Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα κατά την παραμονή μας στα αεροδρόμια δεν είναι άλλο από τον εξονυχιστικό έλεγχο που μας γίνεται πριν ή/και μετά την απογείωσή μας.

Ναι, είναι για το καλό μας, αλλά στα αλήθεια, σε κανέναν δεν αρέσει να βγάζει τα παπούτσια και τη ζώνη του ή να αναγκαστεί να πετάξει κάποια κολόνια επειδή ξεπέρασε το όριο για μερικά ml.

Ωστόσο, αυτό που πραγματικά μοιάζει ακατανόητο, την ώρα εκείνη, που όλοι είναι ταλαιπωρημένοι, είναι το γιατί πρέπει να αφαιρούμε το laptop μας από τις αποσκευές στα σημεία ελέγχου.

Γιατί τα περισσότερα αντικείμενα μπορούν απλώς να σαρώνονται από το μηχάνημα ακτίνων Χ, ενώ για τους φορητούς υπολογιστές και άλλες μεγάλες ηλεκτρονικές συσκευές απαιτείται ένα πρόσθετο βήμα που επιβραδύνει την όλη διαδικασία; Φυσικά, πίσω από την κεντρική αυτή απόφαση των αεροδρομίων υπάρχει λογική.

Απαιτώντας από τους επιβάτες να αφαιρέσουν τους φορητούς υπολογιστές τους, οι άνθρωποι της ασφάλειας μπορούν να κοιτάξουν πίσω από αυτόν τον «τοίχο» για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν απαγορευμένα αντικείμενα κρυμμένα στην τσάντα του φορητού υπολογιστή. Μάλιστα, σχολαστικοί υπάλληλοι που εργάζονται στον έλεγχο των αεροδρομίων, έχουν τη δυνατότητα να μας καλέσουν ακόμη και να ανοίξουμε μπροστά τους το laptop για να δείξουμε ότι λειτουργεί. Αν μια μεγάλη ηλεκτρονική συσκευή δεν λειτουργεί, τότε μπορούν να κινηθούν επιπλέον υποψίες.

Παρόλο που οι ταξιδιώτες πρέπει να περάσουν από πολλά εμπόδια στα σημεία ελέγχου, ίσως να υπάρχουν κάποια καλά νέα στον ορίζοντα. Πολλά αεροδρόμια εξακολουθούν να χρησιμοποιούν σαρωτές ακτίνων Χ προηγούμενης γενιάς, οι οποίοι είναι λιγότερο εξελιγμένοι από άλλους που είναι διαθέσιμοι σήμερα στην αγορά. Αλλά το 2022, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, ανέθεσε σύμβαση ύψους 780 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση σχεδόν 1.000 σαρωτών νέας γενιάς στα σημεία ελέγχου της TSA.

Το 2023, διατέθηκαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια για πρόσθετους σαρωτές ακτίνων Χ. Και δεν πρόκειται μόνο για αμερικανικό φαινόμενο. Αυτές οι εξαιρετικά προηγμένες συσκευές ακτίνων Χ έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα αεροδρόμια σε πόλεις όπως η Ρώμη, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ, ενώ πολλές ακόμη βρίσκονται καθ’ οδόν. Ενώ οι παλιοί σαρωτές παράγουν μια απλή εικόνα από πάνω, αυτά τα μηχανήματα νέας γενιάς δημιουργούν τρισδιάστατες εικόνες του εσωτερικού της τσάντας.

Αυτό παρέχει στους ανθρώπους της ασφάλειας λεπτομερή εικόνα κάθε γωνίας και σχισμής της τσάντας, επιτρέποντάς τους έτσι να διαπιστώσουν αν υπάρχουν πιθανώς επικίνδυνα αντικείμενα κρυμμένα κάτω από πυκνά εμπόδια όπως ένας φορητός υπολογιστής.

Με τα μηχανήματα νέας γενιάς δεν θα μπορούμε απλά να κρατήσουμε το φορητό μας υπολογιστή μέσα στην τσάντα, αλλά θα μπορούμε επίσης να αφήσουμε εντός της και τα υγρά αντί να υποβληθούν σε ξεχωριστό έλεγχο. Με λίγα λόγια, ο χρόνος παραμονής μας στο αεροδρόμιο θα μειωθεί σημαντικά. Επιτέλους.

ΠΗΓΗoneman.gr
Προηγούμενο άρθροΑυτά είναι τα πέντε ζώα που πενθούν όπως οι άνθρωποι
Επόμενο άρθροΖωντανή για την παραμονή η Μάχη Μαραθώνα, 3-3 με τον Εθνικό Λυκίας