Προγράμματα Erasmus+ για τους μαθητές του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας
Η κα Μαριάννα Κουκουμτζή παρουσιάζει σε εκπροσώπους ξένων σχολείων στοιχεία του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας

Αν η εκπαίδευση στην Ελλάδα στηριζόταν στο επιλεγμένο σύστημα, στις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια σχολεία και στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει οι κυβερνήσεις για αυτό που υποτίθεται ότι μαζί με την Υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό, αλλά και το εφόδιο μιας κοινωνίας για την πρόοδό της, τότε ίσως και να μη διαφέραμε σε πολλά από τη φυλή στην Ινδία που πρόσφατα δολοφόνησε με βέλη έναν Ιεραπόστολο.

Ευτυχώς για την Ελλάδα, η εκπαίδευση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, όπως και η Υγεία στηρίζεται στους γιατρούς που καθημερινά δίνουν μάχες υπό αντίξοες συνθήκες.

Αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μυαλά να διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων αν και προέρχονται από σχολεία στα οποία δεν υπήρχαν υποδομές, έσταζαν τα καλοριφέρ και οι μαθητές στις τάξεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν είχαν δασκάλους.

Υπό αυτή την έννοια, θα πρέπει να νιώθουμε τυχεροί που στην περιοχή μας λειτουργούν καλά σχολεία, με αξιόλογους εκπαιδευτικούς. Και διπλά τυχεροί που μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας, ένα σχολείο πρότυπο με δασκάλους και διευθυντή που δεν επαναπαύονται στην άρτια λειτουργία του, αλλά αναζητούν νέες προκλήσεις με απώτερο στόχο τη διεύρυνση του πνεύματος των μαθητών. Και πολλές φορές και των γονιών…

Προγράμματα Erasmus+ για τους μαθητές του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας
Η υποδιευθύντρια του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας, Μαριάννα Κουκουμτζή, στο σχολείο της Μερσίνης (Τουρκία)

Τα δύο προγράμματα Erasmus+

Αντιλαμβανόμενοι πόσο σημαντικά οφέλη θα αποκομίσουν οι μαθητές, τόσο από την συνεκπαίδευση τους με μαθητές άλλων χωρών στις πατρίδες των δεύτερων, όσο και με την εμπειρία άλλων διδακτικών μοντέλων, οι υπεύθυνοι του σχολείου έβαλαν… μπελά στο κεφάλι τους για να επιτύχουν το Δημοτικό της Αγίας Μαρίνας να γίνει μέλος των προγραμμάτων Erasmus+, τα οποία σχεδιάζει και υλοποιεί η Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Το δύσκολο έργο να καταρτισθεί η πρόταση συμμετοχής, που περιλάμβανε πολλή δουλειά, ώστε να συμπληρωθούν άρτια οι φόρμες συμμετοχής, επωμίστηκε η υποδιευθύντρια του σχολείου κα Μαριάννα Κουκουμτζή, σε συνεργασία πάντα με τον διευθυντή Δρ. Κωνσταντίνο Πατούρη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της πρωτοβουλίας.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά σχολεία στην Ελλάδα που να έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα προγράμματα αυτά, τα οποία πέραν της εκπαιδευτικής έχουν και οικονομική ωφέλεια για τον τόπο. Το παρήγορο είναι ότι σε αυτά συγκαταλέγεται ένα Σχολείο του δήμου μας, το Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Μαρίνας.

Τα προγράμματα και οι εταίροι του Δ.Σ. της Αγίας Μαρίνας

Το Δημοτικό Αγίας Μαρίνας μαζί με άλλα σχολεία ευρωπαϊκών χωρών επιλέχθηκε ως εταίρος και εφαρμόζει δύο προγράμματα Erasmus+. Το ένα επιγράφεται «Μαγικά Μαθηματικά, 6 σταθμοί, 60 εκπαιδευτικά εργαλεία» και αφορά στον γνωστικό τομέα των Μαθηματικών. Το δεύτερο, υπό τον τίτλο «Σταγόνα νερού: Αντανάκλαση Πολιτισμών» διαπραγματεύεται τη χρησιμότητα του νερού ως αγαθού με αναφορά στις τέχνες, τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις φυσικές επιστήμες και την οικολογία.

