Ψέματα, μόνο ψέματα… Αυτό δεν τραγουδάει ο Φοίβος Δεληβοριάς; Μας κάνει, ειδικά για την εισαγωγή αυτού του κειμένου που έρχεται να ρίξει φως στο σκοτάδι που μας γέμισαν οι γονείς μας με τα ψέματά τους. Κάποια ήταν αθώα, κάποια άλλα ήταν απλά ko;yfia λόγια που είχαν σκοπό απλά να μας φοβίσουν μπας και κοιμηθούν μία ώρα παραπάνω. Σας τσακώσαμε όμως, μεγαλώσαμε και μάθαμε από τα λάθη μας. Όλα αυτά μέχρι να κάνουμε και εμείς οικογένεια φυσικά. Ίσως και να τα χρησιμοποιήσουμε, ποιος ξέρει;

Ως μικρά παιδιά πιστεύουμε όλα όσα λένε οι γονείς μας, μέχρι που η πραγματικότητα μας χτύπησε και εμάς την πόρτα και αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι κάποια πράγματα που ακούσαμε, μοιάζουν όπως η δικαιοσύνη πολλές φορές στη χώρας μας: Δεν υπάρχουν. Είτε προσπαθούν να προστατέψουν τα παιδιά από τον σκληρό τούτο κόσμο είτε να καθυστερήσουν μια δύσκολη συζήτηση είτε απλώς να διασκεδάσουν. Μας κορόιδευαν και από πάνω.

Ακολουθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ψέματα που λένε οι γονείς, καθώς και κάποια που μπορεί να πιστεύουν ακόμη αφού, όπως λένε, η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια.

Αν κολυμπήσεις αμέσως μετά το φαγητό, θα πνιγείς

via GIPHY

Όχι, δεν χρειάζεται να περιμένετε 30 λεπτά ή και περισσότερο για να κολυμπήσετε αφού φάτε. Το κολύμπι αμέσως μετά το φαγητό δεν είναι καθόλου επικίνδυνο. Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι που να αποδίδονται σε κάποιον που κολυμπά με γεμάτο στομάχι.

Μην κάθεσαι κοντά στην τηλεόραση, «θα πάθουν πρόβλημα τα μάτια σου»

via GIPHY

Όπως και το διάβασμα στο σκοτάδι, το να κάθεστε πολύ κοντά στην τηλεόραση δεν θα βλάψει την όρασή σας. Η παρατεταμένη κοντινή θέαση μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, μέχρι εκεί. Δεν θα υπάρξει μόνιμη βλάβη. Για την ιστορία, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, τα παιδιά μπορούν να εστιάσουν πολύ κοντά χωρίς να καταπονούνται τα μάτια τους καλύτερα από τους ενήλικες.

Το παιχνίδι του καλού και του κακού παιδιού με τον Άγιο Βασίλη

Καμιά ντροπή. Εκτός του ότι δεν υπάρχει (δεν το μάθατε από εμάς), ο μύθος του Άγιου Βασίλη μας έβλαψε ως παιδιά και αυτό γιατί οι γονείς τον χρησιμοποιούσαν για να μας φοβίσουν ή για να μας ηρεμήσουν, λέγοντάς μας πως αν είμαστε «κακά παιδιά», δεν θα βρούμε δώρα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Θα μεγαλώσει η μύτη σου αν λες ψέματα

via GIPHY

Και τότε η μύτη των πολιτικών γιατί… Δεν θα συνεχίσουμε αυτό το και καλά αστείο. Αυτό το ψέμα, στην ουσία ήθελε να περιορίσει τα δικά μας ψέματα. Δυστυχώς, τα κατάφεραν. Κάθε φορά που λέγαμε ψέματα, αγγίζαμε τη μύτη μας για να δούμε αν αυτή έγινε σαν του Πινόκιο.

Είσαι το πιο ταλαντούχο παιδί στον κόσμο

via GIPHY

Ε, λοιπόν, δεν είσαι. Έτσι θέλουν να πιστεύουν οι γονείς για να καλύψουν μάλλον το δικό του Εγώ. Θυμάσαι; Μετά από μια σχολική εργασία, σου είχαν πει ότι είσαι το ταλαντούχο/ευφυές/δημιουργικό παιδί στον πλανήτη. Στην Ελλάδα του Μητσοτάκη ζεις, δεν γίνεται αυτό. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον περήφανο γονέα για το πώς βλέπει το παιδί του, αλλά ίσως θα ήταν καλό να μετριαστούν κάπως οι υπερβολές.

ΠΗΓΗprovocateur.gr
Προηγούμενο άρθροΠού θα βρείτε εφημερεύοντα φαρμακεία την Κυριακή
Επόμενο άρθροΤα 101 πιο περίεργα και ασυνήθιστα ονόματα στην Ελλάδα