Βίντεο από κάμερες κλειστού κυκλώματος και δεδομένα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας δείχνουν ότι το φορτηγό πλοίο «Dali» έχασε ισχύ, διόρθωσε την πορεία του και άρχισε να βγάζει καπνούς, προτού πέσει στη γέφυρα της Βαλτιμόρης.

Καθώς πλησιάζει τη γέφυρα στη 01:24:32, το πλοίο μεταφοράς κοντέινερ δείχνει να χάνει ισχύ για περίπου 60 δευτερόλεπτα. Περίπου ένα λεπτό αργότερα αρχίζουν να βγαίνουν μαύροι καπνοί από το πλοίο και δύο λεπτά πριν από την πρόσκρουση στη γέφυρα σβήνουν τα φώτα.

Στη 01:28:44, τοπική ώρα, το πλοίο πέφτει πάνω στη γέφυρα, που καταρρέει τέσσερα δευτερόλεπτα αργότερα.

Μηχανική βλάβη, εκτιμά ειδικός

Ειδικός σε θέματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας εκτιμά ότι η πιθανότερη αιτία ήταν κάποια μηχανική βλάβη στο φορτηγό πλοίο.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι μήπως υπήρξε ξαφνικό πρόβλημα με τις μηχανές του πλοίου ή το σύστημα διεύθυνσης. Το άλλο, φυσικά, είναι μήπως υπήρξε σφάλμα στην πλοήγηση» δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο SkyNews o Ντέιβιντ Μακ Φάρλεϊν, διευθυντής της Maritime Risk and Safety Consultants Ltd.

Ο ίδιος τόνισε ότι ένα ανθρώπινο λάθος ήταν λιγότερο πιθανό, λόγω του αριθμού των ατόμων που θα βρίσκονταν εκείνη την ώρα στη γέφυρα.

«Δεν πρέπει να υπάρχει περιθώριο για λάθη ενός ατόμου, καθώς ένας από τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν στη γέφυρα του πλοίου θα έπρεπε να παρέμβει και να πει ”σταμάτα”! Η πιο πιθανή αιτία, ως εκ τούτου, είναι μια βλάβη σε μηχανήματα ή στο σύστημα διεύθυνσης, αλλά αυτό θα το μάθουμε όταν επιβιβαστούν στο σκάφος οι Αρχές. Ακόμη και τότε, είναι απίθανο να πουν για αρκετό διάστημα τι συνέβη».

ΠΗΓΗiefimerida.gr
Προηγούμενο άρθροΠανικός στο… ίσιωμα: Αφηνιασμένος ελέφαντας σηκώνει με τους χαυλιόδοντες λεωφορείο με τουρίστες (vid)
Επόμενο άρθροΤο επάγγελμα που σβήνει από τον χάρτη -Δίνουν μισθούς χιλιάδων ευρώ, αλλά κανείς δεν συγκινείται