Του Κώστα Ζοργιού

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα κληθούν να λύσουν έναν δύσκολο γρίφο για τον αθλητισμό στον δήμο Μαραθώνα και το τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Φταίει ο αέρας που αναπνέουμε, η θάλασσα, το νερό που πίνουμε, πείτε ό,τι θέλετε, αλλά η ουσία δεν αλλάζει.

Στην περιοχή μας υπάρχουν πολλά νέα παιδιά που έχουν ασχοληθεί με αντισυμβατικά, όχι ιδιαίτερα δημοφιλή αθλήματα κι έχουν φέρει πραγματικά τεράστιες επιτυχίες.

Η Ναστάζια Πενταγιώτη έφτασε μέχρι την εθνική ομάδα στα βελάκια, η Λυδία Κανελλοπούλου πήρε παγκόσμιο στο pole dancing, ο Σταμάτης Κατσαγώνης είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο κικ μπόξινγκ, ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης έγινε πρωταθλητής Ελλάδος στο πινγκ πονγκ και έφτασε κι αυτός μέχρι την Εθνική, ο Αλέξανδρος Κάλντγουελ ήταν για χρόνια μέσα στα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας στο τένις, ο Γιάννης Σούκος έχει μπει στην ελίτ του κόσμου στο σερφ, ο Λουκάς Πρωτονοτάριος φέρνει για χρόνια πανελλήνια και διεθνείς διακρίσεις στον στίβο, ο ΑΙΟΜ είναι πρωταθλητής Ελλάδος στην αγωνιστική ιππασία κι ο ΝΑΟΜΑ μόνιμος πρωταθλητής στην ιστιοπλοΐα…

Κι ίσως και κάποιους να έχουμε ξεχάσει.

Για να φτάσει ο καθένας εξ αυτών στη δική του κορυφή, έδωσε μεγάλο αγώνα. Και ξόδεψε πολύ ιδρώτα. Μια εικόνα γνώριμη για έναν ιπτάμενο μηχανικό της Αεροπορίας Στρατού, που επί σειρά ετών σηκωνόταν στις 5 το πρωί και άμα τη επιστροφή του από τη μονάδα το μεσημέρι, πήγαινε για προπόνηση και στη συνέχεια για μάθημα στο, επίσης αντισυμβατικό σπορ, που ο ίδιος λάτρεψε.

Από σπόντα κι από τρέλα…

Μέχρι το 2013, αν κάποιος σε έβλεπε εδώ γύρω με τσάντα που είχε στο εσωτερικό της τόξο και βέλη, θα καλούσε την Ασφάλεια και θα έστριβε στο πρώτο στενό. Μέσα σε μόλις μια 10ετία, το Γραμματικό διαθέτει την δις πρωταθλήτρια ομάδα στην τοξοβολία, αθλητή που κλήθηκε στην εθνική ομάδα και διαδοχικές διακρίσεις στο άθλημα. Κι όμως, η ΑΚΤΙΣ γεννήθηκε από σπόντα και χάρη στην τρέλα του ιπτάμενου μηχανικού.

Επιστρέφοντας στα 36 του από τους Αμπελόκηπους στο χωριό που μεγάλωσε, ο εν ενεργεία αθλητής τοξοβολίας Βασίλης Μέξης έπρεπε να βρει χώρο να προπονηθεί και ιδανικά και παιδιά πρόθυμα να διδαχθούν το ιδιαίτερο αυτό άθλημα. Χώρος στο Γραμματικό δεν υπήρχε, αλλά ο υπεύθυνος στο Γραφείο Αθλητισμού του Δήμου, Γιάννης Παπαβασιλείου έριξε την ιδέα που άλλαξε την ιστορία.

Τον Σεπτέμβρη του 2013 ιδρύεται η ομάδα ΑΚΤΙΣ (Ανεξάρτητο Κέντρο Τεχνών Ίασης και Σωμασκίας) με έδρα το Γραμματικό και χώρο προπόνησης στην Ε’ Κατασκήνωση στον Άγιο Ανδρέα, όπου υπεύθυνος τότε ήταν ο νυν δήμαρχος, Στέργιος Τσίρκας. Ο οποίος, όπως ο ίδιος ο Βασίλης Μέξης δηλώνει στη MP, πίστεψε στην προσπάθεια και την στήριξε από το μηδέν μέχρι την κορυφή.

