Τελικά όλοι έτρωγαν… Κάποιοι φασολάδες και κάποιοι… πιθανόν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τη δραστηριότητα της πρωτοβουλίας «Ο Άλλος Άνθρωπος», εφόσον τα στοιχεία του πορίσματος επαληθευτούν. Εάν πιστέψουμε όσα έχουν δημοσιοποιηθεί από το πόρισμα, τότε δεν πρόκειται για απλές κακουργηματικές πράξεις.

Για μένα προσωπικά, το πιθανό κακούργημα της κατάχρησης τεράστιων ποσών και της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ωχριά μπροστά στο μεγάλο κακούργημα που έχει επιτελεστεί. Αυτό δεν είναι άλλο από την υπονόμευση της εμπιστοσύνης του κόσμου σε δομές αλληλεγγύης και προσφοράς. Αυτό είναι το μεγάλο κακούργημα!

Με τέτοια περιστατικά, όπως και με τα όσα ακούστηκαν για την «Κιβωτό του Κόσμου», τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα του, υπονομεύεται πια η εμπιστοσύνη μας σε κάθε φιλανθρωπική ενέργεια, σε κάθε δραστηριότητα αλληλεγγύης και συμπαράστασης, που -δυστυχώς- ακόμη και σήμερα είναι απολύτως απαραίτητες.

Είναι μεγάλη ανάγκη να βρεθούν τρόποι που να διασφαλίζουν πλήρως ότι τα χρήματα που δίνονται για τη συμπαράσταση στις ευπαθείς ομάδες, για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος, θα υπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τον σκοπό για τον οποίο προσφέρονται και δεν θα καταλήγουν στις τσέπες μερικών επιτήδειων. Γιατί ο καθένας που δίνει έστω και ένα ευρώ από το περίσσευμα ή το υστέρημά του, πρέπει να είναι βέβαιος ότι θα πάει εκεί που πρέπει. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να στηθεί ένας σοβαρός μηχανισμός επιτήρησης.

Από ποιον, θα με ρωτήσετε; Κανονικά, θα έπρεπε με απόλυτη σιγουριά να γράψω εδώ, «από την Πολιτεία»… Κι εδώ είναι που συναντάμε τον απόλυτο παραλογισμό. Από ποια Πολιτεία; Ας μας πουν, πού είναι τα δέκα εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στην Πολιτεία ως δωρεά από την Κυπριακή Κυβέρνηση με συγκεκριμένο σκοπό, τη δημιουργία δηλαδή Νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική; Αξιοποιήθηκαν αλλού και έγινε γαργάρα… Πού πήγαν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τους πυρόπληκτους στο Μάτι, κλπ κλπ; Καιρός να σοβαρευτούμε, καιρός να ανασκουμπωθούμε…

Κατά την άποψή μου, οι δωρεές σε πρόσωπα και σε παρέες πρέπει να σταματήσουν. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει η Πολιτεία, δηλαδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ίδιο το Κράτος, να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη του κόσμου και να αναλάβουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι ανάγκες υπάρχουν, τα προβλήματα μεγαλώνουν και η βοήθεια πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα.

Εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Πολιτεία τηρήσουν τους κανόνες διαφάνειας σαν ένα ανοιχτό βιβλίο, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου και όλοι, στον βαθμό που μπορούν κι αντέχουν, θα βοηθήσουν. Γιατί ο Έλληνας μπορεί να έχει πλειάδα μειονεκτημάτων, είναι όμως στα δύσκολα πάντα πιο πρόθυμος από τον καθένα να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του στον βαθμό που μπορεί και που αντέχει.

ΥΓ.1. Η γιαγιά που αγόρασε μόνη της το ασθενοφόρο και το δώρισε, πιθανότατα να μας έδειξε τον σωστό δρόμο.

ΥΓ.2. Η υπονόμευση της φιλανθρωπίας και η καχυποψία που όλοι πια -λιγότερο ή περισσότερο- κουβαλάμε μέσα μας, πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Προηγούμενο άρθροΑεροπλάνο σε ταράτσα της Εθνικής Οδού – Ένα από τα πιο περίεργα καφέ στον κόσμο βρισκόταν στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροΗ τρομερή πατέντα μιας ιδιοφυΐας που μάδησε τους κουλοχέρηδες και τα φρουτάκια στα καζίνο