Ο Οικισμός Δικαστών και Εισαγγελέων διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στον Δήμο Μαραθώνα

του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου «Θέμις»

Στο Ανατολικό τμήμα του Δήμου Μαραθώνα, αμέσως μετά τον υδροβιότοπο και το πευκοδάσος του Σχινιά, αναπτύσσεται ο οικισμός Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πρόκειται περί μια οραματικής ιδέας, μελέτης και σχεδιαστικής υλοποίησης του αείμνηστου Πολεοδόμου Αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Α. Δοξιάδη, ο οποίος την εκπόνησε, με γνώμονα την ιδεώδη διαμονή των κατοίκων – οικιστών του.

Η γη αγοράστηκε με κτήση τίτλων το 1964 από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Ελλήνων Δικαστών και Εισαγγελέων και το συνολικό εμβαδόν ανέρχεται στα 5.500 στρέμματα. Εξ αυτών τα 1.079 αποτελούν εντός σχεδίου οικόπεδα, τα 1.350 αποτελούν κοινόχρηστη γη εντός των ορίων του οικισμού (για τη διαχείριση και τις υποδομές υπεύθυνος είναι ο Δήμος Μαραθώνα) και η υπόλοιπη ιδιόκτητη έκταση αντιστοιχεί στην Κυνόσουρα και σε τμήματα του πευκόφυτου Εθνικού Πάρκου και του υγροβιότοπου του Σχινιά.

Η μελέτη προέβλεπε διαμόρφωση της Κυνόσουρας με την ήπια ανάπτυξη καταλυμάτων φιλοξενίας και μαρίνας ελλιμενισμού μικρών σκαφών… Εσχάτως οι τελευταίες εκτάσεις έχουν συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά με μεγάλο ποσοστό αυτών να αποτελούν ζώνες Natura 2000.

Ο οικισμός αποτελεί φυσική συνέχεια μιας γειτονιάς με ευαίσθητες περιβαλλοντικές ζώνες, ο δε προ τριετίας ιδρυθείς «Περιβαλλοντικός -Πολιτιστικός Σύλλογος Θέμις» που εκπροσωπεί τους κατοίκους του, αποτελεί τον βασικό θεματοφύλακα των αξιών της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της διαφύλαξης της καθαριότητας και της τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος του οικισμού, μέσω του Συλλόγου «Θέμις», είναι να εξελιχθεί σε πρότυπο μοντέλο συμβίωσης ανθρώπινης δραστηριότητας και παράλληλης ενεργητικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Παρά τις επίμονες προσπάθειες του Συλλόγου, κοινή διαπίστωση είναι η υποβάθμιση της περιοχής, η οποία οφείλεται στον τρόπο που οι αρχές αντιλαμβάνονται την αποστολή τους. Ο Δήμος Μαραθώνα, ο οποίος ευθύνεται για την ανάπτυξη, βελτίωση και συντήρηση των υποδομών, η Ελληνική Αστυνομία που ευθύνεται για την επιτήρηση της τάξης και ο «Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά» που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση του συνόλου της βιοποικιλότητας.

Ο τελευταίος, ενώ ανέλαβε μεγάλο φάσμα συντονισμού δράσεων που υπαγορεύονταν από διάταγμα του 2000, λειτούργησε αλαζονικά και αναποτελεσματικά αγνοώντας την υποχρέωσή του να συνεργαστεί – διαβουλευτεί με τοπική κοινωνία και επιχειρήσεις (νόμος 4685/20 αρ.34 παρ. 2δ).

Οι Υπηρεσίες του Δήμου με πρόσχημα την ύπαρξη του Φορέα Διαχείρισης, αγνόησαν πολλές από τις εκ του νόμου απορρέουσες υποχρεώσεις τους και αδιαφορώντας για την περιοχή, ενέτειναν την εικόνα εγκατάλειψης.

Όσον αφορά στην ΕΛΑΣ είναι φανερό το έλλειμμα επιτήρησης γενικώς, από τα συχνά επεισόδια, τα πάρτι εντός πευκοδάσους και βέβαια τις κόντρες στη λεωφόρο Σχινιά.
Με παρότρυνσή του Συλλόγου «Θέμις», ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Κυπαρίσσης κατέθεσε τον Αύγουστο του 2021 πρόταση, η οποία εγκρίθηκε από το Δημ. Συμβούλιο και αφορούσε στη σύνταξη μελέτης για την ασφαλή διέλευση τροχοφόρων-πεζών σε ολόκληρο το μήκος της Λεωφ. Σχινιά, καθώς και την αποστολή αιτήματος προς την ΕΛΑΣ, για τοποθέτηση συστημάτων επιτήρησης.

