Editorial
Βασίλης Λουίζος
 Γράφει ο Βασίλης Λουίζος

Οι πρώτες διώξεις για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι είδαν το φως της δημοσιότητας. Δεν έχω καμία διάθεση να κρίνω τις εισαγγελικές εντολές, ούτε τις επικείμενες δικαστικές αποφάσεις. Είναι ανάγκη, όμως, να λάμψει η αλήθεια, να διδαχθούμε όλοι από τα τραγικά λάθη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο κάθε λειτουργός, αιρετός ή διορισμένος, πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η θέση που κατέχει -εκτός από βιοποριστική, εκτός από τιμητική- είναι πρωτίστως θέση ευθύνης.

Τρεις μήνες πριν τις εκλογές και τα γεγονότα «τρέχουν» με εκπλήξεις και ανατροπές. Η υποψηφιότητα του ιατρού, Ευάγγελου Μέξη, ήρθε να ταράξει την προεκλογική στασιμότητα του τελευταίου μήνα. Κι ενώ προκάλεσε αρκετή αναταραχή στους υπάρχοντες Συνδυασμούς και στους μέχρι τώρα υποψηφίους Δημάρχους, για λόγους που δεν γνωρίζω ο κ. Μέξης φαίνεται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Η υποψηφιότητα αυτή άργησε πολύ να εκδηλωθεί και με ιλιγγιώδη ταχύτητα φαίνεται να αναιρείται…

Άλλη μία υποψηφιότητα, αυτή τη φορά του πολιτικού μηχανικού, Κώστα Μπούτσικου, είναι αμφίβολο εάν θα συνεχίσει. Ο κ. Μπούτσικος, ο οποίος ανακοίνωσε τις προθέσεις του αρκετά νωρίς, με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις, δε δείχνει τελευταία ιδιαίτερη κινητικότητα, παρότι απέχουμε λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Είναι πλέον αμφίβολο εάν επιθυμεί ή όχι να συνεχίσει την προσπάθειά του ως υποψήφιος Δήμαρχος Μαραθώνα.

Ευάγγελος Κυπαρίσσης, Σπύρος Λιβαθινός, Νίκος Στεφανίδης, Στέργιος Τσίρκας και Νίκος Χατζηγιάννης (με αλφαβητική σειρά, για να μην παρεξηγηθεί κανείς), είναι μέχρι στιγμής η βασική πεντάδα που θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Εξελίξεις έχουμε και στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα, όπου μια ομάδα άξιων και ικανών ανθρώπων, όπως οι κκ. Δημήτρης Κυριακός, Κώστας Λάσκος, Ματίνα Μυλωνά κ.α., σκέφτονται να «κατεβάσουν» ένα ανεξάρτητο τοπικό ψηφοδέλτιο, καλώντας όλες τις παρατάξεις να το στηρίξουν.

Είναι μια ενωτική πρωτοβουλία, αν και πολλοί θα τους προτιμούσαν για τη στελέχωση των κεντρικών ψηφοδελτίων του Δήμου Μαραθώνα. Προσωπικά, θεωρώ ότι σε κάθε Δημοτική Ενότητα θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα αυτό και να σχηματιστεί ένα ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, με υποψηφίους που θα έχουν τη στήριξη όλων των Δημοτικών Συνδυασμών. Ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο, μέσα από το οποίο ο κάθε ψηφοφόρος θα επιλέγει, με αίσθημα ευθύνης, τους ικανότερους, χωρίς τον αποκλεισμό των ξεχωριστών ψηφοδελτίων.


«Εμπρός, κυρία Μαρία, πάμε», της έλεγε πάντα ο παππούς μου ο Αντώνης και την περίμενε, ώστε να πιαστούν αγκαζέ και να ξεκινήσουν τη βόλτα τους. Πάντα πιασμένοι χεράκι-χεράκι. Και «έφυγε» η γιαγιά για να τον συναντήσει, για να πιαστούν ξανά χεράκι-χεράκι. Για να είναι και πάλι μαζί. Καλό ταξίδι, γιαγιά… Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνομαι το πόσο τυχερό παιδί ήμουν. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευλογία από το να μεγαλώνεις με τους παππούδες και τις γιαγιάδες στο πλάι σου…