Δύο πολύ μεγάλα σε έκταση θέματα και πολλές αναφορές έχει κάνει η MP για τον ΜΕΣΜΑ με αφορμή τις επιτυχίες του και σε όλες τις περιπτώσεις επεδίωκε να μιλήσει με τον άνθρωπο που ηγείτο της προσπάθειας. Ο Γιώργος Κοτταρίδης ήταν πάντα ανοικτός στην κουβέντα ως μπασκετάνθρωπος, αλλά ως Πρόεδρος δεν έβγαζε… άχνα και πάντα «έντυνε» τα αφιερώματά μας με μια λακωνική δήλωση.

Αυτή τη φορά δε γινόταν να ξεφύγει και υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Η σεζόν που ξεκινά αποτελεί ορόσημο για τον ΜΕΣΜΑ, καθώς συμπληρώνει 45 χρόνια ζωής, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Ιστορία του στην Α’ ΕΣΚΑ, αλλά κυρίως είναι η χρονιά που ακολουθεί την ολοκλήρωση του πενταετούς πλάνου που είχε «καταστρώσει» η Διοίκηση όταν παραλάμβανε… συντρίμμια στα τέλη του 2014.

Είναι, λοιπόν, η κατάλληλη στιγμή για έναν απολογισμό και μια οριοθέτηση των στόχων για την επόμενη πενταετία, γιατί με τη φόρα που έχουν πάρει ο Κοτταρίδης κι οι συνεργάτες του, μάλλον δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν το τιμόνι.

Γράφει ο Κώστας Ζοργιός


Πέρασαν πέντε χρόνια που είστε Διοίκηση κι ακόμα κι ο πιο ορκισμένος εχθρός σας δεν μπορεί παρά να παραδεχθεί ότι έγιναν θαύματα…

Η αλήθεια είναι ότι όταν στα τέλη του 2014 με καλούσε ο Γιώργος Μπέλλος να αναλάβω, δε φανταζόμουν επ’ ουδενί αυτό που συμβαίνει σήμερα. Η τότε Διοίκηση αποφάσιζε να φύγει εξαιτίας των τρικλοποδιών που της έβαζε ο κ. Ψηνάκης διώχνοντας την ομάδα από το κλειστό της Αφετηρίας, κι ο ΜΕΣΜΑ κυριολεκτικά βρισκόταν υπό διάλυση. Εγώ επέστρεφα μετά από οκτώ χρόνια παραμονής στη Βρετανία, αλλά πάντα είχα την ομάδα στο μυαλό και την καρδιά μου, καθώς υπήρξα αθλητής της επί σειρά ετών.

Ο βασικός λόγος που ανταποκρίθηκα μαζί με μια ομάδα ανθρώπων, οι περισσότεροι εκ των οποίων παραμένουν στη Διοίκηση, είναι ότι δεν αντέχαμε στη σκέψη ότι ο ΜΕΣΜΑ θα διαλυόταν. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να βοηθήσουμε, αλλά σε πολύ χαλαρούς ρυθμούς. Δεν είχαμε έδρα, ήμασταν στη Δ’ ΕΣΚΑ, δηλαδή στην τελευταία κατηγορία, κι απλώς θέλαμε να διατηρήσουμε τον ΜΕΣΜΑ «στη ζωή».

Τι φάρμακο τού δώσατε κι αναγεννήθηκε έτσι;

Πέρασε ένας χρόνος και στο τέλος του 2015 είδαμε σα Διοίκηση ότι τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Καθίσαμε, συζητήσαμε και φτιάξαμε ένα πλάνο πενταετίας. Βασικοί μας στόχοι ήταν πέντε. Να οργανώσουμε τις Ακαδημίες σε μπάσκετ και βόλεϊ ώστε να βγάζουμε παίκτες, να αποκτήσουμε ξανά κοινωνικό πρόσωπο και να οργανώνουμε εκδηλώσεις, να εδραιώσουμε την ομάδα σταδιακά σε ψηλότερες κατηγορίες, χωρίς, όμως, η άνοδος να είναι αυτοσκοπός, να ενώσουμε όλους τους συλλόγους της περιοχής και να αποκτήσουμε μια δυνατή έδρα.