Ο Βασίλης το ξεκίνησε όλο αυτό μόνος, μέχρι που βρέθηκε ο πρώτος αθλητής. Και μετά ο δεύτερος κι ο τρίτος. Κανείς τους, όπως και οι επόμενοι που ήρθαν μετά από δύο μεγάλους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στη Νέα Μάκρη το 2015 και το 2016, με αποτέλεσμα το άθλημα να προβληθεί και να διαφημιστεί, δεν είχε ιδέα από τοξοβολία. Όλα (και όλοι) ξεκινούσαν από το μηδέν και τα πρώτα χρόνια ήταν αναγνωριστικά, ώστε να στηθεί η ομάδα και τα παιδιά να μάθουν το άθλημα.

Οδηγός η εμπειρία κι η ικανότητα του Βασίλη που κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Ενόπλων και μια τρίτη ομαδική θέση στο Πανευρωπαϊκή Ενόπλων του 2019, επιτυχία για την οποία βραβεύτηκε ως αθλητής της χρονιάς.

Το πρώτο μπαμ

Η πορεία είχε αρκετά εμπόδια και δυσκολίες, μέχρι που, πολύ γρήγορα είναι η αλήθεια, ήρθε το πρώτο «μπαμ». Το 2019, ο Αρκάδιος Δαμόπουλος από τη Νέα Μάκρη βγαίνει πρωταθλητής Ελλάδος στο U-21 και η ΑΚΤΙΣ δεύτερη στο ομαδικό, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Αμέσως μετά τη φάση ύφεσης του κορονοϊού, στις αρχές του 2022, ο Αρκάδιος βγαίνει πάλι πρώτος στην Ελλάδα και κατακτά μαζί με την αδελφή του Δήμητρα την πρώτη θέση και στο μεικτό U-21.

Και φτάνουμε στην απόλυτη κορύφωση. Τέλη Δεκεμβρίου του 2022 διοργανώνεται στη Χαλκίδα το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών Τοξοβολίας Κλειστού Χώρου. Η τριάδα Βασίλης Μέξης, Αρκάδιος Δαμόπουλος και Νεκτάριος Κουντουράκης (επίσης από τη Νέα Μάκρη) κατακτά τον τίτλο και στα μέσα Φεβρουαρίου του 2023 αναδεικνύεται back to back πρωταθλήτρια στο Ναύπλιο. Στα τέλη, δε, του ίδιου μήνα, ο Κουντουράκης βγαίνει πρώτος στο U-21, η ΑΚΤΙΣ πρώτη στο ομαδικό U-21 με Κουντουράκη, Λάλο (Νέα Μάκρη) και Ρώσση (Ραφήνα) και οι Κουντουράκης – Γκιλτζόγλου (Νέα Μάκρη) τρίτοι στο μικτό…

Ο μόλις 17χρονος Κουντουράκης, που βαρεθήκατε να… διαβάζετε σε μόλις μία παράγραφο, καλείται στην εθνική ομάδα και η ΑΚΤΙΣ έχει μόλις ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο σε δέκα χρόνια ζωής, ξεκινώντας με παιδιά που δεν είχαν πιάσει ποτέ τόξο και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο.

«Οι 20 να γίνουν 40»

Η ΑΚΤΙΣ είναι η νέα μεγάλη δύναμη στην τοξοβολία και οι αθλητές της οι επόμενοι πρωταγωνιστές του αθλήματος. Αν, όμως, υπάρχει μια συγκυρία που προδίδει ότι αυτή η ομάδα θα έχει συνέχεια, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος ο Μέξης εκφράζεται για το μέλλον.

«Αν ρωτήσετε οποιονδήποτε προπονητή ποιος είναι ο στόχος του, θα σας πει να πάρουμε κι άλλα Πανελλήνια, να φέρουμε κι άλλες διακρίσεις κι είναι λογικό. Η όρεξη ανοίγει. Δικός μου πρωταρχικός στόχος, ωστόσο, είναι οι 20 αθλητές της ομάδας, να γίνουν 40 και το Γραμματικό να έχει πάντα μία ομάδα πρότυπο που θα προοδεύει».

Προηγούμενο άρθροΜαρία Ρόζενθαλ: Η συγκλονιστική ιστορία της αποκεφαλισμένης και δαιμονισμένης μοναχής
Επόμενο άρθροMaxfiles: Ρε ChatGPT, δεν μου γράφεις έναν λόγο για τον γάμο των κουμπάρων μου;