Η ευτυχία είναι κάτι το φαινομενικά εύκολο. Ή την έχεις ή δεν την έχεις. Η θεωρία λέει πως θα έπρεπε να είναι κάτι που συμβαίνει φυσικά. Όπως με καθετί στη ζωή όμως, έτσι ακόμα και η ευτυχία δεν είναι κάτι που έρχεται από μόνο του, αλλά καμιά φορά θέλει αρκετή προσπάθεια για να την κατακτήσεις.

Καθημερινά κάνουμε πράγματα και υιοθετούμε συνήθειες που θα μας φέρουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που θεωρούμε ευτυχία και που για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι το πολύ διαφορετικό. Άλλοι επιλέγουμε να ξυπνάμε πιο νωρίς ή να τρώμε πιο υγιεινά, ενώ άλλοι προσπαθούν να ταξιδεύουν περισσότερο ή να περνούν περισσότερο χρόνο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η ευτυχία όμως δεν διαφέρει μόνο από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από κουλτούρα σε κουλτούρα. Οι Ιάπωνες για παράδειγμα, υιοθετούν την “shiawase”, μια φιλοσοφία που θεωρούν ότι θα τους οδηγήσει όσο πιο κοντά γίνεται στην ευτυχία.

Για τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, η ευτυχία δεν έχει απαραίτητα να κάνει με την απόλυτη απόλαυση, αλλά με την ικανοποίηση και την ειρήνη που μπορεί να νιώθεις μέσα σου μια δεδομένη στιγμή. Είναι ένα στοχαστικό συναίσθημα, ένα συναίσθημα που δεν το αισθάνεσαι απλά, αλλά ίσως χρειαστεί εσύ ο ίδιος να το παρατηρήσεις από έξω προς τα μέσα.

Ακόμα και η ίδια η λέξη “shiawase”, που είναι ρήμα και όχι ουσιαστικό, σημαίνει πως πρέπει να ενεργείς. Για τους Ιάπωνες λοιπόν, η ευτυχία ιστορικά δεν είναι μια κατάσταση που βιώνεις, αλλά αποτελεί δράση. Το να βρεις την ευτυχία, για τους Ιάπωνες δεν αρκεί απλώς να νιώθεις ευτυχισμένος, πρέπει να είναι μια εμπειρία που βιώνεις με κάποιον ή κάτι άλλο.

Για να βιώσουμε το “shiawase” πρέπει να νιώθουμε ευγνώμονες για κάποιον ή κάτι άλλο. Για παράδειγμα, μπορείς να λες στον εαυτό σου: Πώς ήμουν τόσο τυχερός που μπόρεσα και πέρασα χρόνο με αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, σε αυτό το υπέροχο περιβάλλον;

Αν υπάρχουν φορές που αισθάνεσαι πως η αναζήτησή της ευτυχίας μοιάζει με έναν αγώνα δρόμου που δεν έχει τελειωμό, τότε ίσως πρέπει να ρίξεις ρυθμούς. Αντί να επικεντρώνεσαι στο μέλλον ή να νοσταλγείς το παρελθόν, προσπάθησε να βρεις τι είναι αυτό που μπορείς να κάνεις τώρα και που θα σε φέρει σε επαφή με κάποιον ή κάτι άλλο.

Μπορεί αυτό να είναι ένα απλό τηλεφώνημα σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο ή ακόμα και αν φροντίσεις τα λουλούδια και τα φυτά σου. Συνήθως αισθανόμαστε εσωτερική ειρήνη όταν συνδεόμαστε με κάποιον ή με κάτι και αυτό είναι που πρέπει να αποζητάμε.

ΠΗΓΗoneman.gr
Προηγούμενο άρθροΓιατροί στον Ευαγγελισμό έσωσαν μητέρα 9χρονου κοριτσιού που έπαθε ανεύρυσμα στο γυμναστήριο (vid)
Επόμενο άρθροΟλικό λίφτινγκ στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης