Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Ψωμάκια μπριός (~8 τμχ)

υλικά:

  • 2,5 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κσ ξηρή μαγιά
  • 1,5 κσ ζάχαρη
  • 1/2 κσ αλάτι
  • 1/4 φλ κρύο νερό
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 3/4 φλ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου n ελαιόλαδο

εκτέλεση:

Η συνταγή αυτή θέλει μίξερ με γάντζο! Στον κάδο του βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό. Ρίχνουμε τα αβγά και χτυπάμε σε μέτρια ένταση για 3-4’. Καθαρίζουμε τα υπολείμματα από τα τοιχώματά του και χτυπάμε για επιπλέον 2-3’. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και τα προσθέτουμε λίγα λίγα κάθε φορά στη ζύμη μας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε χαμηλή ταχύτητα. Προσοχή! Κάθε φορά θα φροντίζετε να έχει απορροφηθεί πλήρως το βούτυρο από το ένα κυβάκι, για να ρίξετε το επόμενο. Η διαδικασία αυτή θα πάρει λίγη ώρα, οπότε υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει!
Αφού έχουμε τελειώσει με το βούτυρο, τερματίζουμε την ταχύτητα στο μίξερ και το αφήνουμε να κάνει τη δουλειά για εμάς, για επιπλέον 10’. Μεταφέρουμε το ζυμαράκι σε ένα ελαφρώς πασαλειμμένο με ελαιόλαδο μπολ, καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. Την επομένη, το βγάζουμε από το ψυγείο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 30’, ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο της κουζίνας μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα μέρη. Με την παλάμη μας, κάνουμε κυκλικές κινήσεις σε κάθε ζυμαράκι, ώστε να γίνει μια ωραία στρογγυλή μπάλα. Αφού ετοιμάσουμε και τις οκτώ μπάλες, τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα, αφήνοντας αποστάσεις τουλάχιστον 5 εκ. μεταξύ τους. Σκεπάζουμε το ταψί μας με μεμβράνη αφήνοντας κενά για να παίρνει αέρα και το αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, για περίπου μία ώρα μέχρι να φουσκώσουν τα ψωμάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30-35’.

TIP: Εάν θέλουμε τα ψωμάκια μας να αποκτήσουν τη σέξι γυαλάδα, σπάμε ένα αβγό σε ένα μπολ και με ένα πινέλο τα χαϊδεύουμε από πάνω. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε και με σουσάμι.