Η απάντηση της ΕΛΑΣ; Ότι αδυνατεί να διαθέσει πόρους για την εγκατάσταση καμερών. Όσον αφορά στις διαδικασίες για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά στις λοιπές εκκρεμότητες (διαπλάτυνση οδού σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, καθαίρεση υβωμάτων, σηματοδότηση Κ.Ο.Κ κτλ,) δεν έχουν δρομολογηθεί από τον Δήμο, παρότι έχει περάσει ένα και πλέον έτος.

Τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που μισθώνουν τα ακίνητά τους, λαμβάνουν διθυραμβικά σχόλια για την ποιότητα του οικισμού. Πρόκειται για ένα «ακατέργαστο διαμαντάκι» στην Ανατολική Αττική που αποκτά κάθε χρόνο πολλαπλάσιες αφίξεις και φήμη.

Ως Σύλλογος έχουμε όραμα για ολόκληρη την περιοχή που αναπτύσσεται πέριξ του Εθνικού Πάρκου και του Υγροβιότοπου και, έχοντας κάνει έρευνα σε αντίστοιχες ήδη ανεπτυγμένες περιοχές στην Ευρώπη, είμαστε σίγουροι ότι οι δυνατότητές της είναι υψηλότατες λόγω των συγκριτικών πλεονεκτημάτων έναντι άλλων «ανταγωνιστικών».

Οι αξίες των ζωνών διατήρησης και των υγροβιοτόπων παγκοσμίως, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, έχουν αποκτήσει τεράστιο ειδικό βάρος, κατευθύνοντας κεφάλαια και δράσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην ανάδειξη και ανάπτυξη των οικοτόπων που μπορούμε ως Δήμος να μετατρέψουμε σε «τοπόσημα».

Μπορούμε και οφείλουμε να αναδείξουμε τις αξίες των οικοτόπων (επιστημονική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, αναψυχής). Ως Σύλλογος γνωρίζουμε από τη διεθνή εμπειρία ότι χρειάζονται ιεραρχημένες, κλιμακωτές και στοχευμένες επενδύσεις, με συνέπεια και σχέδιο, προσαρμοσμένο στο μοντέλο που θα επιλεγεί κατόπιν μελετών.

Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη περιοχές στις οποίες η υπεραξία για κάθε ευρώ που επενδύθηκε απέδωσε από τρεις έως και επτά φορές την αρχική επένδυση.
Υπάρχει, όμως και η πραγματικότητα που μας προσγειώνει. Στις φωτογραφίες διακρίνουμε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος της επικίνδυνης ρύπανσης που χρόνια τώρα απειλεί τον υδροβιότοπο. Προσκαλούμε και προκαλούμε τοπικές επιχειρήσεις που ασχολούνται με χωματουργικά έργα και μπορούν, να διαθέσουν εθελοντικά μηχανήματα ώστε να απομακρυνθούν επιβλαβή απορρίμματα.

Είναι ένα πρώτο βήμα να βοηθήσουμε το περιβάλλον, να ευαισθητοποιήσουμε τους κατοίκους και να αναπτύξουμε σημαντικές τοπικές πρωτοβουλίες. Συμμετέχοντας ήδη στο «Δίκτυο Φορέων και πολιτών από τον Βαρνάβα μέχρι τον Βουτζά» έχουμε αποδείξει ως Σύλλογος ότι είμαστε πάντα πρόθυμοι σε συμμετοχικές πρωτοβουλίες.

Προσδοκία μας είναι να συμβάλλουμε στη διεκδίκηση της αναβαθμισμένης ποιότητας που αξίζει η καθημερινότητά μας και να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες του τόπου μας!

Προηγούμενο άρθροΤης μνήμης ο ντορός
Επόμενο άρθροΒίντεο ντοκουμέντο από άγριο ξυλοδαρμό αστυνομικού στην Κρήτη