Editorial


Βασίλης Λουίζοςτου Βασίλη Λουίζου

Θυμός, εκνευρισμός, αγανάκτηση, λύπη, θλίψη και πάλι θυμός. Ένας κύκλος συναισθημάτων και η «λούπα» δεν σταματά.

Οκτώ λεπτά και σαράντα έξι δευτερόλεπτα. Όλη αυτή την ώρα ο George Floyd παλεύει να κρατηθεί στη ζωή, δεμένος με χειροπέδες και με ένα γόνατο «σφηνωμένο» στον λαιμό του. Δυσκολεύεται να αναπνεύσει, αλλά το παλεύει. Καλεί για βοήθεια, φωνάζει, αλλά δεν τον ακούει κανείς. Κουράζεται και εγκαταλείπει… Ο George Floyd νωρίτερα είχε αγοράσει τσιγάρα χρησιμοποιώντας -πιθανότατα εν αγνοία του- πλαστό χαρτονόμισμα αξίας 20 δολαρίων.

Οκτώ λεπτά και σαράντα έξι δευτερόλεπτα νωρίτερα, ο αστυνομικός Derek Chauvin, έχει ανταποκριθεί σε κλήση μαζί με συναδέλφους του για ύποπτο, ο οποίος πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα σε κατάστημα ψιλικών. Αφού τον εντοπίζουν, τον ακινητοποιούν, του περνούν χειροπέδες και τον ρίχνουν μπρούμυτα στον δρόμο. Για οκτώ λεπτά και σαράντα έξι δευτερόλεπτα ο Derek Chauvin σφηνώνει το γόνατό του στον λαιμό τού υπόπτου και αγνοεί επιδεικτικά τις κραυγές πόνου, αγωνίας και απελπισίας του ίδιου, αλλά και παρευρισκόμενων.

Ο ένας ήταν ένας απλός πολίτης, 46 ετών. Ο άλλος αστυνομικός, εκπαιδευμένος και υποτίθεται κατάλληλα εφοδιασμένος για να προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, να προασπίζεται το δίκαιο, τους νόμους και το Σύνταγμα. Έτσι χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή γιατί κάποιος δεν ταίριαζε στα φυλετικά «πρότυπα» κάποιου άλλου. Γιατί κάποιος δεν άνηκε στην «παλέτα» με τις αποχρώσεις που άξιζαν τον σεβασμό του αστυνομικού…


Ρισκάρει η χώρα μας με το άνοιγμα των συνόρων για την τόνωση του τουρισμού; Ρισκάρει η χώρα μας με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που τόσο καιρό πράγματι κράτησαν χαμηλά την εξάπλωση του κορωνοϊού; Πρόκειται για μετωπική μάχη ανάμεσα στην Υγεία και την Οικονομία;

Εγώ νομίζω πως αυτά είναι ψευτοδιλήμματα. Γιατί κάθε περιοριστικό μέτρο μπορεί να μας προστατεύει άμεσα από τη νόσο, αλλά μακροπρόθεσμα υπονομεύει την υγεία μας από τις τραγικές συνέπειες της αναπόφευκτης φτώχειας και της εξαθλίωσης. Από την άλλη μεριά, κάθε άρση των περιορισμών ενισχύει την οικονομία, μας απαλλάσσει από το ψυχικό βάρος και τις πολλές και διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία μας από την οικονομική κατάρρευση και την ανεργία, αλλά μας εκθέτει στον άμεσο κίνδυνο προσβολής μας από τον κορωνοϊό.
Με άλλα λόγια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα… Γιατί είναι βέβαιο ότι και οι δύο επιλογές βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Μόνο το εμβόλιο μπορεί να δώσει τη λύση!


Βγήκε, όμως, και κάτι καλό από αυτή την περιπέτεια. Ο ξερόλας νεοέλληνας μπήκε στην άκρη. Αυτός που είναι ταυτόχρονα και γιατρός και μηχανικός και πολιτικός και σεισμολόγος και οικονομολόγος κλπ κλπ… Απαξιώθηκε ο έχων επί παντός επιστητού άποψη, χωρίς καμία γνώση.

Η καταξίωση του κ. Τσιόδρα στη συνείδησή μας, για μένα είναι καταξίωση της γνώσης και της επιστήμης. Θεωρώ πως μάθαμε -και ελπίζω να μην το ξεχάσουμε γρήγορα- να εκτιμάμε την επιστημονική άποψη και να ακούμε με μεγάλη προσοχή αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα. Κύριε Τσιόδρα, με όλο τον σεβασμό, ελπίζω να μην μας ξανακρατήσετε καθηλωμένους στους τηλεοπτικούς μας δέκτες για τον κορωνοϊό… Για ό,τι άλλο, έχετε το ελεύθερο!


Σε αυτό το τεύχος εγκαινιάζουμε μια στήλη που σκεφτόμασταν εδώ και καιρό να φιλοξενήσουμε στην εφημερίδα, αλλά ψάχναμε την κατάλληλη μορφή. Το Pet Stories (δείτε το εδώ) έχει ξεκάθαρο στόχο. Μεταφέροντάς σας πραγματικές ιστορίες για το πώς ταλαιπωρημένα ζωάκια βρήκαν καταφύγιο σε ανθρώπινες αγκαλιές και το πώς άνθρωποι που είχαν ανάγκη βρήκαν λύτρωση και ευτυχία μέσα από τη σχέση που ανέπτυξαν υιοθετώντας ταλαιπωρημένα ζωάκια, θέλουμε να συμβάλλουμε στην προσπάθεια των Φιλοζωικών Σωματείων της περιοχής να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο -κυρίως- για σκυλάκια και γατάκια που δεν στάθηκαν τυχερά στο ξεκίνημα της ζωής τους.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!