Γράφει ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΙΖΟΣ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ

 

Με ικανοποίηση έγινε αποδεκτή από τους ιδιοκτήτες και κατοίκους σε Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι η ψήφιση από τη Βουλή του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που απαλλάσσει οριστικά την πολύπαθη περιοχή από την παράλογη εμπλοκή των Δασικών Υπηρεσιών, σε μία έκταση εξ αρχής αμιγώς αγροτικού χαρακτήρα. Με την ψήφιση αυτή ουσιαστικά ξεκαθαρίζεται ο χαρακτήρας της περιοχής και ακυρώνονται όλες οι πράξεις του Δασαρχείου και άλλων Υπηρεσιών περί δασικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι οι εκτάσεις των προαναφερθέντων συμβολαίων είχαν πωληθεί το 1930 από τη Μονή Πεντέλης σε Χαλανδραίους και Σπαταναίους ως αγροτικός κλήρος, ο οποίος κατέστη κλήρος επικοισμού, πράγμα που σημαίνει ότι κανένα κομμάτι του οικοπέδου δε θα έπρεπε να υπάγεται στη δασική νομοθεσία.

Το συγκεκριμένο άρθρο αποτυπώνει νομοθετικά για την περιοχή αυτό που έχει ήδη επαληθευτεί σε δεκάδες δικαστικές αποφάσεις περί μη υπαγωγής στη δασική νομοθεσία οικοπέδων στο Μάτι, των οποίων οι ιδιοκτήτες εθίγοντο και προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ατομικά. Με την προσθήκη του συγκεκριμένου άρθρου, γίνεται σαφές κάτι που πάντα ίσχυε, ότι στις συγκεκριμένες περιοχές (Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι) δεν υπάρχουν δασικοί θύλακες και ότι μπορούν να ενταχθούν στο σύνολό τους στο νέο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, με σκοπό την πολεοδόμησή τους.

Τι ίσχυε

 Μέχρι και την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ, η διαδικασία αμφισβήτησης του δασικού χαρακτήρα για μία ιδιοκτησία στο Μάτι, ήταν χρονοβόρα, διαρκούσε πολλές φορές περισσότερα από επτά χρόνια και η μοναδική λύση ήταν η δικαστική οδός. Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν προβλήματα δασικού χαρακτήρα αναγκάζονταν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, επικαλούμενοι τα αρχικά συμβόλαια πώλησης από τη Μονή Πεντέλης.

Οι ιδιοκτήτες των πυρόπληκτων κατοικιών που βρίσκονταν σε χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις είχαν στερηθεί όχι μόνο το δικαίωμα στεγαστικής συνδρομής, δηλαδή δεν μπορούσαν να αξιώσουν αποζημιώσεις από το κράτος, αλλά και το δικαίωμα έκδοσης άδειας ανακατασκευής ή επισκευής για τις κατεστραμμένες περιουσίες τους με ίδιους πόρους. Υπολογίζεται ότι εξαιτίας αυτού, είχαν «παγώσει» οι σχετικές διαδικασίες σε περισσότερα από 250 κτίρια.

 Μόνο όσοι ιδιοκτήτες «κόκκινων ή κίτρινων κατοικιών» είχαν άδεια δόμησης από την Πολεοδομία ή άδεια λυομένου, μπορούσαν να προχωρήσουν και να εκδώσουν εκ νέου άδεια ανακατασκευής ή επισκευής αντίστοιχα.

 Στο πλαίσιο του νόμου περί φυσικών καταστροφών όλοι οι ιδιοκτήτες κτιρίων χαρακτηρισμένων «κόκκινων ή κίτρινων» δικαιούνταν Στεγαστική Συνδρομή για «ανακατασκευή ή επισκευή» αντίστοιχα σε ίσο όγκο και εμβαδόν με το κτίριο που είχαν πριν την καταστροφή.

