Ένας βλάκας και μισός». Μία από τις πιο εμβληματικές ταινίες του παλιού, καλού ελληνικού κινηματογράφου. Γυρίστηκε το 1959 και η πρεμιέρα της έγινε στις 11 Ιανουαρίου 1960. Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Ρίκα Διαλυνά, Ανδρέας Μπάρκουλης, Μαρίκα Νέζερ, Αλέκα Στρατηγού, Σταύρος Ξενίδης, Νίκος Φέρμας, Λαυρέντης Διανέλλος, Γιάννης Γκιωνάκης… Και, βέβαια, η μεγάλη στιγμή του Χρήστου Ευθυμίου.

«Θωμάς Κατσαρός», κυρίες και κύριοι. Ή «κουτο-Θωμάς». Η χαμηλή του νοημοσύνη δεν του επέτρεπε να αντιληφθεί ότι η γυναικάρα Ρίκα Διαλυνά (λέγε με, «Ουρανία Καραμαούνα») δεν ήταν ερωτευμένη μαζί του, αλλά ότι τον χρησιμοποιούσε για διάφορα θελήματα.

Τρεις ημέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας, ένας Πειραιώτης πιτσιρικάς έκλεινε τα 9. Το όνομά του; Τάσος Κωστής. Για κάποιο λόγο τού έμεινε χαραγμένη η χροιά της φωνής που έδωσε στον χαρακτήρα του ο Χρήστος Ευθυμίου. Ώσπου κάποια στιγμή, όταν πια έγινε κι ο ίδιος ηθοποιός (και voice actor), τη μιμήθηκε με μεγάλη επιτυχία.

Θαρρείς πως όλα έπρεπε να συνδεθούν με την ίδια περίοδο. 11 Ιανουαρίου η πρεμιέρα της ταινίας «Ένας βλάκας και μισός», 14 Ιανουαρίου τα γενέθλια του Τάσου Κωστή και 10 Ιανουαρίου η πρώτη μεταγλώττιση της σειράς κινουμένων σχεδίων «Αστυνόμος Σαΐνης». Εν έτει 1985. Τώρα συνδέστε τα κομμάτια του παζλ.

Εκτός από την… αντιγραφή του «Θωμά Κατσαρού», ο γνωστός ηθοποιός πρότεινε το όνομα «Σαΐνης» στην ελληνική εκδοχή του “Inspector Gadget”, της κοινοπραξίας δηλαδή μεταξύ ΗΠΑ, Καναδά και Γαλλίας. Ο λόγος; Επειδή κάθε άλλο από… σαΐνι ήταν.

Εύλογα, λοιπόν, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι ο Τάσος Κωστής συνδέθηκε όσο κανείς άλλος με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων. Ήταν ο «νονός», έδωσε τη φωνή και σκέφτηκε την προαναφερθείσα χροιά που, ομολογουμένως, ταίριαξε γάντι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ίδιοι οι παραγωγοί της σειράς χαρακτηρίζουν ως κορυφαία τη δική του ερμηνεία σε σχέση με τις υπόλοιπες μεταγλωττίσεις. Έχει πολύ μεράκι (και) ως «ηθοποιός φωνής». Άρχισε για βιοποριστικούς λόγους, αλλά στη συνέχεια αγάπησε πολύ αυτή την ιδιότητα.

Οι περισσότεροι θεατές δεν μπορούν να καταλάβουν πίσω από ποιους ήρωες κινουμένων σχεδίων «κρύβεται» ο Τάσος Κωστής, διότι έχει το χάρισμα να προσαρμόζει τη φωνή του ανάλογα με τον κάθε χαρακτήρα.

Αν μη τι άλλο, με τη μακροχρόνια και επιτυχημένη πορεία του, έχει αποδείξει ότι ξέρει «πώς να λύσει κάθε πρόβλημα».

ΠΗΓΗmenshouse.gr
Προηγούμενο άρθρο«Παρακαλώ μην κάνετε αίτηση αν…» – Η αγγελία εστιατορίου για σερβιτόρο που έγινε viral
Επόμενο άρθροΧρήστος Καρακώστας: «Μόνο τότε θα ξαναδείτε τρένο πάνω σε ράγες»