Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 17 Μαΐου το μακρινό 1792. Μία ομάδα 24 χρηματιστών, πίνοντας τον πρωινό καφέ τους στη Νέα Υόρκη είπαν: «δεν φτιάχνουμε ένα Χρηματιστήριο στην πόλη;».

Εκεί λοιπόν, κάτω από τη σκιά ενός πλάτανου, στη Wall Street γίνονται οι πρώτες συναλλαγές, πάνω σε ένα μικρό τραπεζάκι. Και το τραπεζάκι μεγάλωσε και πια χωράει όλοκληρο τον κόσμο των επενδύσεων!

H «Wall Street» ως Χρηματιστήριο αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο σύμβολο χρήματος και επενδύσεων και, όπως είναι φυσικό, κινείται στη σφαίρα του μύθου, πλέον. Για τους λαϊκιστές του 19ου αιώνα, η Wall Street ήταν σύμβολο των αρπακτικών τοκογλύφων που εκμεταλλεύονταν αγρότες και εργάτες. Σε ευημερούσες εποχές η Wall Street συμβολίζει την πορεία προς τον γρήγορο πλουτισμό. Μετά το καταστροφικό κραχ του 1929 και τη Μεγάλη Ύφεση, η Wall Street φάνταζε σαν το προπύργιο των οικονομικών συναλλαγών, των ικανών να αποσταθεροποιήσουν τις εθνικές οικονομίες ολόκληρου του κόσμου.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στις μέρες μας είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, καθώς η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αγγίζει περίπου τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης λειτουργεί ως «NYSE Euronext», που ιδρύθηκε το 2007 μετά την συγχώνευση του NYSE με το πλήρως ηλεκτρονικό χρηματιστήριο, Euronext. Η αίθουσα συναλλαγών της «NYSE» βρίσκεται στην Wall Street.

Η γέννηση του «NYSE» μπορεί να προσδιοριστεί στις 17 Μαΐου 1792, όταν υπεγράφη η συμφωνία «Buttonwood» από 24 χρηματιστές, η οποία καθόριζε ένα επιτόκιο προμήθειας που χρεώνεται στους πελάτες και δέσμευσε τους υπογράφοντες στο να δώσουν προτίμηση στους άλλους υπογράφοντες σε πωλήσεις τίτλων, έξω από τον αριθμό 68 της Wall Street, στη Νέα Υόρκη, κάτω από ένα πλατάνι.

Οι πρώτοι τίτλοι που διαπραγματεύονταν ήταν ως επί το πλείστον κυβερνητικοί, όπως ομόλογα πολέμου. Η Τράπεζα της Βόρειας Αμερικής μαζί με την Πρώτη Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών και την Τράπεζα της Νέας Υόρκης ήταν οι πρώτες μετοχές που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Θρύλος η Wall Street, κι όλα αυτά από ένα πλατάνι και 24 διορατικούς νέους που δεν έμειναν να απολαμβάνουν τη σκιά και τον καφέ τους… Έτσι γράφεται η Ιστορία…

Προηγούμενο άρθροΤο Μάτι και η ντροπή του Δημοσίου
Επόμενο άρθροΣε ορθή πορεία ξανά ο Ερμής – Ποια ζώδια ευνοούνται περισσότερο