Ένα ευφάνταστο μέτρο έχει λάβει μια πόλη προκειμένου να ενισχύσει την οδική ασφάλεια έξω από ένα σχολείο.

Με τα τροχαία ατυχήματα να αποτελούν μια ανοικτή πληγή που δεν «λέει» να κλείσει, οι χώρες ανά τον κόσμο προσπαθούν να επινοήσουν νέες μεθόδους προκειμένου να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο.

Πολλές χώρες, μάλιστα, δείχνουν να έχουν στραφεί στις… οφθαλμαπάτες, δηλαδή τρισδιάστατες εικόνες στη μέση των δρόμων, που ουσιαστικά αποτελούν μια μέθοδο «παραπλάνησης» των διερχόμενων οδηγών.

Τις τελευταίες ημέρες, τον γύρο του διαδικτύου κάνει μια τρισδιάστατη ζωγραφιά που βρίσκεται εδώ και αρκετό χρόνια σε δρόμο του Δυτικού Βανκούβερ του Καναδά, από μη κερδοσκοπικό οργανισμό, έξω από σχολείο.

Όσοι οδηγοί διασχίζουν το συγκεκριμένο δρόμο, αίφνης αντικρίζουν ένα κοριτσάκι να κυνηγάει μια μπάλα. Πρόκειται για μια 3D εικόνα, που δημιουργεί μια οφθαλμαπάτη η οποία αναγκάζει τους οδηγούς να μειώσουν ταχύτητα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δρόμοι έξω από τα σχολεία αποτελούν «ευαίσθητες» περιοχές, όπου οι οδηγοί οφείλουν να κινούνται με χαμηλή ταχύτητα, μιας και υπάρχει έντονη παρουσία παιδιών.

Αυτού του είδους οι οφθαλμαπάτες έχουν εφαρμοστεί και στη χώρα μας υπό τη μορφή 3D διαβάσεων πεζών, αν και πλέον το συγκεκριμένο ευφάνταστο μέτρο δείχνει να έχει παγώσει.

Στη χώρα μας η αρχή με τις τρισδιάστατες διαβάσεις πεζών έγινε το 2018 στη Νάουσα. Έπειτα ακολούθησαν περιοχές εντός της Αττικής (Χαλάνδρι, Θρακομακεδόνες, Άγιοι Ανάργυροι), στη Στερεά Ελλάδα (Λιβαδειά), ενώ 3D διαβάσεις είδαμε στη Β. Ελλάδα (Ιωάννινα) στην Πελοπόννησο (Κυπαρισσία) αλλά και στην Τήνο.

Πιο πρόσφατη είναι η ανακοίνωση του Δήμου της Κοζάνης τον Σεπτέμβριο του 2022 για τη δημιουργία 3D διαβάσεων σε διαφορετικά σημεία της πόλης.

Φυσικά οι 3D διαβάσεις δεν είναι ελληνική πατέντα αλλά μια λύση ασφάλειας που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ινδία και έπειτα άρχισε να κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή της και στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗcarandmotor.gr
Προηγούμενο άρθροΕπιχείρηση στον Μαραθώνα αναζητά υπάλληλο γραφείου
Επόμενο άρθροΘρίλερ με τον θάνατο της 26χρονης πορνοστάρ Σοφία Λεόνε – Οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο της δολοφονίας