονων και βιώσιμων ευρωπαϊκών πόλεων.

Οδική Ασφάλεια

Συγχρόνως, είναι απολύτως αναγκαίες οι επενδύσεις σε νέα οδικά έργα, όπου η Ανατολική Αττική πάσχει, όχι μόνο για ευκολότερες αλλά κυρίως για ασφαλείς μετακινήσεις. Η αύξηση του πληθυσμού στην Ανατολική Αττική την τελευταία δεκαετία, αλλά και η υψηλή επισκεψιμότητα ειδικά τους θερινούς μήνες και τα Σαββατοκύριακα, έχουν δημιουργήσει νέες κρίσιμες ανάγκες στο μέτωπο της οδικής ασφάλειας.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς ασφάλεια.

Η αντιμετώπιση των επικίνδυνων σημείων στην παραλιακή ζώνη, σε περιφερειακούς δρόμους, αλλά και μέσα στις πόλεις σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης πολυτροπικών μεταφορών, η εξασφάλιση επαρκών σημάνσεων που σώζουν ζωές, ο εκσυγχρονισμός του στόλου των μεταφορικών μέσων είναι προτεραιότητα στην Ανατολική Αττική.

Η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της παραγωγικής ανασυγκρότησης σε όλη την Ανατολική Αττική δεν μπορεί άλλο να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, διαβούλευση και δράση με στοχευμένο αναπτυξιακό σχέδιο άμεσης εφαρμογής με επίκεντρο πάντα τη βιωσιμότητα, ώστε τα επόμενα χρόνια κάτοικοι, εργαζόμενοι και επισκέπτες στην περιοχή να έχουμε τη ζωή που μας αξίζει.

Who is who

Η Μακεδονία Κουτσουμπέλη – Ξυλούρη σπούδασε Δημοσιογραφία & ΜΜΕ στο St. Thomas University (STU) του Καναδά. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ιστοσελίδες και περιοδικά και για επτά χρόνια στην ΕΡΤ, στις εκπομπές «Μένουμε Ελλάδα» και «Επιμένουμε Ελλάδα».

Διατέλεσε Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά για τη διεθνή επικοινωνία της στρατηγικής και του αναπτυξιακού έργου στον τουρισμό (2015-2019). Είναι Διευθύντρια του Γραφείου της Ευρωβουλευτή στην Αθήνα και ασχολείται με την προώθηση του έργου στους τομείς:

ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση των γυναικών, βιώσιμος τουρισμός, μεταφορές και οδική ασφάλεια (2019-σήμερα). Είναι μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Κατάγεται από την Κοντοβάζαινα Αρκαδίας και τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Ζει στην Παιανία.

Προηγούμενο άρθροΟ Μαραθώνας και τα ομορφότερα 1.000 μέτρα στην Αττική (vid)
Επόμενο άρθροΜην πετάτε τις χρησιμοποιημένες πάνες των μωρών – Μπορείτε να χτίσετε το νέο σας σπίτι