Food rocks

του Πάνου Δερδεμέζη

Ο Πάνος από μικρός πειραματιζόταν με τη μαγειρική, χωρίς σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Ξεκινώντας από ένα μπεργκεράδικο στη Νέα Μάκρη που έχει κλέψει τις καρδιές μας και με όπλο το πάθος του, κατάφερε να δουλέψει σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά του Λονδίνου. Πλέον θα μπορείτε να τον βρείτε στον «Ινδιάνο» και μέσα από τη στήλη του θα συνεχίσει να μας ταξιδεύει όλους με τις δικές του, μοναδικές προτάσεις!


Σιφνέικη Ρεβιθάδα

υλικά:

  • 1 κιλό ρεβίθια, αποφλοιωμένα
  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 200 ml ελαιόλαδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 φύλλα βασιλικού
  • αλάτι
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • χυμό και ξύσμα από μισό λεμόνι

     

εκτέλεση:

Βάζουμε τα ρεβίθια αποβραδίς σε νερό, ώστε να φουσκώσουν, για τουλάχιστον οκτώ ώρες. Τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μία γάστρα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το λάδι, τα δαφνόφυλλα, αλάτι, πιπέρι και νερό ίσα να σκεπάσει τα υλικά. Σκεπάζουμε το σκεύος και τα ψήνουμε στον αέρα στους 140-150 °C, μέχρι να μαγειρευτούν και να χυλώσουν.

Εάν η γάστρα μας δεν κλείνει πολύ καλά, προσέχουμε μήπως χρειάζεται να προσθέσουμε νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Ξεφουρνίζουμε τα ρεβίθια, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι. Ιδανικά σερβίρονται σε θερμοκρασία δωματίου. Γαρνίρουμε με ξύσμα και χυμό από το λεμόνι και ένα φύλλο βασιλικού.

TIP: Σερβίρουμε, προσθέτοντας μια κουταλιά της σούπας κατίκι ή γιαούρτι.