Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Αλμυρό τσίζκεϊκ με ντοματίνια και ντάκο

υλικά:

για τη βάση:

  • 4 ντάκους κρίθινους
  • 2 κσ καρύδι χοντροτριμμένο
  • 8-10 κσ ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι

για το topping:

  • 4 κσ ξινομυζήθρα ή κατίκι
  • 3 κσ φέτα τριμμένη
  • 20-30 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 4 κσ ελαιόλαδο
  • 1 κσ κάπαρη
  • 1 κγ ρίγανη ή θυμάρι
  • 1 κγ μέλι
  • 2 κγ ζάχαρη καστανή
  • 2 κσ μπαλσαμικό ξίδι
  • αλάτι-πιπέρι.

εκτέλεση:

Χτυπάμε στο multi τα παξιμάδια και ρίχνουμε τα τρίμματα σε ένα μπολ, μαζί με το χοντροκομμένο καρύδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σε ένα δεύτερο μπολ ενώνουμε την ξινομυζήθρα ή το κατίκι, με τη φέτα.

Τοποθετούμε ένα μεγάλο τσέρκι πάνω σε μία πιατέλα. Φτιάχνουμε στη βάση ένα στρώμα από το τριμμένο παξιμάδι ανακατεμένο με τα υπόλοιπα υλικά, με πάχος 2-3 εκατοστών, και το πιέζουμε ελαφρά ώστε να κάτσει. Στρώνουμε από πάνω το μίγμα των τυριών και βάζουμε στο ψυγείο για να παγώσουν και να σφίξουν για 30’.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε δύο κουταλιές ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα ντοματίνια, το μέλι, το ένα κουταλάκι καστανή ζάχαρη, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ξίδι μπαλσάμικο και ψήνουμε σε δυνατή θερμοκρασία το μίγμα για 3-4’ να καραμελώσει. Το αφήνουμε να κρυώσει.

Ξεφορμάρουμε το τσίζκεϊκ, περιχύνουμε με τη σως από τοματίνια, πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και κάπαρη. Και είμαστε έτοιμοι!