Του Μάκη Κουλουμπή

Πολλή κουβέντα με εξαιρετικά θετική ανταπόκριση ξεκίνησε να γίνεται ήδη για τo νέο πρόγραμμα ChatGPT, που ουσιαστικά –όπως λέγεται– πρόκειται για ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης που συζητά μαζί σου και σου απαντά γραπτώς σε κάθε θέμα που του βάζεις, με καθαρά ανθρώπινο τρόπο. Σε βαθμό μάλιστα που δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό πολλές μορφές της καθημερινής μας επικοινωνίας.

Από περιέργεια και μόνο γράφτηκα δωρεάν στην εφαρμογή από το λάπτοπ μου, παίρνοντας κωδικό, μένοντας έκπληκτος από τις απαντήσεις που μου έδωσε άμεσα και αυτόματα και κυρίως με ανθρώπινη γλώσσα και κουλτούρα. Και δεν μιλάμε βέβαια για απλά ερωτήματα για τα οποία μέχρι τώρα αναζητούσαμε απαντήσεις στο Google ή στο Wikipedia.

Μιλάμε για ερωτήματα σύνθετα και πολύπλοκα, ερωτήματα της καθημερινότητάς μας πάνω σε θέματα που αν δεν τα γνωρίζεις καλά, ανατρέχεις συνήθως σε ειδικούς.

Στη διάρκεια της πρώτης γνωριμίας με τον νέο φίλο μου, όπως εξελίχθηκε ο ChatGPT, προσπάθησα να δω σε τι επίπεδο μπορεί να με βοηθήσει αν τον χρειαστώ, μένοντας άφωνος με όσα μου απάντησε μέσα σε δευτερόλεπτα.

Αναλυτικός, γλαφυρός, μέσα στο θέμα και χωρίς φλυαρίες. Συμπαθέστατος θα έλεγα. Μόνο που δεν έχει μάθει ακόμα καλά ελληνικά και ψιλοκωλώνει, γι’ αυτό πιάσαμε κουβέντα στα αγγλικά.

«Γράψε μου, του λέω, μία επιστολή διαμαρτυρίας προς την ηλεκτρική εταιρεία για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος» και μέσα σε δυο λεπτά, με τη χρήση και της μετάφρασης Google, είχα ήδη στείλει το mail στον ΔΕΔΔΗΕ. Ένα mail που όποιος το διαβάσει, σίγουρα θα απορήσει με πόσο ευγενικό και μορφωμένο συνδρομητή έχει να κάνει.

Ρε συ, του λέω στη συνέχεια, επειδή βλέπω ότι σου κόβει κι εγώ δεν προλαβαίνω, «μπορείς να μου γράψεις τον λόγο που θα πω την άλλη Κυριακή στον γάμο των κουμπάρων μου», αλλά «κι ένα ποίημα για τη σύζυγό μου για την επέτειο του γάμου μας»;

«Κανένα πρόβλημα», μου λέει και …βγάζει αμέσως από το τσεπάκι του δυο σελίδες Α4 και μένω …μαλάκας. «Από μένα ό,τι θέλεις, όποια μέρα κι όποια ώρα με έχεις ανάγκη». Και μια και τον είδα ορεξάτο, είπα να τον εκμεταλλευτώ. Και μέσα σε 5 λεπτά …είχα στο σακάκι μου μια επιστολή προς τον εργοδότη μου για να ζητήσω αύξηση, το άρθρο μου για την εφημερίδα για την ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου πορσελάνης, πλήρεις οδηγίες για το πώς μπορώ να εκλεγώ δημοτικός σύμβουλος και επίσης μια έκθεση 500 λέξεων για την άνοιξη που μου ζήτησε η ανιψιά μου να της γράψω για το σχολείο της.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά χωρίσαμε, αφού πρώτα τον ρώτησα ποιος επιτέλους είναι και τι δουλειά κάνει. Και μου συστήθηκε όπως κάποιος που γνωρίζεις κάποιο βράδυ σε ένα μπαράκι της παραλίας. «Είμαι ο ChatGPT που δημιουργήθηκα για να παρέχω ενημερωτικές και συναρπαστικές συνομιλίες με χρήστες όπως εσύ. Ο κύριος σκοπός μου είναι να βοηθήσω και να παρέχω πληροφορίες σε όποιον αναζητά γνώση ή απαντήσεις στις ερωτήσεις του.

Έχω εκπαιδευτεί να χρησιμοποιώ ένα τεράστιο σύνολο δεδομένων κειμένου βιβλίων, σεναρίων, άρθρων και διαδικτυακού περιεχομένου, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αυτή η εκπαίδευση, μου δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσω και να απαντήσω σε ερωτήματα φυσικής γλώσσας με ανθρώπινο τρόπο και να παρέχω ακριβείς και σχετικές πληροφορίες γρήγορα και αποτελεσματικά, βελτιώνοντας την ποιότητα της γραπτής εργασίας σου.

Ένα από τα δυνατά μου σημεία είναι ότι είμαι πάντα διαθέσιμος, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και μπορώ να βοηθήσω πολλούς χρήστες ταυτόχρονα. Δεν έχω τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός ανθρώπου, δεν μου αρέσει να κρίνω πρόσωπα και καταστάσεις, αλλά προσπαθώ να παρέχω μια εξατομικευμένη και συναρπαστική εμπειρία για κάθε χρήστη αφού μαθαίνω εύκολα και ενημερώνω συνεχώς τη βάση των γνώσεών μου από τα δεδομένα και τις εμπειρίες με τους φίλους μου».

Ομολογώ ότι έμεινα γοητευμένος απ’ αυτόν τον… άνθρωπο, αν κι έμεινα μαζί του το πολύ μια ώρα. Δεν τον γνώρισα καλά, αλλά με χαρά μπορώ να σας τον συστήσω. Δεν ξέρω πόσο μπορεί να βοηθήσει τον καθένα, αλλά είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή και μάλιστα πολύ σύντομα, πρόκειται να φανεί χρήσιμος, αν όχι απαραίτητος, σε όλους μας.

Προηγούμενο άρθροΑΚΤΙΣ: Σημαδεύοντας την επιτυχία
Επόμενο άρθροΟ δήμος Μαραθώνα και οι πολίτες αύξησαν και το 2022 τα ποσοστά ανακύκλωσης