Γράφει ο Κώστας Ζοργιός

Πολλά κουσούρια έχουμε σαν πολίτες και ένα από αυτά που τελικά μας επιστρέφει μπούμερανγκ με διάφορους τρόπους είναι αυτό της μη ανακύκλωσης. Τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες να αλλάξει ο κόσμος συνείδηση και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια μικρά βήματα προς το καλύτερο, όχι όμως αρκετά για να πει κάποιος ότι αρχίζουμε πραγματικά να σεβόμαστε το περιβάλλον και κατ’ επέκταση τους εαυτούς μας. Γι’ αυτό και κάθε κίνηση που στοχεύει προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να την αναδεικνύουμε και να τη στηρίζουμε.

Η διοίκηση της ΚΕΔΜΑ είχε πρόσφατα μια λαμπρή ιδέα. Κι όταν έχεις λαμπρές ιδέες θα βρεις και ανθρώπους να τις υλοποιήσουν. Επιθυμία της ήταν να περάσει ένα μήνυμα υπέρ της ανακύκλωσης τόσο στα παιδιά, που είναι οι πολίτες του αύριο, όσο και στους γονείς τους, δίνοντάς τους παράλληλα κίνητρα για να ανακυκλώνουν αλλά και να «διαφημίζουν» τη διαδικασία.

Απευθύνθηκε στον Brand President της «ΑΒ Βασιλόπουλος», Βασίλη Σταύρου, ζητώντας του να δημιουργηθεί μία «πράσινη γωνιά» στο Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο στη Νέα Μάκρη. Η εταιρεία ανταποκρίθηκε αμέσως και στις 14 Αυγούστου, σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης «ΤΕΧΑΝ», τοποθέτησε και έθεσε σε λειτουργία ένα πολυμηχάνημα ανακύκλωσης το οποίο έχει τη δυνατότητα να επιβραβεύει τον πολίτη.

Τι σημαίνει ανταποδοτική ανακύκλωση

Για να έχουν ένα επιπλέον κίνητρο ο γονέας και το παιδί να ανακυκλώσουν, κάθε φορά που εναποθέτουν στο μηχάνημα ένα τεμάχιο, επιβραβεύονται. Έχουν δύο επιλογές σε ό,τι αφορά την επιβράβευσή τους: Είτε λαμβάνουν ένα απόκομμα που αντιστοιχεί σε ποσό το οποίο αυξάνεται με τον καιρό (και με κάθε τεμάχιο που εναποθέτουν προς ανακύκλωση) και κάποια στιγμή το εξαργυρώνουν σε κατάστημα της «ΑΒ Βασιλόπουλος», είτε πατούν το κουμπί με την επιλογή να δοθεί το αντίστοιχο ποσό στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Τι ανακυκλώνουμε

Τα υλικά που δέχεται το πολυμηχάνημα είναι πολύ συγκεκριμένα. Μπορεί λοιπόν κάποιος να εναποθέσει ΜΟΝΟ:

πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικά μπουκάλια, μπουκάλια αλουμινίου.

«Δύο φορές σημαντικό για Εμας να τονώσουμε την ανακύκλωση»

Μιλώντας στη MP, ένας από τους ανθρώπους που συνέλαβαν και βοήθησαν να υλοποιηθεί αυτή η ιδέα, εξηγεί το πόσο σημαντική είναι για τον Μαραθώνα. «Μέχρι στιγμής είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση που δείχνει ο κόσμος και πιστεύω ότι με τον καιρό, που θα γίνει ευρύτερα γνωστό το εγχείρημα, θα πάμε και καλύτερα», λέει ο πρόεδρος της ΚΕΔΜΑ, Μανώλης Γεωργάτος.

«Για κάθε περιοχή, η ανακύκλωση πρέπει να αποτελεί βασικό κομμάτι στην καθημερινότητα των πολιτών. Για τη δική μας, όμως, που θέλει να αποτρέψει τη δημιουργία ΧΥΤΑ, πρέπει να γίνει ένα με τη συνείδησή μας. Είναι δύο φορές πιο σημαντικό να τονώσουμε την ιδέα της ανακύκλωσης και οφείλουμε να συμβάλλουμε όλοι σε αυτό. Ήδη, θα πρέπει να πούμε ως ΚΕΔΜΑ ένα μεγάλο ευχαριστώ στην “AB Βασιλόπουλος” και στον Brand President της, Βασίλη Σταύρου και στην ΤΕΧΑΝ που ανταποκρίθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη στο αίτημά μας και μάλιστα υλοποίησαν πολύ γρήγορα την ιδέα».

«Εκπαιδεύουμε το κοινό από το 2003 με 87 κέντρα ανακύκλωσης πανελλαδικά»
Θα ήταν αμέλειά μας αν δεν επικοινωνούσαμε με την «ΑΒ Βασιλόπουλος» χάρη στην οποία τοποθετήθηκε και το μηχάνημα στη Νέα Μάκρη.

«Είμαστε η μόνη εταιρεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που έχει ατομικό τμήμα ανακύκλωσης. Επιπλέον, έχουμε πάνω από 87 κέντρα ανακύκλωσης πανελλαδικά. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2003 και θα πρέπει να σας πω ότι σε αυτά τα 17 χρόνια έχουν ανακυκλωθεί εκατομμύρια συσκευασίες. Σκοπός μας είναι να εκπαιδεύσουμε το κοινό να συνηθίσει και να κάνει τρόπο ζωής την ανακύκλωση.

Τέλος, εκτός από τα κέντρα στα καταστήματά μας, διαθέτουμε και κινητό κέντρο και συγκεκριμένα ένα λεωφορείο ανακύκλωσης που αφορά σε παιδιά και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Στον κάτω όροφό του ανακυκλώνουν και στον πάνω παρακολουθούν ενημερωτικά βίντεο», λέει στη MP η κα Αλεξία Μαχαίρα, Corporate Communications & Sustainable Retail Manager της εταιρείας και συμπληρώνει αναφερόμενη στο μηχάνημα του Πολιτιστικού & Αθλητικού Πάρκου: «Η Νέα Μάκρη είναι μια περιοχή όπου διατηρούμε εδώ και χρόνια κατάστημα και πλέον υποστηρίζουμε και με αυτό το μηχάνημα. Θέλαμε να βοηθήσουμε στο να μπει η ανακύκλωση στη συνείδηση των δημοτών και, φυσικά, όταν μας έγινε η πρόταση, ανταποκριθήκαμε. Θα πρέπει να σας πω ότι η ανταποδοτική ανακύκλωση έχει σημαντικά αποτελέσματα, υπό την έννοια ότι το κίνητρο έχει αυξήσει το ποσοστό των πολιτών που ανακυκλώνουν. Εκεί που πρέπει να δουλέψουμε λίγο είναι στην κοινωνική συνείδηση, να διατίθενται δηλαδή περισσότερα χρήματα ως δωρεές στο “Χαμόγελο του Παιδιού”».

Προηγούμενο άρθροTaboom #46: Συνεδρίες από έρωτα
Επόμενο άρθροΕπωνύμως: Τελευταία ευκαιρία