Στην «μέγγενη» της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία καθοδηγεί το νέο κύμα της πανδημίας, βρίσκεται η χώρα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να επιμένει και την Τετάρτη σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Την ίδια ώρα, αύξηση καταγράφεται τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων, θέτοντας εκ νέου σε συναγερμό το ΕΣΥ.

Συνολικά 2.874 νέα κρούσματα κορωνοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Τετάρτης, με την Αττική να διατηρεί τον υψηλότερο αριθμό νέων μολύνσεων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 15, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 144.

Ενδεικτικό είναι πως οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 196, έναντι 153 που ανακοινώθηκαν χθες, Τρίτη.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 19 – 25 Ιουλίου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.115 -έναντι 820 την εβδομάδα 12 – 18 Ιουλίου 2021-, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 659. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.69.

Παράλληλα, τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.16 (1,23 την προηγούμενη Τετάρτη).

Η μετάλλαξη Δέλτα πλέον έχει κυριαρχήσει σε ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε ορισμένα νησιά και τουριστικούς προορισμούς.

Καθώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες, «δείχνοντας» περαιτέρω εκτίναξη κρουσμάτων εντός του Αυγούστου, τα περιθώρια «στενεύουν» για το χτίσιμο του απαιτούμενου τείχους ανοσίας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης στη χώρα μας έως το τέλος Αυγούστου με τον τρέχοντα ρυθμό των εμβολιασμών.

Ο ίδιος εξήγησε πως από τους περίπου 70.000 εμβολιασμούς που έγιναν πριν από δύο ημέρες, οι 20.000 είναι νέοι εμβολιασμοί και οι 50.000 εμβολιασμοί ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για να πετύχει η χώρα ανοσία οι εμβολιασμοί πρέπει να φτάσουν στα επίπεδα του Ιούνιου δηλαδή περί τις 100.000 την ημέρα. Κάλεσε όσους είναι έτοιμοι να κάνουν το εμβόλιο να το κάνουν τώρα και να μην περιμένουν έως το Σεπτέμβριο.

Προβληματισμός για τα νησιά

Την ίδια ώρα, προβληματισμό και ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές, προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς, καθώς το ποσοστό θετικότητας Rt σε αρκετές περιοχές ξεπερνά το 4%.

Συγκεκριμένα, Πάρος, Μύκονος και Τήνος εκπέμπουν SOS, αφού το ποσοστό θετικότητας την εβδομάδα από 19 – 25 Ιουλίου 2021 άγγιξε το 5,51%, το 4,27% και το 4,20% αντίστοιχα.

Παράλληλα, άνω του 3% βρισκόταν η θετικότητα σε Ρέθυμνο (3,76%) και Θήρα (3,40%).

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» βρίσκεται η περιφερειακή ενότητα Νήσων (τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα) με σύνολο θετικότητας 2,64%, αλλά και η Νάξος με 2,48%.