Γράφει η ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑ,
Πνευμονολόγος -Φυματιολόγος

Η χρήση μάσκας είναι ένα από τα συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόζουμε για την ασφάλειά μας, μαζί με τη φυσική απόσταση, το πλύσιμο των χεριών, την αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντηλου ή του αγκώνα κατά τον βήχα, πταρμό) και τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων.

Ο SARS-COV-2 (νέος κορωνοϊός) είναι ένας αναπνευστικός ιός που μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που εκτοξεύονται με τον βήχα, την ομιλία, το γέλιο ή το φτέρνισμα. Έτσι, λοιπόν, στόχος της μάσκας είναι να συγκρατήσει τα σταγονίδια προκειμένου να μην τα εισπνεύσει κάποιος που βρίσκεται κοντά μας. Στόχο έχει να προστατεύσουμε τους γύρω μας όταν είμαστε μολυσμένοι και να προστατευτούμε από ανθρώπους που έχουν μολυνθεί.

Η χρήση μάσκας συστήνεται σε: πολυσύχναστους κλειστούς χώρους (κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία, γηροκομεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, στα σχολεία). Η σωστή χρήση της μάσκας προϋποθέτει να καλύπτεται η μύτη, το στόμα και το πηγούνι.

Τα είδη μασκών

Υπάρχει η ιατρική και η μη ιατρική μάσκα. Οι ασθενείς με συμπτωματολογία COVID-19, άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενείς από COVID-19, άτομα με υποκείμενο νόσημα όπως νοσήματα αναπνευστικού, καρκίνο, ανοσοκατεσταλμένα άτομα υπό χημειοθεραπεία, κορτικοειδή, AIDS, αλλά και άτομα που εργάζονται σε υγειονομικές δομές, θα πρέπει να φορούν ιατρικές (χειρουργικές μάσκες).

Τα άτομα που χειρίζονται ασθενείς που νοσούν από COVID-19 θα πρέπει να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας FFP-2. Οι υπόλοιποι που έχουν καλή κατάσταση υγείας μπορούν να φορούν μη ιατρικές ή υφασμάτινες μάσκες.

Αμφισβητίες και λάθη

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συστήνει σε όλους τους ενήλικες και κυρίως στους αναπνευστικούς ασθενείς τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Στους ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια ή με σοβαρές σπιρομετρικές διαταραχές συστήνει να γίνεται πνευμονολογική εκτίμηση, πιθανόν με διάφορους τύπους μάσκας. Άλλωστε, αυτοί οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε συγχρωτισμένα μέρη. Λανθασμένα, λοιπόν, κάποιοι ζητούν να μη φορούν μάσκα λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Άλλο ένα πρόβλημα που έχει προκύψει από μια ομάδα αμφισβητιών είναι η χρήση μάσκας από τα παιδιά. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, αλλά και η Παγκόσμια Παιδιατρική Εταιρεία, συστήνουν τη χρήση μάσκας από τα παιδιά άνω των δύο ετών σε όλους τους κλειστούς χώρους του σχολείου ακόμα και στους διαδρόμους.

Διευκρινίζει ότι η μάσκα δε δημιουργεί πρόβλημα στην αναπνοή, στην ανάπτυξη των πνευμόνων, αλλά ούτε εξασθενεί το αμυντικό σύστημα των παιδιών. Όπως είναι φυσικό προστατεύει από κάθε λοίμωξη αναπνευστικού που μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων άρα και από τον SARS-COV-2. Από το μέτρο της χρήσης μάσκας εξαιρούνται: παιδιά με σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, γνωσιακή ή συμπεριφεριολογική διαταραχή, σοβαρό νευρολογικό ή άλλο νόσημα που εμποδίζει το παιδί να αφαιρέσει μόνο του τη μάσκα. Εκεί και μόνο εκεί συστήνεται η χρήση ολοπρόσωπης διαφανούς ασπίδας.

Οι οδηγίες για κάθε κράτος αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε αυτή τη φάση που διανύουμε, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί υπάρχει μεγάλη διασπορά της νόσου, άρα και η χρήση της μάσκας είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ, μαζί με τις προβλεπόμενες αποστάσεις και την αποφυγή των συγχρωτισμένων χώρων. Αν όλοι προσπαθήσουμε, σύντομα θα απαλλαγούμε από αυτόν τον ιό που τόσο άλλαξε την καθημερινότητά μας.

Οι αμφισβητίες θα πρέπει να σταματήσουν τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που ουδεμία επιστημονική βάση έχουν. Η διάδοση τέτοιων ειδήσεων, αλλά και η λανθασμένη συμπεριφορά ανθρώπων που δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του ιού, θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και πρόσωπα του στενού τους οικογενειακού περιβάλλοντος, όπως τους γονείς τους.
Κανείς εδώ και χρόνια δεν έπαθε κάτι από τη χρήση μάσκας (π.χ. ιατροί, νοσηλευτές, ογκολογικοί ασθενείς και κυρίως παιδιά, κάτοικοι της Άπω Ανατολής). Ας σταματήσουμε λοιπόν τις επικίνδυνες συμπεριφορές. Όσοι αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού αλλά και τη χρησιμότητα της μάσκας, μπορούν να επισκεφτούν τα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου αναφοράς… Κάποιοι σαν κι αυτούς βρίσκονται εκεί νοσώντας. Κάποιοι άλλοι, δυστυχώς, εξαιτίας τους.