Συγκέντρωση έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στις 20:00

Ο Δήμαρχος Μαραθώνα κ.Ηλίας Ψηνάκης και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ.Γιώργος Πατούλης, παρέθεσαν την Τετάρτη 14 Ιανουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΚΕΔΕ, συνέντευξη τύπου με θέμα την πρώτη ενέργεια της παγκόσμιας εκστρατείας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στον τόπο τους.

Όπως επισημάνθηκε, πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πανελλαδικό κάλεσμα ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιστροφή των γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η διεθνής πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνα, ως εκπροσώπου διεθνών σχέσεων της ΚΕΔΕ, ξεκινά από την ίδια την Ακρόπολη αυτή την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στις 20:00 το βράδυ. Συγκεκριμένα ο κ. Ηλίας Ψηνάκης καλεί σε μια ειρηνική συγκέντρωση έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, όλους όσοι συντάσσονται με την εθνική απαίτηση για την άμεση επιστροφή των κλεμμένων μας μαρμάρων. Το μόνο που χρειάζεται από τον κάθε ένα, είναι να κρατά ένα αναμμένο κερί, σε μια προσπάθεια οι συγκεντρωμένοι να γίνουν ορατοί από τον ουρανό, καθώς εκείνη την ώρα θα πετά το αεροσκάφος που θα επιστρέφει από το μουσείο της Αγίας Πετρούπολης στη Βρετανία, το άγαλμα του Έλληνα θεού του ποταμού Ιλισσού. Η ξαπλωμένη ακέφαλη ανδρική μορφή εκτέθηκε στο ρωσικό μουσείο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 250 χρόνια του και “δανείστηκε” από τους Βρετανούς μετά από απόφασή τους που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας. Ήταν η πρώτη φορά που τα ελληνικά γλυπτά εγκατέλειψαν τη Βρετανία και μόλις η δεύτερη φορά που μετακινούνται από την αίθουσα του Βρετανικού μουσείου.

Η σχετική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ για τη δημιουργία Αμφικτυονίας Αρχαίων Δήμων της χώρας, με έδρα τον Μαραθώνα, που στόχο θα έχει την προστασία και τη διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς Μετά τη Μελίνα Μερκούρη, που πρώτη το 1983 ξεκίνησε παγκόσμια εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων, ο Ηλίας Ψηνάκης, κάνει πράξη την πρωτοβουλία που είχε και που στηρίζει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας. Ο Δήμαρχος Μαραθώνα αναλαμβάνει τη “σκυτάλη” της παγκόσμιας εκστρατείας, ενώ το “κάλεσμα” για την συγκέντρωση με κεριά έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης, το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, είναι η πρώτη μαζική ενέργεια στο πλαίσιο της προσπάθειάς του. Το γεγονός θα καλύψουν διεθνή μέσα ενημέρωσης με ανταποκρίσεις και συνδέσεις, εξαιτίας της σπουδαιότητάς του.

 


Ο Δήμος Μαραθώνος βάζει πούλμαν, δωρεάν, για τη μεταφορά από:
Πλατεία Βαρνάβα στις 17:30 (πληροφορίες 6948170853)
Πλατεία Γραμματικού στις 18:00 (πληροφορίες 6907471981)
Δημαρχείο Μαραθώνα στις 18:15 (πληροφορίες 6940226888)
Πρώην ΕΤΒΑ (απέναντι από εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου) Νέας Μάκρης στις 18:30 (πληροφορίες 6981205090 / 6979177824)

 

Προηγούμενο άρθροΚάηκε ολοσχερώς σπίτι στον Τύμβο Μαραθώνα
Επόμενο άρθροH Xiaomi παρουσιάζει το smartphone που εποφθαλμιά τη δόξα του iPhone 6