 Οι ιδιοκτήτες κτισμάτων σε «ΔΑ» περιοχές, δηλαδή σε χαρακτηρισμένες ως δασικές εκτάσεις που απέκτησαν άλλο χαρακτήρα μετά, μπορούσαν να αξιώσουν στεγαστική συνδρομή από το κράτος μόνο εφόσον είχαν διοικητικές πράξεις, δηλαδή άδεια δόμησης από την πολεοδομία ή άδεια λυομένου. Η δε στεγαστική συνδρομή αφορούσε μόνο στα τετραγωνικά που αναφέρονταν στην άδεια, ανεξάρτητα από το εάν οι ιδιοκτήτες είχαν προβεί σε περαιτέρω επεκτάσεις, τακτοποιημένες ή μη.

Τι αλλάζει

 Όλες οι εκτάσεις στο Μάτι αποχαρακτηρίζονται πλέον από δασικές, άρα δίνεται και το «πράσινο φως» στο Τεχνικό Επιμελητήριο για να ολοκληρώσει το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) της περιοχής, που αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Ιούλιο, μια διαδικασία που ουσιαστικά θα επιτρέψει την πολεοδόμηση της περιοχής με συγκεκριμένους όρους δόμησης.

 Ιδιοκτήτες κατοικιών σε περιοχές που είχαν χαρακτηριστεί δασικές και επλήγησαν από την πυρκαγιά, αποκτούν πλέον το δικαίωμα να καταθέσουν και οι ίδιοι φάκελο, να εκδώσουν άδεια επισκευής ή ανακατασκευής και να εισπράξουν την Στεγαστική Συνδρομή που δικαιούνται.

Όλα τα κτίσματα που επλήγησαν από την πυρκαγιά θα μπορούν να ανακατασκευαστούν με βάση την πρότερη κατάσταση, διατηρώντας το ίδιο εμβαδόν και τον ίδιο όγκο. Προσοχή, όμως: Σε αυτό το ευνοϊκό μέτρο είναι αυτονόητο ότι θα προκύψει ημερομηνία λήξης, η οποία θα γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους, αφού εξεταστεί και ο τελευταίος υποβληθείς φάκελος στεγαστικής συνδρομής.

 Ακόμα και για τα κτίσματα που είχαν τακτοποιημένες ή μη, αυθαίρετες επεκτάσεις, η νέα άδεια που θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει το σύνολο του εμβαδού που προϋπήρχε της καταστροφής, άρα έμμεσα «νομιμοποιούνται» αυτομάτως και όλες οι αυθαιρεσίες.

 Με την ένταξη στο ΕΧΣ, όλοι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων σε Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι θα αποκτήσουν δικαίωμα δόμησης με συγκεκριμένο συντελεστή, άρα όλα τα οικόπεδα θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, ανεξάρτητα από το εμβαδόν τους. Σε όσα προϋπάρχοντα κτίσματα προκύψει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, δίνεται η δυνατότητα έκδοσης άδειας από την Πολεοδομία για τυχόν επέκτασή τους.

Το συγκεκριμένο ΕΧΣ περιέχει και όμορες εκτάσεις, που, εφόσον δεν έχουν χαρακτηριστεί δασικές, πρόκειται να αποκτήσουν δικαίωμα πολεοδόμησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκτάσεις αυτές είναι οι περιοχές Αμπελούπολη, Προβάλινθος, Άγιος Ανδρέας, τμήμα της Αγίας Μαρίνας, και τμήμα του Ζούμπερι μέχρι την οδό Αεροπορίας.

 Το σύνολο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης και της Δημοτικής Κοινότητας Ραφήνας επωφελείται από την ειδική ρύθμιση για τις πυρόπληκτες περιοχές, όσον αφορά στην τακτοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι ιδιοκτήτες που θέλουν να νομιμοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές σε κτίσματα που βρίσκονται σε όλη την έκταση των δύο αυτών Κοινοτήτων, δεν υποχρεούνται σε καταβολή προστίμων, παρά μόνον την καταβολή ενός μικρού παραβόλου.