Πλήρης ημερών, στα 98 του, έφυγε από τη ζωή, ο Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος Μασατόσι Ίτο, που «έχτισε» την περιουσία του μετατρέποντας την εταιρεία μίνι μάρκετ 7-Eleven σε κολοσσό που δραστηριοποιείται σε Ασία και Αμερική.

Η φίρμα έχει σήμερα πάνω από 83.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο βρίσκεται στην Ιαπωνία.

Η παρουσία του Ίτο στο εμπόριο άρχισε το 1956, από μία μικρή επιχείρηση καταστημάτων ένδυσης στο Τόκιο την οποία διηύθυνε ο ετεροθαλής αδερφός του.

Αρχικά ο Ίτο την μετονόμασε σε Ito-Yokado και την μετέτρεψε σε αλυσίδα μικρών καταστημάτων τροφίμων, ακόμη και ενδυμάτων.

Σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ, στέλεχος της Ito-Yokado γνώρισε τα καταστήματα της 7-Eleven, τα οποία ανήκαν στην Southland Corporation. Οι δύο εταιρίες συμφώνησαν να συνεργαστούν και, σύντομα, το 1974, άνοιξε το πρώτο 7-Eleven στην Ιαπωνία.

Λίγα χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 1990, η Ito-Yokado έφτανε να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στην Southland Corporation.

Ο Ίτο παραιτήθηκε το 1992 (παρέμεινε επίτιμος πρόεδρος) με την κατηγορία ότι προχώρησε σε πληρωμένες στην ιαπωνική μαφία, τη γιακούζα για να τηρήσουν την τάξη σε μια συνέλευση των μετόχων.

Απέδιδε την επιτυχία του σε ένα συνδυασμό σκληρής δουλειάς και τύχης. «Ήμουν τυχερός που ξεκίνησα τις επιχειρήσεις αμέσως μετά τον πόλεμο, την ώρα που ένα μεγάλο μέρος της καταναλωτικής κοινωνίας άρχισε να αναπτύσσεται στην Ιαπωνία», είχε πει σε συνέντευξή του.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο θρύλος του στίβου Ντικ Φόσμπερι σε ηλικία 76 ετών (vid)
Επόμενο άρθροΗ στιγμή μεγάλης καραμπόλας 42 αυτοκινήτων λόγω αμμοθύελλας (vid)