Ένα από τα “αινίγματα” της γυναίκειας σεξουαλικότητας είναι η ύπαρξη ή μη του σημείου G και μια νέα επιστημονική έρευνα προσπάθησε να ρίξει περισσότερο φως στο ζήτημα.

Η περίφημη ερωτογενής ζώνη των γυναικών, το λεγόμενο σημείο G, ενδεχομένως και να μην υπάρχει όπως φανερώνει νέα επιστημονική έρευνα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο «Science Direct», Πορτογάλοι επιστήμονες εξέτασαν τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία λέγεται ότι προκαλεί ισχυρούς οργασμούς στις γυναίκες όταν διεγείρονται.

Ακόμα, πολλές προηγούμενες μελέτες συνέκλιναν στο ότι το σημείο G υπάρχει, αλλά οι ειδικοί πίσω από τη νέα μελέτη δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τη θέση, το μέγεθος ή τη φύση της.

Η νέα μελέτη για το σημείο G

Χαρακτηριστικά, οι γιατροί σε πέντε νοσοκομεία στην Πορτογαλία και σε ένα στην Ιταλία εξέτασαν 32 μελέτες που έγιναν από τη δεκαετία του 1980 για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει το σημείο G.

Τα κριτήρια για τον προσδιορισμό της εν λόγω περιοχής διέφεραν μεταξύ των μελετών, αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μια πιο ευαίσθητη περιοχή που διογκώνεται κατά τη διέγερση.

Η πλειονότητα των γυναικών (62,9%) που συμμετείχαν σε έξι μελέτες με ερωτηματολόγιο, ισχυρίστηκαν ότι είχαν σημείο G.

Ακόμα, σχεδόν τα τρία τέταρτα (72,6%) πίστευαν ότι το σημείο G σχετίζεται με τον οργασμό και οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματα «δείχνουν σαφώς» ότι οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι υπάρχει το σημείο G, αλλά «αυτή η πεποίθηση μπορεί να είναι προκατειλημμένη από την τρέχουσα εικασία ότι όντως υπάρχει το σημείο G».

Μάλιστα, το σημείο G εντοπίστηκε στην πλειονότητα (55,4%) από τις 1.842 γυναίκες που συμμετείχαν σε επτά κλινικές μελέτες, αλλά ανάμεσα σε αυτές τις επτές μελέτες, υπήρχαν ανάμεικτα αποτελέσματα, καθώς το σημείο G εντοπίστηκε σε όλες τις γυναίκες σε δύο από τις μελέτες και σε καμία από τις γυναίκες σε άλλες δύο παρόμοιες έρευνες.

Ο Δρ. Πέντρο Βιέιρα Μπαπτίστα, γυναικολόγος σε νοσοκομείο στο Πόρτο, και οι συνάδελφοί του σημείωσαν ότι υπήρξαν προκαταλήψεις μεταξύ των μελετών, όπως το ότι μερικές γυναίκες δυσκολεύονταν να βιώσουν πραγματικά τον οργασμό.

Έτσι, οι μελέτες θεώρησαν ότι το σημείο G υπήρχε, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με τη θέση και το μέγεθός του οπότε η ύπαρξή του «παραμένει αναπόδεικτη», σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές ανέφεραν: «Η γυναικεία σεξουαλικότητα, συμπεριλαμβανομένου του οργασμού, είναι πολύ πιο περίπλοκη από μια απλή φόρμουλα που περιλαμβάνει ορμόνες, ψυχολογικές πτυχές, κουλτούρα, θρησκεία, ανατομία και προηγούμενη εμπειρία. Οι περισσότερες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί μέχρι τώρα για το σημείο G, ευνοούν την ύπαρξή του, αλλά υπάρχει ουσιαστική διαφωνία ακόμα και μεταξύ αυτών. Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα: Υπάρχει; Εάν ναι, πού βρίσκεται, τι μέγεθος έχει, ποια είναι η ιστολογική του φύση, ποιος είναι ο ρόλος του στη γυναικεία σεξουαλικότητα, σχετίζεται με τον γυναικείο οργασμό;».

Ακόμα, κατά τους επιστήμονες ανέφεραν ότι «η κλειτορίδα είναι μια ανεξερεύνητη ήπειρος, αλλά το σημείο G μπορεί να είναι μια άλλη Ατλαντίδα» και τόνισαν ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες, που να εστιάζουν στις απόψεις των γυναικών σε διαφορετικές ηλικίες και εθνοτικές ομάδες.

Τι υποστηρίζουν άλλες πρόσφατες μελέτες για το σημείο G

Mια ομάδα ιατρών στην Κωνσταντινούπολη κατέληξε, πέρσι, στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία για το σημείο G ήταν «λιγοστά, ανεπαρκή και αδύναμα».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Daily Mail», εξετάσαν 17 μεσήλικες γυναίκες και δεν βρήκαν στοιχεία για ένα τέτοιο σημείο, αλλά αντίθετα «μια αρκετά ομοιόμορφη κατανομή» των νεύρων.

Επίσης, μια μελέτη 1.800 διδύμων γυναικών από το King’s College του Λονδίνου, το 2010, είχε καταλήξει ότι δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι υπάρχει το σημείο G.