Για χρόνια έκρυβε η μαραθωνοδρόμος Μαρία Πολύζου τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη από τον πατέρα της από την παιδική της ηλικία.

Η Ελληνίδα αθλήτρια μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασε και τη διέξοδο που βρήκε στον αθλητισμό. «Έτσι μου δόθηκε τελικά η ζωή. Όχι μόνο να διανύω τα 42.195 μέτρα, όχι μόνο να τερματίζω τον καρκίνο του μαστού που πέρασα, αλλά κυρίως όμως να καταφέρνω να βγαίνω νικήτρια από την μεγαλύτερη μάχη που έδωσα. Με την κακοποίηση», ανέφερε στην ΕΡΤ.

«Γεννήθηκα στην Πάτρα ο πατέρας μου ήταν ψαράς, δούλευε σκληρά αλλά ήταν πάμπτωχος. Ο πατέρας μου ήταν άγριος στην όψη και στους τρόπους. Δεν ήταν ψηλός, μάλλον μετρίου αναστήματος. Είχε σκούρα επιδερμίδα και το καλοκαίρι μαύριζε περισσότερο λόγω δουλειάς. Είχε μαύρα μαλλιά και μούσια που τον έκαναν ακόμη πιο τρομακτικό.

Έπινε και, όταν μεθούσε, γινόταν βίαιος. Μας χτυπούσε και τον τρέμαμε όλοι. Εμένα από την ηλικία των 11-12 ετών με βίαζε», ήταν η συγκλονιστική της εξομολόγηση. «Με σωσίβιο τον αθλητισμό τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου», συμπλήρωσε η μαραθωνοδρόμος, η οποία είναι και συγγραφέας του βιβλίου «Μην τα παρατάς», μέσα από το οποίο παρακινεί τους αναγνώστες να μην το βάζουν κάτω στις δυσκολίες.

Η Μαρία Πολύζου στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα το 1996 ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που εκπροσώπησε τη χώρα σε Μαραθώνιο. Το 2010 έγινε η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε το Φειδιππίδειο άθλο, καθώς έτρεξε την διαδρομή 524 χιλιομέτρων (Αθήνα – Σπάρτη – Τύμβος Μαραθώνα) στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

Η μάχη με τον καρκίνο

Όπως δήλωσε η ίδια, το 2019 διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού τον οποίο πάλεψε και νίκησε, διατηρώντας το χαμόγελό της μέχρι και στις χημειοθεραπείες. «Μου άρεσε να δραπετεύω στον δικό μου κόσμο. Την ομορφιά που χρειαζόμουν την έφτιαχνα μέσα μου. Υποσυνείδητα ίσως, από πολύ μικρή προσπαθούσα να μην είμαι εντελώς εκεί όπου βρισκόταν το σώμα μου, αλλά να περιπλανιέμαι όπου με οδηγούσε το μυαλό και η ψυχή μου», αναφέρει στο βιβλίο της.