Ενεργειακή αναβάθμιση και δομικές αλλαγές με το κόστος του έργου να ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ

Ρεπορτάζ: Κώστας Ζοργιός

Αχρείαστες να είναι ή έστω να αφορούν κάτι επιπόλαιο, κατά τις επόμενες επισκέψεις που θα κάνουν οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνος στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης θα το δουν να λειτουργεί κατά το ήμισυ αλλά για πολύ καλό λόγο. Ένα κτίριο 40 ετών θα αλλάξει μορφή με το ολικό λίφτινγκ που έχει προγραμματιστεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Μάρτιο του 2025 (εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και οι εργασίες ξεκινήσουν στο τέλος του Φλεβάρη ή το πολύ αρχές Μάρτη) θα έχει πολύ πιο μοντέρνα όψη και παράλληλα θα είναι και πολύ πιο λειτουργικό.

Το Κέντρο Υγείας της περιοχής μας είναι ένα από τα επτά σε όλη την Αττική στα οποία θα γίνουν έργα μέσω ΤΑΪΠΕΔ. Η μελέτη αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση και σε δομικές αλλαγές στο κτίριο. Σε ό,τι αφορά στο πρώτο σκέλος, θα μείνουν μόνο τα… μπετά καθώς θα αλλαχθούν παράθυρα, παντζούρια, μονώσεις, ψευδοροφές κτλ με το κόστος να υπολογίζεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Οι δομικές αλλαγές αφορούν στον επανασχεδιασμό των επείγοντων περιστατικών με δημιουργία χώρου βραχείας νοσηλείας, όπου ένας ασθενής θα μπορεί να φιλοξενηθεί για μικρό διάστημα μέχρι να τον παραλάβει ασθενοφόρο και να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.

«Κανονικά η λειτουργία, δεν θα κλείσει ούτε μέρα»

Εύλογα αναρωτιέται κάποιος αν οι εργασίες αυτές θα επηρεάσουν τη λειτουργία της δομής. «Οι εργασίες θα γίνουν τμηματικά και το Κέντρο Υγείας δεν πρόκειται να κλείσει ούτε μέρα. Ουσιαστικά θα περιοριστούμε για ένα διάστημα στο μισό κτίριο και μετά θα μεταφερθούμε στον χώρο που θα είναι έτοιμος για να δουλέψουν οι εργάτες στο άλλο μισό. Είναι λογικό να περιοριστούμε από τη στιγμή που από τα 1.000 τετραγωνικά θα πρέπει να δουλέψουμε σε 500. Αφενός όμως αυτό γίνεται για καλό, αφετέρου έχουμε την πολυτέλεια ως περιοχή να διαθέτουμε και δεύτερη λύση.

Αν για παράδειγμα κάποιος χρειαστεί ακτινολογικό, που εδώ θα κλείσει για ένα διάστημα, μπορεί να πάει στο ΚΥ Ραφήνας, μια επιλογή που στα άλλα Κέντρα Υγείας που θα ανακαινιστούν, δεν υπάρχει», λέει στη Marathon Press ο διευθυντής, Γιάννης Σακελλάρης.

«Το έμψυχο υλικό για μια δομή υγείας είναι ένα πράγμα. Αλλά πάντα παίζουν ρόλοι οι χώροι και το περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να προσφέρουμε υπηρεσίες και είναι πολύ σημαντικό ότι ένα ταλαιπωρημένο κτίριο θα αναβαθμιστεί», συμπληρώνει ο κ. Σακελλάρης.

«Σημαντική ενίσχυση στο προσωπικό»

Η κτιριακή αλλαγή στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης ακολουθεί τη γενικότερη αναβάθμιση στις υπηρεσίες του. Ο ερχομός δύο μόνιμων γενικών γιατρών έδωσε πολλές λύσεις και μείωσε σε σημαντικό βαθμό τις αναμονές, ενώ πλέον υπάρχουν 2.000 ελεύθερες θέσεις προσωπικού γιατρού. Πρόκειται για μια δημόσια υπηρεσία που δεν έχει προσελκύσει ακόμα πολλούς πολίτες, ίσως και λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, εντούτοις στο εγγύς μέλλον θα ξαναέλθει στο προσκήνιο.

«Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, ωστόσο οφείλω να πω ότι έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα προς όφελος των δημοτών. Σε επίπεδο εφημεριών έχουμε πλέον 25 μέρες τον μήνα παιδίατρο (τρεις στο έμψυχο δυναμικό) και 12 μέρες τον μήνα καρδιολόγο (δύο διαθέσιμοι). Πριν δύο χρόνια είχαμε μόλις οκτώ και πέντε εφημερίες τον μήνα αντίστοιχα. Εκεί που ‘πονάμε’ είναι το νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι κάνουν συχνά διπλοβάρδιες κι αν έπρεπε να επιλέξουμε κατά σειρά προτεραιότητας, θα ζητούσαμε πρώτα νοσηλεύτριες και μετά γιατρούς», εξηγεί ο κ. Σακελλάρης.

Είναι κοινός τόπος ότι το Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης έχει ανεβάσει τον πήχη των παρεχόμενων υπηρεσιών τα τελευταία χρόνια. Κι αυτή η βελτίωση ερχόταν σε ανακολουθία με την όψη του ταλαιπωρημένου κτιρίου. Σε λίγους μήνες από σήμερα θα μιλάμε πάνω σε νέα δεδομένα κι ευχή όλων είναι το επίπεδο δημόσιας περίθαλψης να εκτοξευθεί με τη δημιουργία ενός νοσοκομείου στην Ανατολική Αττική των 517.000 κατοίκων…

Προηγούμενο άρθροShiawase: Είναι η ιαπωνική φιλοσοφία το κλειδί για την ευτυχία;
Επόμενο άρθροΈκοψαν ο ένας τις φλέβες του άλλου για να αυτοκτονήσουν – Τι έγραψαν σε σημείωμα