Η 30η Σεπτεμβρίου έχει μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη των κατοίκων των Μεγάρων. Αν έχετε κάποιον γνωστό παλιό Μεγαρίτη ρωτήστε τον. Είναι η μέρα που νόμιζαν πως τρελάθηκαν. Σαν σήμερα το 1934 έβλεπαν το τέρας του «Λοχ Νες» στην πόλη τους…

Ο Τύπος της εποχής είχε γράψει πως ένα τέρας που έμοιαζε με αυτό του «Λοχ Νες», αλλά δεν ήταν αμφίβιο, περιφερόταν κοντά στη μοναστήρι του Αγίου Ιερόθεου, λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Μέγαρα! Το απόγευμα της ίδιας μέρας, μία διάσημη αεροπόρος από την Αυστραλία έκανε αναγκαστική προσγείωση κοντά στην πόλη προκαλώντας πανικό στους κατοίκους, που έβλεπαν μια «ιπτάμενη»!

Όπως αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου και ο ιστορικός Κωνσταντίνος Λαγός, το περιβόητο τέρας που είδαν, ήταν πάνω στη στεριά και όχι μέσα στο νερό όπως η Νέσι, το τέρας της Σκωτίας. Οι δημοσιογράφοι της εποχής όμως για να τραβήξουν το ενδιαφέρον το είπαν «τέρας του Λοχ Νες».

Πολλοί κάτοικοι των Μεγάρων ισχυρίστηκαν ότι είδαν το «τέρας», οπότε θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να υπήρχε όντως κάποιο περίεργο ζώο στην περιοχή. Επιπλέον, κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο ηγούμενος του μοναστηριού του Αγίου Ιερόθεου είχε επικηρύξει το «τέρας» με αμοιβή 5.000 δραχμές σε όποιον το σκότωνε.

Φυσικά οι δημοσιογράφοι πήγαν για να καταγράψουν μαρτυρίες, εικόνες και να καλύψουν το ρεπορτάζ της εποχής, με τον Ιωάννη Παπαϊωάννου, που έγραφε στην εφημερίδα «Ακρόπολις», να γράφει αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα:. “ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΙΣ ΠΟΥ ΑΝΕΣΤΑΤΩΣΕ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟ ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΟΧ-ΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ! ΜΙΑ ΑΔΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΙΣ-ΠΕΡΙ ΤΙΝΟΣ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΤΙ ΑΦΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΙ ΕΙΔΑΝ ΤΟ ΤΕΡΑΣ-ΛΕΓΟΥΝ ΟΤΙ ΟΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΝ;-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΑΙ-ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΕΠΙΤΟΠΙΟΥ ΕΡΕΥΝΗΣ”.

2

Σύμφωνα με τα όσα έγραφε ο Παπαϊωάννου, πρώτος είδε το «τέρας» ένας Μεγαρίτης χωρικός, ο Παν. Φραγκούλης, που είχε κτήματα κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Ιερόθεου στην περιοχή «Καμαράκι». Όταν αντιλήφθηκε το «τέρας» εγκατέλειψε πανικόβλητος το μέρος και πήγε στα Μέγαρα όπου ανέφερε στους συμπολίτες του τι είχε δει. Έτσι ξεκίνησε η διάδοση της ιστορίας για το «Λοχ Νες» των Μεγάρων. Πέντε μέρες αργότερα, το «τέρας» είδε και ο Δημ. Σαμούρης, αγροφύλακας της περιοχής που ήταν τα κτήματα του Φραγκούλη. Αυτός μάλιστα ισχυριζόταν ότι το πυροβόλησε με ένα πανάρχαιο όπλο «Γκρα» που είχε, αλλά αστόχησε.

Η επόμενη μαρτυρία ήρθε από τρία κορίτσια, τις Δέσποινα Νικόλιζα, Τσεβή Μήτσου και Μαρδίτσα Κορδάτου που τρυγούσαν το αμπέλι του Σάββα Παπανικολάου, ενώ ακολούθησαν και άλλοι που είπαν πως είδαν το «τέρας», με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό σε όλο το πανελλήνιο.

Η μαρτυρία του Κώστα Μαυρονάγου που δημοσιεύτηκε στην «Ακρόπολις» ανέφερε πως το «τέρας» ήταν ξαπλωμένο πάνω σε μία τεράστια πέτρα στο «Καμαράκι» και λιαζόταν στον ήλιο. Μόλις σήκωσε το κεφάλι του και είδε τον μπάρμπα Κώστα, αυτός φοβήθηκε και το έβαλε στα πόδια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παπαϊωάννου: «Ο μπάρμπα Κώστας το φαντάζεται σαν ένα μεγάλο κροκόδειλο, με κοντά πόδια, με ουρά και με ένα κεφάλι σαν τράγου με δύο όγκους μπροστά, που τα παρομοιάζει σαν κέρατα!

Ήταν συρτό μας είπε, σαν φίδι, αλλά δεν ήταν φίδι. Το μάκρος του φθάνει τα 2.5 μέτρα ενώ το χόνδρος του είνε όσο και ενός μεγάλου κυπαρισσιού. Και προσέθεσε φιλοσοφών: -Αυτό δεν μπορεί να είνε ντόπιο πράγμα, παιδί μου. Είναι ξενικό. Κροκόδειλος από εκείνους που μόνο στην Αφρική μπορεί να συναντήσει κανείς. Εγώ ξέρω, γιατί έχω γυρίσει όλον τον κόσμον στα νειάτα μου. Εάν είχα όπλο θα το σκότωνα, να το πάω στα Μέγαρα και στην Αθήνα, να βγάλω του κόσμου τα λεφτά!»

Ο Παπαϊωάννου πήρε συνέντευξη και απ’ άλλους μάρτυρες και διαπίστωσε ότι υπήρχαν αντιφάσεις όσον αφορά την περιγραφή των χαρακτηριστικών του «τέρατος». Οι Κατσούρης και Σαμούρης το περιγράφουν ως «τεράστιο φίδι δύο μέτρων και βάρους 150 οκάδων». Άλλοι το περιγράφανε σαν μικρότερο φίδι ή ερπετό. Στον Παπαϊωάννου αναφέρθηκε ότι και πριν από 20-30 χρόνια ένα παρόμοιο «τέρας» είχε θεαθεί στα Μέγαρα.

Ο δημοσιογράφος πήγε και στο μοναστήρι του Αγίου Ιερόθεου για να πάρει συνέντευξη από τον ηγούμενο, καθώς όλες οι θεάσεις του είχαν γίνει στο «Καμαράκι» κοντά στο μοναστήρι. Όμως, ο ηγούμενος είχε κλειστεί στο κελί του και αρνιόταν να μιλήσει στους δημοσιογράφους. Αντί γι’ αυτόν, μίλησε η μοναχή Χριστονύμφη η οποία διέψευσε την ύπαρξη του «τέρατος» αλλά και τη φήμη για επικήρυξή του από τον ηγούμενο. Ο Μεγαρίτης Τσουμπανιάρης που συνόδευε τον Παπαϊωάννου στο μοναστήρι του είπε ότι οι μοναχές δεν πλησίαζαν το σημείο όπου είχε εμφανιστεί το «τέρας» και έτσι η μαρτυρία της Χριστονύμφης δεν είχε αξία.

Ο Παπαϊωάννου στη συνέχεια πήγε στην περιοχή «Καμαράκι» μήπως έβλεπε και εκείνος το «τέρας». Στο δρόμο μίλησε με χωρικούς που συναντούσε και τον διαβεβαίωναν ότι είχαν δει και αυτοί το «τέρας». Ο Παπαϊωάννου στο τέλος του δημοσιεύματος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από λίγους ανθρώπους που αναστάτωσαν για μερικές μέρες τα Μέγαρα. Θα έπρεπε να διερευνηθεί για το τι ακριβώς είδαν αυτοί. Όμως, ο ίδιος ο δημοσιογράφος θεωρούσε ότι οι μαρτυρίες αυτές ήταν υπερβολικές.

Προηγούμενο άρθροΠότε θα πούμε «αντίο» στους σταθμούς διοδίων στην Ελλάδα – Το νέο σύστημα που έρχεται
Επόμενο άρθροΦρίκη στην Καβάλα: Σκότωσε τη σύζυγό του, το ενός έτους παιδί τους και αυτοκτόνησε