Γράφει ο Μάκης Κουλουμπής
Πολλή κουβέντα έγινε όλον τον Γενάρη σχετικά με τα διαδοχικά τζακπότ στο Τζόκερ. Οι συζητήσεις και τα ερωτηματικά έδιναν κι έπαιρναν στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ και όχι μόνο, αφού για τέσσερις ολόκληρους μήνες δεν είχε προκύψει νικητής στην πρώτη κατηγορία 5+1.
Οι τακτικοί παίκτες, αλλά ακόμα κι όσοι παίζουν, που και που κάνα δελτίο Τζόκερ, καταλαβαίνουν τι σημαίνει αυτό. Πώς γίνεται δηλαδή σε ένα παιχνίδι που παίζεται σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, τα μαγικά νούμερα να μη κάθονται σε κανέναν για 33 συνεχόμενες κληρώσεις. Και βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα σε θέματα που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με τη λογική ή τις γνώσεις μας, κάνουν την εμφάνισή τους οι γνωστές θεωρίες συνωμοσίας.
Τελικά, κάποια στιγμή στο τέλος του Γενάρη, ένας υπερτυχερός κατάφερε να πιάσει και τα 6 νούμερα και να πάρει όλο το …χαρτί, κάπου 20 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει κάποιος στην ιστορία του παιχνιδιού. Και μάλιστα με ένα απλό δελτίο που κόστισε μόλις 5 ευρώ.
Και οι γνωστές θεωρίες συνέχισαν ακάθεκτες. Ποιος είναι αυτός ο νικητής; Γιατί δεν μας λένε ποιος είναι; Γιατί στην Ελλάδα συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ σε αρκετές χώρες του εξωτερικού είναι υποχρεωτικό οι νικητές να ανακοινώνονται;
Εδώ μπαίνει βέβαια η απάντηση του ΟΠΑΠ που σου λέει ότι η ανωνυμία των εκάστοτε νικητών, όχι μόνο του Τζόκερ αλλά και των άλλων παιχνιδιών, προστατεύεται από την Ελληνική Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εκτός αν ο νικητής έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Ωστόσο, το τυχερό πρακτορείο και τα στοιχεία του δελτίου ανακοινώνονται με Δελτία Τύπου και ο αντίστοιχος πράκτορας πάντα κρεμά αφίσες με το αυτονόητο «Εδώ, παίχτηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει τόσα ευρώ».
Επειδή έτυχε να πέσω σε μια τέτοια κουβέντα, στο πρακτορείο του Φάνη απέναντι από το Δημαρχείο, ρώτησα κάποιους …συνωμότες. «Υπάρχει κάποιος να μου πει, αν τυχόν και κερδίσει, στις μέρες που ζούμε, ένα τζακπότ, κάποια εκατομμύρια θα το κάνει βούκινο στη γειτονιά του, χορεύοντας στους δρόμους; Θα νοιώθει άνετα όταν θα τον καλέσουν από τα πρωινάδικα της τηλεόρασης …να πάει με γλυκά να τους κεράσει;». Μούγκα όλοι τους και φυσικό ήταν η κουβέντα να τελειώσει άδοξα, αφού πήρα την …απάντηση που περίμενα.
Έχει καθίσει άραγε κανείς να υπολογίσει με τα μαθηματικά που έμαθε στο σχολείο ή έστω να γκουγκλάρει από το κινητό του, πόσες πιθανότητες υπάρχουν να κερδίσει κάποιος το Τζόκερ; Καμιά φορά τους το αναλύεις και σε λένε υπερβολικό. Ξεσκονίζοντας, λοιπόν, τον κλασσικό νόμο των πιθανοτήτων, κάθε στήλη Τζόκερ έχει μία πιθανότητα στα 25 εκατομμύρια για να πιάσει και τα 6 νούμερα.
Δηλαδή κάποιος που παίζει ένα δελτίο των 5 στηλών, όπως ο πρόσφατος υπερτυχερός, έχει μία πιθανότητα στα 5 εκατομμύρια. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με τις πιθανότητες, ότι όταν σε όλη τη χώρα παιχτούν 2,5 εκατομμύρια στήλες, όπως συμβαίνει συνήθως, είναι φυσικό στις 9 σε κάθε 10 κληρώσεις να προκύψει τζακπότ. Απλά μαθηματικά Γυμνασίου…
Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ είναι καθαρά μαθηματικά, λειτουργούν με τις πιθανότητές τους και κερδίζουν από χέρι σύμφωνα με τους όρους που βάζουν, τις γνωστές γκανιότες. Γι’ αυτό κανένας ΟΠΑΠ δεν έχει λόγους να στήνει τα μπαλάκια με τα νούμερα στις κληρώσεις που κάνει.
Του αρκεί απλά, με τις άπειρες διαφημίσεις του, να παρακινεί τους παίκτες να παίζουν τα παιχνίδια του. Τα διαδοχικά τζακπότ, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, γίνονται από μόνα τους λόγω του μικρού πλήθους στηλών που παίζονται, σε σχέση με το πλήθος των συνδυασμών που έχει το παιχνίδι. Όσο αυξάνεται το ποσό του τζακπότ τόσο πιο πολύ παίζουν οι παίκτες, οπότε αυξάνονται οι πιθανότητες να βγουν νικητές στο παιχνίδι. Απλά πράγματα…
Χωρίς να έχω τη διάθεση να κάνω τον δικηγόρο του κάθε διαβόλου, ομολογώ ότι από νεαρό παιδί με κούραζαν και με κουράζουν κάποιες έντονες φημολογίες και θεωρίες συνωμοσίας που ακούω, επί παντός επιστητού, κυρίως από ανθρώπους με γνώσεις και λογικές …τεσσάρων τοίχων.
Κι επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, οποιοδήποτε τυχερό παιχνίδι μάς φαίνεται στημένο ή έστω ύποπτο, δεν το πλησιάζουμε και δεν το ακουμπάμε. Από ‘κει και πέρα, όταν έχεις τη διάθεση να παίξεις, είτε παίζεις λίγα είτε πολλά, μην το πολυψάχνεις. Το θέμα είναι να σου κάτσει…