Ο CEO της Virgin Galactic, Richard Branson, ανακοίνωσε πως θέλει να εκτοξεύσει μια ολόκληρη στρατιά από μικρούς δορυφόρους στο διάστημα προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την παροχή ευρυζωνικών συνδέσεων.
Η αρχική σκέψη αφορά τη διάθεση 648 δορυφόρων αλλά το σχέδιο όταν ολοκληρωθεί θα αφορά 2400 δορυφόρους. Οι πρώτοι 648 θα τεθούν σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Οι δορυφόροι θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία OneWeb (πρώην WorldVu) για να προσφέρουν πρόσβαση στο Internet σε εκατομμύρια χρήστες στον κόσμο. Η OneWeb με τη βοήθεια των δορυφόρων και της Qualcomm δε θα παρέχει απευθείας πρόσβαση στο Διαδίκτυο αλλά θα συνεργαστεί με τους κατά τόπους παρόχους. Οι δορυφόροι της OneWeb θα λειτουργούν ως “πυλώνες/ κεραίες” για να προσφέρουν σε μία περιοχή WiFi, 4G LTE, 3G ή 2G χρησιμοποιώντας τα ήδη μισθωμένα φάσματα των παρόχων που θα συνεργαστεί η εταιρεία ωστόσο θα μπορεί να προσφέρει LTE ή WiFi και σε μη αδειοδοτημένο φάσμα.

Σύμφωνα με τον Branson, η εκτόξευση των δορυφόρων θα γίνει σε δυο φάσεις με την χρήση ενός πυραύλου που βρίσκεται σε ανάπτυξη και έχει την ονομασία LauncherOne. Ο συγκεκριμένος πύρυαλος θα εκτοξευθεί από το αεροσκάφος WhiteKnightTwo σε υψόμετρο 45.000 ως 50.000 ποδιών.

Να αναφέρουμε ότι ο Elon Musk βρισκόταν σε συζητήσεις με την WorldVu (σήμερα OneWeb) αλλά “δεν τα βρήκε” με τον CEO της OneWeb, Greg Wyler, που στράφηκε στον Branson και στην Qualcomm. Ο Elon Musk θα προχωρήσει το δικό του σχέδιο, το οποίο όχι μόνο περιλαμβάνει την παροχή συνδέσεων Internet στην Γη μέσω ενός “αστερισμού” από δορυφόρους, αλλά και στον… Άρη. Το πρόγραμμα του Musk θα χρειαστεί $10 δισεκατομμύρια και πέντε χρόνια ανάπτυξης πριν… σηκωθεί από το έδαφος.

 

Πηγή: insomnia.gr

Προηγούμενο άρθροΤίτλοι τέλους για τα “έξυπνα γυαλιά” της Google
Επόμενο άρθροΤι δείχνει ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων