Βουλευτικές εκλογές, μέρος δεύτερο… Χαμογελάω ειρωνικά με αυτές τις περίεργες δηλώσεις περί «άδειας κάλπης» και «νέου ξεκινήματος». Γιατί, μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έπεσαν παντελώς έξω -δεν είναι η πρώτη φορά- αλλά τώρα υπάρχει το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών.

Κι εγώ είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα αυτό προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό, για να μην πω ότι καθορίζει απόλυτα και το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Με άλλα λόγια, η Νέα Δημοκρατία -πάντα κατά την άποψή μου- θα επιβεβαιώσει την αυτοδυναμία της, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τις δυνάμεις του επιδιώκοντας μια οριακή άνοδο, το δε ΠΑΣΟΚ θα δώσει των υπέρ πάντων αγώνα για να πλησιάσει όσο περισσότερο μπορεί την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για τα μικρότερα κόμματα, το ΚΚΕ πιστεύω ότι θα διατηρήσει το ποσοστό που πήρε στις προηγούμενες εκλογές, η Ελληνική Λύση το ίδιο, η ΝΙΚΗ θα δώσει έναν δύσκολο αγώνα για να εκπροσωπηθεί στη νέα Βουλή και η Ζωή Κωνσταντοπούλου θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα επανέλθει στα βουλευτικά έδρανα.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα. Το θέμα, πλέον, είναι η επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα πρέπει να εργαστούν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση για να αντιμετωπίσουν τα πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που είναι σίγουρο ότι θα διογκωθούν τα επόμενα χρόνια. Και ασφαλώς να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες προκλήσεις.

Ανάμεσα στις μεγάλες προκλήσεις ξεχωρίζω τη σχέση μας με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία. Καταρχάς, νομίζω ότι το εκλογικό αποτέλεσμα εκεί ήρθε ως μάννα εξ ουρανού για μας. Πιστεύω ότι ο Ερντογάν, κυρίαρχος και πανίσχυρος, θα συνεχίσει ακροβατώντας ανάμεσα στις δύο βάρκες να κοιτάζει ολοένα και περισσότερο προς τα ανατολικά.

Αυτή η στάση της Τουρκίας δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για τη χώρα μας, ως ακρογωνιαίος λίθος προς την Ανατολή για την Ευρωπαϊκή κοινότητα, αλλά και γενικότερα για τη Δύση.

Σαφέστατα, η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμίσει πια σημαντικά τον ρόλο της. Μας ενδιαφέρει αυτό; Μας ενδιαφέρει μόνο εάν η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να εξαργυρώσει τον συγκεκριμένο αναβαθμισμένο ρόλο της για το συμφέρον του λαού μας.

Είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε; Είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε και να κερδίσουμε;
Από την απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και το έργο της επόμενης κυβέρνησης, όπως επίσης και αυτό της αντιπολίτευσης.

Προηγούμενο άρθροΟνειρεύτηκε ότι τον έκλεβαν και αυτοπυροβολήθηκε στον ύπνο του
Επόμενο άρθροΣήμερα το μεσημέρι η κηδεία του Σταύρου Παναγόπουλου