Μια διπλή τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγαίο με θύματα για ακόμα μια φορά, πρόσφυγες – μετανάστες. Τουλάχιστον 15 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους ανατολικά της Λέσβου, ενώ πάνω από 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής στα Κύθηρα. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

Οι 15 γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους ανατολικά της Λέσβου, επέβαιναν σε σκάφος που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα και όταν βυθίστηκε σε αυτό – σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες – περίπου 40 πρόσφυγες – μετανάστες. Μέχρι στιγμής διασώθηκαν εννιά άνθρωποι, ενώ τρεις εγκλωβίστηκαν σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

Tο σκάφος που βυθίστηκε στην θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου επέβαιναν μόνο γυναίκες. Οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σε αυτές συμμετέχουν δυνάμεις του Λιμενικού, της Πυροσβεστική, του Στρατού και της Αστυνομία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, που μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) κάποιες από τις γυναίκες που διασώθηκαν εντοπίστηκαν σε σπηλιά. Είπε μάλιστα ότι οι άνδρες του Λιμενικού βουτούσαν με τα ρούχα στη θάλασσα καθώς φοβόντουσαν ότι υπάρχουν και παιδιά.

Στην επιχείρηση συνδράμουν ένα περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος και ένα super puma, ενώ στην περιοχή πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ.

Ογδόντα μετανάστες διασώθηκαν στην περιοχή Διακόφτι Κυθήρων

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Τετάρτης (05.10.2022) και στα Κύθηρα, μετά την βύθιση σκάφους που μετέφερε πρόσφυγες – μετανάστες. Το σκάφος με τους περίπου 95 επιβαίνοντες προσέκρουσε και βυθίστηκε σε μια απόκρημνη θαλάσσια περιοχή, στο Διακόφτι.

Οι περισσότεροι επιβαίνοντες του σκάφους που βυθίστηκε στα Κύθηρα, όπως είπε το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού στο Πρώτο Πρόγραμμα, ήταν άντρες. Η επιχείρηση του Λιμενικού για τον εντοπισμό αγνοουμένων πραγματοποιείται υπό δυσμενείς συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν άνεμοι έντασης 8 ως 10 μποφόρ.

Κάτοικος του νησιού μίλησε το πρωί της Πέμπτης (06.10.2022) στο OPEN και όπως είπε υπάρχουν νεκροί. «Τους βλέπαμε να πνίγονται» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης, σημειώνοντας ότι το σκάφος έπεσε σε ένα πολύ δύσκολο σημείο στην περιοχή.

Οι εικόνες με τους πρόσφυγες – μετανάστες στα Κύθηρα είναι πραγματικά συγκλονιστικές. Οι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα βράχια και προσπαθούν με κάθε τρόπο να μην τους τραβήξει η θάλασσα.

Στο σημείο των ερευνών βρίσκονται επίσης παραπλέον πλοίο, ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής, στελέχη της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής καθώς και εθελοντές διασώστες.

Προς εκεί κινούνται πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος, Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού και ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

ΠΗΓΗnewsit.gr
Προηγούμενο άρθροΤελμησσός: Με απόλυτη επιτυχία η διοργάνωση του υπερμαραθωνίου «Τετράπολις»
Επόμενο άρθροΤης έκανε πρόταση γάμου σε αγώνα μπέιζμπολ, του απάντησε με χαστούκι (vid)