Τo πρώτο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με σχολεία της Κύπρου, της Ισπανίας, της Βορείου Ιρλανδίας, της Τουρκίας, της FYROM και το δεύτερο σε συνεργασία με σχολεία της Πολωνίας, της Βρετανίας, της Λιθουανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Προγράμματα Erasmus+ για τους μαθητές του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας
Από την ξενάγηση της ελληνικής και της κυπριακής ομάδας στη Μερσίνη της Τουρκίας

Τα εκπαιδευτικά ταξίδια των μαθητών

Σε κάθε ένα από τα ταξίδια θα συμμετέχει μικρή ομάδα αποτελούμενη από τέσσερις – πέντε μαθητές (από Δ’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού) που θα συνοδεύεται από δασκάλους του Σχολείου. Τα παιδιά θα φοιτούν λίγες μέρες στα σχολεία της εκάστοτε χώρας, θα συμμετέχουν στα μαθήματα και θα συνεργάζονται με τους κατά περίσταση, συμμαθητές τους. Ευνόητο είναι ότι βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένα παιδί σε εκπαιδευτικό ταξίδι είναι η καλή χρήση της αγγλικής γλώσσας, πολύ απλά διότι θα κληθεί να επικοινωνήσει με τους άλλους μαθητές και να κατανοήσει τι διδάσκει ο ξένος δάσκαλος.

Πολύ βασικό για να γνωρίσουν τα παιδιά από… πρώτο χέρι τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας και τόπου που θα επισκεφθούν, πέρα από τις σχολικές δραστηριότητες, είναι το γεγονός ότι δε θα διαμένουν σε ξενοδοχείο, αλλά θα φιλοξενούνται από γονείς ξένων μαθητών, με τους δασκάλους, βέβαια, να βρίσκονται πάντα κοντά τους, αλλά και σε στενή επαφή με τις οικογένειες που αναλαμβάνουν τη φιλοξενία.

Οικοδεσπότες

Μπορεί ο αριθμός των μαθητών που θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν εκτός συνόρων να είναι περιορισμένος, εντούτοις τα οφέλη της συμμετοχής σε ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι πολλαπλά. Κι αυτό διότι το Δημοτικό της Αγίας Μαρίνας θα φιλοξενήσει με τη σειρά του παιδιά από όλες τις προαναφερόμενες χώρες, κάτι που σημαίνει ότι οι μαθητές του σχολείου θα συναναστρέφονται μαζί τους σε καθημερινή βάση τις ημέρες της παραμονής τους. Επίσης, θα φιλοξενηθούν στα ξενοδοχεία μας εκπαιδευτικοί των χωρών αυτών, θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα και θα ενημερωθούν για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις υποδοχής και αποχαιρετισμού με χορούς, τραγούδια, θεατρικά δρώμενα κ.α.

Προγράμματα Erasmus+ για τους μαθητές του Δημοτικού Αγίας Μαρίνας
Λίγο πριν την επιστροφή

Ευκαιρία ζωής

Όλοι οι γονείς έχουν εύλογες ανησυχίες για τα παιδιά τους, πόσω μάλλον όταν σκέφτονται ότι θα λείπουν εκτός Ελλάδος χωρίς τη δική τους παρουσία.

Αναλογιστείτε, όμως, πόσο πιο πλούσια σε εμπειρίες μπορούν να γίνουν και πόσο σημαντικά εφόδια θα αποκτήσουν μέσα από μια τέτοια διαδικασία. Πόσα θα μάθουν και πώς θα αλλάξει η αντίληψή τους για τον κόσμο ερχόμενα σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς και διαφορετικές συνθήκες διδασκαλίας. Κάθε λεπτό του ταξιδιού θα αποτελεί και όπλο στα μελλοντικά βήματά τους…

Το ευτύχημα είναι ότι οι περισσότεροι γονείς των μαθητών του Δημοτικού της Αγίας Μαρίνας αντιμετωπίζουν πολύ θετικά αυτά τα δύο προγράμματα και την πρωτοβουλία που πήραν η κα Κουκουμτζή, ο κ. Πατούρης και ο σύλλογος διδασκόντων, με αποτέλεσμα ήδη οι αιτήσεις για συμμετοχή να ξεπερνούν τις προσδοκίες.

Αξίζει ένα μπράβο στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Αναβαθμίζουν το εκπαιδευτικό έργο και μας κάνουν να νιώθουμε υπερήφανοι για τη δράση τους, δείχνουν το δρόμο και αποτελούν παράδειγμα ώστε κι άλλα σχολεία να αναπτύξουν ενδιαφέρον για τέτοιες δράσεις.

* Όλες οι φωτογραφίες είναι από ταξίδι στην Τουρκία, όπου οι εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στα προγράμματα είχαν μια πρώτη γνωριμία.
Προηγούμενο άρθροΙωάννα Γεωργατζή: Από τα… αλώνια της Μάκρης στα πιο high σαλόνια
Επόμενο άρθροΟ Μαραθώνας πήγε Βερολίνο!