Δεν τα πήγατε κι άσχημα…

Τα πρώτα δύο έγιναν αρκετά γρήγορα και ειδικά για τις Ακαδημίες και το επίπεδο που τις φέραμε, τόσο στο μπάσκετ όσο και στο βόλεϊ, είμαστε πολύ υπερήφανοι. Στο βόλεϊ, μάλιστα, καταφέραμε να φέρουμε πίσω ως προπονητή τον Θανάση Κάπο, τον άνθρωπο, δηλαδή, που είχε ξεκινήσει το άθλημα στον Μαραθώνα μαζί με τον Τάσο Ιωαννίδη και δεν είναι τυχαίο ότι έχει οργανώσει πλήρως το τμήμα.

Σε ό,τι αφορά τους δύο τελευταίους στόχους, μπορεί να μην καταφέραμε να ενώσουμε όλες τις ομάδες, αλλά κάναμε τη συγχώνευση με τον ΑΟΚ Γραμματικού, που είναι πολύ σημαντική, ενώ λύσαμε εν μέρει και το γηπεδικό, μπαίνοντας με τη βοήθεια του κ. Σπύρου Λιβαθινού στον «Καβαρνό» στα τέλη του 2015. Βέβαια, σε αυτό το κομμάτι θα ησυχάσουμε μόνο όταν δούμε να υλοποιείται το μεγάλο μας όνειρο, όταν δηλαδή ο Μαραθώνας αποκτήσει ένα στάδιο που θα φιλοξενεί όλες τις ομάδες της περιοχής και θα δώσει χώρο σε όλα τα παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό.

Στο αγωνιστικό, αυτά που πετύχαμε ομολογώ ότι δεν τα περιμέναμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα. Πάντα λειτουργούσαμε με πλάνο, οργάνωση και πίστη, αλλά οι τρεις άνοδοι σε τέσσερα χρόνια στο μπάσκετ αποτελούν για μας τεράστια επιτυχία και δικαίωση. Το πλάνο μας, λοιπόν, πήγε όντως πολύ καλά…

Πρόσφατα ανακοινώσατε και κάποιες σημαντικές συνεργασίες. Τι ακριβώς αφορούν;

Οι συνεργασίες ήταν ένα σημαντικό στοίχημα για μας που προέκυψε σαν στόχος όσο «μεγαλώναμε». Και μπορώ να πω ότι βαδίζουμε σε πολύ καλό δρόμο. Κατ’ αρχάς είμαστε σε συζητήσεις με τον Προμηθέα Πατρών που αγωνίζεται στην Α΄1 ανδρών για να ξεκινήσουμε μια συνεργασία, κι αν όντως τα βρούμε, ο ΜΕΣΜΑ θα έχει σημαντικό όφελος.

Ο Προμηθέας, ο οποίος λειτουργεί με απίστευτη οργάνωση στις Ακαδημίες, «τρέχει» ένα πρόγραμμα στο οποίο προσελκύει ταλέντα από όλη την Ελλάδα, τους καλύπτει όλα τα έξοδα σπουδών στην Πάτρα και τα «δουλεύει» μπασκετικά. Η συμφωνία μας προβλέπει ότι αθλητές που δε θα χωρούν στο ρόστερ για την Α’1 θα μπορούν να έρθουν στον ΜΕΣΜΑ ως δανεικοί.
Μια δεύτερη συνεργασία είναι αυτή με την εταιρία Wilson, η οποία από τη νέα χρονιά θα ντύνει αποκλειστικά όλα τα τμήματα του συλλόγου.Μια τρίτη, πολύ σημαντική, αυτή με τον Stoiximan, ο οποίος μάς βοήθησε πέρσι να διοργανώσουμε ένα τουρνουά 3on3 στη μνήμη του Παναγιώτη Χαμηλοθώρη και δεσμεύθηκε ότι αυτό το τουρνουά θα γίνει θεσμός. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία τέτοιου επιπέδου που να συνεργάζεται με ομάδα ανάλογου βεληνεκούς στην Ελλάδα κι είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό, αλλά και για τον λόγο για τον οποίο το κάνει.

Για εμάς είναι σημαντικό να θέτουμε και το παράδειγμα, ώστε κι άλλοι σύλλογοι της περιοχής, ανεξαρτήτως αθλήματος, να ακολουθούν την προσέγγισή μας και να λειτουργούν με υψηλά πρότυπα σε επίπεδο συνεργασιών, αθλητικού υλικού, δραστηριοτήτων, χορηγιών κτλ.

Μια και αναφερθήκατε στη συνεργασία με τον ΑΟΚ Γραμματικού, θα μας πείτε τι ακριβώς προβλέπει;

Με τη Διοίκηση του ΑΟΚ βρισκόμασταν σε επαφές την τελευταία διετία και συζητούσαμε σε πολύ καλό κλίμα. Οι απόψεις μας ταυτίζονταν και συμφωνήσαμε ότι ήταν προς το συμφέρον και των δύο συλλόγων, αλλά και του αθλητισμού του Μαραθώνα γενικότερα, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το κάνουμε μάλιστα σε μια πολύ καλή στιγμή, δεδομένου ότι η δική μας ομάδα μπάσκετ κι η γυναικεία του ΑΟΚ θα αγωνιστούν φέτος στην Α’ ΕΣΚΑ. Ουσιαστικά, η συμφωνία μας προβλέπει ότι γινόμαστε ένας σύλλογος υπό το όνομα και το έμβλημα του ΜΕΣΜΑ.

Αλήθεια, τα νέα δεδομένα με τον κορωνοϊό πόσο σας έχουν επηρεάσει και πόσο θα σας επηρεάσουν;

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πω ότι πρόσφατα κάναμε τεστ σε όλους τους αθλητές και το προπονητικό τιμ σε συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο «Ίασις», που είναι και εκ των χορηγών μας. Και το αναφέρω, διότι ομάδες ανώτερων κατηγοριών δεν έχουν κάνει κάτι ανάλογο για να προστατεύσουν την υγεία των αθλητών τους.

Είμαστε έτοιμοι από κάθε άποψη να τηρήσουμε τα καθημερινά πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτό που θα μας πονέσει είναι η διεξαγωγή αγώνων χωρίς κόσμο. Είμαστε από τις ομάδες που παραδοσιακά έχουν δυνατή έδρα και στηρίζονται στην παρουσία των φιλάθλων της. Το γεμάτο γήπεδο είναι κομμάτι της δυναμικής μας και σίγουρα μάς πονά το ότι δε θα έχουμε κόσμο στα παιχνίδια.

Η νέα σεζόν βρίσκει την ανδρική ομάδα μπάσκετ στην Α’ ΕΣΚΑ για πρώτη φορά στην Ιστορία της. Στόχος είναι η παραμονή ή θα… διαλύσετε κάθε μπασκετική λογική;

Κάθε κατηγορία που ανεβαίνεις σε αυτό το επίπεδο είναι κατά πολύ δυσκολότερη από την προηγούμενη. Άρα, ναι, βασικός στόχος είναι να εδραιωθούμε στην Α’ ΕΣΚΑ. Αλλά τώρα τι να σου πω; Έτσι έλεγα σε όσους με ρωτούσαν και τα προηγούμενα χρόνια…

Λόγο να αποθεώσουμε τον ΜΕΣΜΑ και τη Διοίκησή του δεν έχουμε. Άλλωστε, πάντα τα έργα μιλούν από μόνα τους. Αντί επιλόγου, ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι στη χώρα που παλεύει εδώ και σχεδόν δύο μήνες να διοργανώσει έναν τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο και δεν τα καταφέρνει, μια ομάδα ΠΕΜΠΤΗΣ κατηγορίας στο μπάσκετ λειτουργεί υπό αυτές τις συνθήκες. Αν ξέρετε πολλές που δουλεύουν έτσι, πείτε μας και μας να τις μάθουμε…